01. Ce este rugaciunea adevarata, reala?

Text biblic:
Intr-o zi, Isus Se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: “Doamne, invata-ne sa ne rugam, cum a invatat si Ioan pe ucenicii lui.” Luca 11:1.

Intrebare:
Ce este adevarata rugaciune? N-ar fi bine sa definim ce este in realitate rugaciunea cu efect, cu raspuns, mai inainte de a incepe aceasta aventura spirituala?

Raspuns:
Vorbind lui Dumnezeu ca unui prieten: “Rugaciunea este deschiderea inimii noastre lui Dumnezeu, ca unui prieten. Aceasta nu pentru ca este necesar sa informam pe Dumnezeu cu privire la persoana noastra, cine suntem noi, ci pentru ca noi sa putem fi capabili sa-L primim. Rugaciunea nu coboara pe Dumnezeu la noi, ci ne inalta pe noi la El.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, p. 93.

Conversatie cu Dumnezeu: “Daca avem totdeauna pe Dumnezeu inaintea noastra, lasand ca inimile noastre sa inalte multumiri si laude la adresa Sa, atunci viata noastra religioasa va cunoaste o continua reinviorare. Rugaciunile noastre vor lua atunci forma unei conversatii cu Dumnezeu, asa ca si cand am vorbi unui prieten. El ne va vorbi atunci personal despre tainele Sale. Adesea vom avea simtamantul placut si fericit al prezentei Domnului Hristos.

Adeseori inimile noastre vor arde inlauntrul nostru, atunci cand El ni se va alatura, spre o placuta comuniune cu noi, asa cum a avut si cu Enoh. Atunci cand, in adevar, aceasta este experienta crestinului, in viata sa se va vedea simplitate, umilinta, blandete si o inima smerita, care arata tuturor celor cu care se asociaza, ca el a fost cu Isus si a invatat de la El.” – Parabole, cap. Lucruri vechi si noi, pag. 98-99.

Cheia in mana credintei: “Intunericul celui rau invaluie pe aceia care neglijeaza rugaciunea; soaptele ispititoare ale vrajmasului ii amagesc la pacat. Si toate acestea pentru ca ei nu folosesc inaltul privilegiu al rugaciunii pe care Dumnezeu li l-a dat. De ce oare copiii lui Dumnezeu sunt atat de intarzietori a se ruga, stiind ca rugaciunea este cheia in mana credintei care deschide tezaurul cerului, unde se gasesc depozitate resursele inepuizabile ale Celui Atotputernic? Fara rugaciuni staruitoare si continua veghere, noi suntem in primejdia de a deveni din ce in ce mai nepasatori si de a devia de la calea cea dreapta.” – Calea catrea Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 95.

Este sufletul religiei: “Nu neglija rugaciunea personala, caci aceasta este sufletul religiei. Cu rugaciuni sincere si staruitoare sa pledezi pentru curatia (puritatea) sufletului. Roaga-te atat de serios si arzator, ca si cum te-ai ruga pentru viata ta muritoare, daca ea ar fi in joc. Stai inaintea Domnului pana cand, inauntrul tau, ia nastere un dor de nedescris dupa mantuire si pana cand este obtinuta dovada scumpa a iertarii pacatului.” – Marturii, vol. 1, cap. Tinerii pazitori ai Sabatului, pag.175.

( Nota traducatorului: Paragraful de mai sus a fost tradus corect dupa textul englezesc. Pentru ca in traducerea romaneasca s-au facut cateva greseli de traducere, omisiuni si nu s-a inteles sensul, voi adauga si textul original:
“Do not neglect secret prayer, for it is the soul of religion. With earnest, fervent prayer, plead for purity of soul. Plead as earnestly, as eagerly, as you would for your mortal life, were it at stake. Remain before God until
unutterable longings are begotten within you for salvation, and the sweet evidence is obtained of pardoned sin.” – Testimonies, vol.1, p. 163).

Respiratia sufletului: “Rugaciunea este respiratia sufletului. Ea este secretul puterii spirituale. Nici unul din mijloacele harului nu poate fi inlocuit si sanatatea sufletului sa fie pastrata. Rugaciunea aduce inima intr-un contact imediat cu Izvorul vietii si intareste tendoanele si muschii experientei religioase. Neglijati practicarea rugaciunii, sau angajati-va in rugaciuni sporadice, cand si cand, doar cand se pare convenabil si atunci veti pierde legatura cu Dumnezeu.” – Gospel Workers, pages 254-255.

Gand pentru rugaciune
Tata ceresc, ajuta ca rugaciunea sa devina tot mai reala pentru mine si eu sa te consider ca esti Cel mai bun Prieten al meu.