viata+sana.gif (4868 bytes) 


                                                                        O REVISTA PENTRU TOTI!

Pagina principala
Pagina de garda
Arhiva
Abonamente
Carte de oaspeti
E-mail

Editorial

Citeste si...da mai departe!
Suntem in miezul verii, in mijlocul vacantelor pe care majoritatea dintre noi le asteapta si le considera puncte de referinta de-a lungul unui an. Ceea ce am planuit luni de zile capata acum o forma concreta, desi destul de comuna. Intram cu viteza in multimea turistilor de aici sau mai de departe si pastram legatura cu exteriorul doar atat cat este strict necesar. Si este bine ca este asa. Organismul uman este in asa fel structurat, incat necesita periodic un timp de odihna.
    In aceasta perioada si o anumita parte a presei are de suferit. Subiectele fierbinti sunt mai rare, vedetele se refugiaza in anonimat, tanjind dupa cateva zile de liniste, pentru ca stiu ca, in curand, tavalugul va incepe sa se rostogoleasca din nou. Intra insa cu adevarat presa in concediu?
    Se spune despre presa ca este a patra putere intr-un stat de drept. Ea are puterea sa transforme persoanele anonime in personalitati, sa ridice un om sau sa-l doboare, sa creeze un curent de opinie sau sa formeze lideri de opinie, altfel spus, sa modifice intr-un mod decisiv existenta cuiva. Asa se explica cum un element banal in sine poate deveni un subiect fierbinte daca este redat intr-un anume fel.Sanatatea nu este insa un lucru banal, ci doar banalizat de cei care sunt inca sanatosi. Ea nu este rar un subiect de presa, desi reprezinta o mare problema.
     Daca principiul conform caruia Cine striga mai tare are cea mai rnulta dreptate ar functiona categoria de presa din care face parte si aceasta revista, atunci cu siguranla ca noi am fi fost deja inchisi in lunga lista a publicatiilor moarte prin inanitie. Dar nu s-a intamplat asa! Nu am dat jos nici nici un guvern si nici nu vom da vreodata. Politica noastra a fost: În slujba celui de langa noi! Nu ne-am propus sa facem avere din aceasta revista si de aceea i-am mentinut cat mai ridicat posibil standardul morai si informational. Cu toate acestea insa, ne-am propus sa formam un curent de opinie, o voce specifica, menita sa ne distinga in peisajul publicistic actual al unei asemenea literuturi.
    Este adevărat ca si noi am incercat sa va modificam existenta cotidiana! Ne dorim ca omul sa fie nu numai sanatos, ci si sa-i fie bine. lar acest bine individual, multiplicat la nivel de familie si promovat la nivel de societate, va incheia un cerc al carui centru sunteti dvs. Si pentru ca va pretuim atat de mult, pentru ca va iubim si pentru ca ne pasa cum va simtiti astazi si, mai ales, cum va simtiti maine,va punem la dispoziție un nou numar al acestei reviste. Fie ca o cititi de la prima la ultima o anumita rubrica preferata, faptul ca in acest moment o tineti in mana interesul pe care il aveti pentru ceea ce se intampla cu dvs., sau poate numai curiozitatea!Si daca este asa,puteti spune ca misiunea noastra are sanse de reusita.

Va multumim pentru incredere, iar daca va place ceea ce ati citit dati mai departe!

dr. Leonard Azamfirei doctor în medicina.·


c0801_0.jpg (37797 bytes)

CITITI IN NUMARUL ACESTA:

     CUPRINS   ARTICOLE-Pagina
  Stiati ca...   4-6  Citeste si... da mai
  departe!
  Lifestyle   7 "Destresare" prin
  schimbarea modului de
  viata.
  Controverse   8-9 Enzime anticangeri-
  gene.
  Nutritie   10-12 Fibrele alimentare
  Hidroterapie   13 Aplicatii alternante pe
  abdomen.
  Dictionar medical   14-15 Infectiile tractului
  urinar.
  S.O.S   16-17 O vara fierbinte...
  Retete vegetariene   18-20  Retete vegetariene
  cu tofu.
  Intre prieteni   21 Secretul fericirii.
  Familie   22-23 Inainte de a spune
  "DA"
  24-25 Barbatul violent.
  Educatie   26-27  Febra examenelor.
  Pshihologie   28-29 Accesele de furie.
  Diverse   30 Obtinerea semintelor
  incoltite.
  Fitoterapie   31 Salvia-condimentul
  vindecator.
  Ghid   32-33 Cum si cand sa
  culegem plante
  medicinale.
  Pagina copiilor   34 Maxi la cules de
  plante medicinale.
  Concurs   "VIATA SI SANATATE"
   in imagini.

Controverse:

enzime_anticancerigene.jpg (3138 bytes)
Enzime anticancerigene.
Ati auzit, cu siguranta, de enzime. Ati fost martori, cu sau fara voie, la valva creata de unele companii de produse naturale/naturiste in legatura cu proprietatile anticancerigene miraculoase ale unor enzime. Poate ati si cumparat unele dintre aceste produse. Dar stiti care sunt cele mai puternice enzime anticancerigene? Veti fi surprinsi sa constatati, din articolul de mai jos, că cele mai eficiente enzime anticancerigene sunt mai la indemana dvs. decat ati crezut vreodata!

    Cateva studii recente efectuate in cadrul universitatilor Johns Hopkins din SUA si Tsukuba din Japonia arata ca inductia* unor enzime speciale din corp, capabile sa neutralizeze si sa inlature substantele cancerigene, are sanse mari sa devina o metoda eficace de reducere a riscului de cancer. Cercetatorii vor incerca sa puna la punct medicamente care sa mareasca acest efect, dar testele necesare pentru stabilirea efectului pe termen lung si a sigurantei fac din aceste planuri ceva de ordinul viitorului. Pana atunci, merita luata foarte in serios constatarea cercetatorilor potrivit careia consumul de fructe si legume poate intensifica mult activitatea acestor enzime protectoare.
    Pentru a-si putea exercita efectul daunator asupra ADNului celulelor in care patrund, substantele cancerigene trebuie sa fie mai intai activate. In urma cu cativa ani, oamenii de stiinta au descoperit ca anumite enzime ale corpului omenesc (numite enzime de faza a II-a) pot detoxitia compusii cancerigeni      (* Inductia enzimatic3 desemnea73, in limbajul medical, efectul de creștere a activit3~ii unei enzime sub intluenta unei substante exogene (medicament) sau endogene (n. tr.).) inainte sa fie activati. Dr. Paul Talalay a aparut pe primele pagini ale ziarelor cand a dcscoperit ca o substanta nutritiva din broccoli, numită.sulforafan, poate determina cresterca nivelurilor acestor enzime protectoare, iar cercetarile ulterioare au identificat multe alte astfel de substante.

                                            Continuare....

                                 

S.O.S:

O vara fierbinte,
Cum ne putem proteja de radialtiile solare?

   
Suntem in plina vara, iar soarele torid incalzeste nisipul, apa, trotuarele, dar si oamenii. Sunt tot mai dese zilele in care tanjim dupa un loc mai umbros, mai racoros, dar acesta poate ca deja este ocupat de altcineva. Fie ca suntem la mare sau la munte, in concediu sau lucram in aer liber, soarele prea puternic ne vede si ne atinge, uneori atat de mult, incat atingerea lui... ne doare. Aceasta durere este produsa de arsura solara, o forma particulara de arsura a pielii, care, prin intermediul radiatiilor ultraviolete. produce inrosirea acesteia (eritemul) si senzatia de usturime locala. (vezi fig. 1-3)
    Radiatiile ultraviolete sunt de 3 tipuri: A, B si C, ele actionand in mod diferit asupra pielii. Radiatiile A sunt cele mai nocive. Ele au puterea cea mai mare de penetrare in profunzimea pielii si produc imbatranirea acesteia. Radiatiile B sunt cele care produc arsurile solare si insolatia. Radiaiiile C sunt mai putin importante pentru om.
In conditii obisnuite, expunerea la soare produce o pigmentatie a partilor descoperite prin cresterea unui pigment melanic, substanta care determina coloralia bruna-aramie a pielii, asanumitul bronz (vezi fig. 4-5). Din pacate insa, dorinla fiecaruia de ameliorare estetica prin colorarea pielii poate fi zadarnicită datorita unor greseli elemcntare de expunere la soare, din prea mult zel sau din prea multa nerabdare (vezi fig. 6).

1. Expunerea la soare trebuie facuta progresiv, incepand cu cateva minute zilnic, dimineata si dupa-amiaza, evitand perioadele de la mijlocul zilei, foarte fierbinti si agresive. Intre orele I 0-16, sederea la soare trebuie asociata masurilor de protectie a pielii. Pentru a preveni insolatia, purtati pe cap o palarie de culoare deschisâ. Pentru prevenirea deshidratarii, consumati cel puțin 2 litri de lichide pe zi.

2.Folositi indeosebi in primele zile, creme de protectie a pielii (sunt foarte multe, dar putine dintre ele sunt cu adevarat eficiente!), intinse pe tot corpul sau macar pe zonele expuse mai
intens. Aceste creme, numite si unguenti fotoprotectori sau ecrane antisolare, pe de o parte hidrateaza pielea supusa unui proces acut si intens de deshidratare prin caldură, iar pe de alta parte protejeaza pielea de factorii fizici inconjuratori care pot duce la asprirea ei (vant, apa, nisip). Produsele de protectie solara trebuie aplicate inainte, in timpul si dupa expunerea la soare.
Cititi eticheta acestor produse si cautati daca este mentionata prezenta factorului SPF (factorul de protectie solara). Daca da, atunci acel produs este eficient impotriva razelor ultraviolete de tip B (cele care produc arsura). Cu cat valoarea SPF este mai mare, cu atat protectia este mai eficienta.

3. Nu utilizati farduri, rujuri sau alte creme cosmetice pe timpul expunerii la plaja. Sub actiunea razelor solare, ele pot deveni iritante sau chiar fotosensibilizante.

4. Nu fiti deprimat atunci cand vedeti ca cel de langa dvs. s-a bronzat mai frumos. Culoarea frumoasă, uniforma, a bronzului tine nu numai de modul de expunere la soare, ci si de caracteristicile fiecarei persoane. Persoanele blonde, avand o cantitate mai mica de pigment melanic, sunt mai sensibile la expunerea la soare, necesitand masuri de protectie mai atente. Persoanele brunete, avand mai mult pigment, se bronzeaza mai frumos si au o sensibilitate mai redusa, soarele fiind mai prietenos cu ele. Persoanele cu par roscat au tendinta de a se bronza neuniform si sunt mai expusi arsurilor.

                                       Continuare....



Vizitatori din 8 Iunie 2000

     A.S.E.F. - Viata + Sanatate

   August, 2001 

Pagina 1