PREZENTARE GENERALA A BISERICII CRESTINE ADVENTISTE DE ZIUA A SAPTEA



 
 CONTEXTUL APARITIEI BISERICII
 CE ÎNSEAMNA ACEST NUME?  
 
CONTEXTUL APARITIEI BISERICII
 
La inceput
Primii ani ai secolului XIX sunt ani frãmântati din punct de vedere ideologic. Revolutia francezã, al cãrei slogan a fost "fãrã Dumnezeu", conduce în curând la aparitia rationalismului si a filosofiilor alternative noncrestine, la psihologia lui Freud - care îl are în centru nu pe Dumnezeu, ci pe om. Apare cartea lui Darwin "Originea speciilor", ca alternativã pseudo-stiintificã la creationismul crestin, considerat deja demodat. Biblia este consideratã o carte prea veche pentru niste vremuri asa de noi. Voltaire sustinuse cã în 50 de ani Biblia va fi o carte de arhivã. In contextul acesta, un grup de credinciosi cu respect fatã de Dumnezeu si cu teamã sfântã în suflet, se apleacã asupra studiului profund al Sfintelor Scripturi (Biblia). Ei înteleg fãgãduinta revenirii lui Isus Hristos în curând si în inima lor se aprinde speranta. Ei vãd cã mântuirea este darul lui Dumnezeu, prin jertfa de pe cruce a Fiului lui Dumnezeu. Ei descoperã cã avem un Singur Mare Preot care mijloceste pentru om în ceruri - Isus Hristos. Ei sunt cei care au pus bazele Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea. 
 
 
 
CE INSEAMNA ACEST NUME?
 
1.O Bisericã crestinã
La inceput
În primul rând, Biserica Crestinã Adventistã de Ziua a Saptea este o bisericã crestinã. Increderea în Fiul lui Dumnezeu ca singur Domn si Mântuitor, crucificat si înviat, este fundamentul mãrturisirii de credintã. Aceasta îi conferã un caracter profund hristocentric, Isus Hristos fiind centrul vietii si activitãtii credinciosilor. "N-am avut de gând sã stiu între voi altceva decât pe Isus Hristos si pe El rãstignit." (1 Corinteni 2:2).
 
2.O bisericã evanghelicã
La inceput
In al doilea rând, Biserica Crestinã Adventistã de Ziua a Saptea este o bisericã evanghelicã. La baza convingerilor religioase se aflã Cuvântul lui Dumnezeu - Biblia sau Sfânta Scripturã - singura sursã normativã de credintã si dogmã (doctrinã). Acest aspect se aflã pe linia strãvechiului principiu protestant "Sola Scriptura" - adicã "Biblia si numai Biblia". In Biblie descoperim sursa mântuirii noastre, care ne este oferitã în dar, prin credinta în jertfa mântuitoare pe cruce a Domnului Isus Hristos. "Cercetati Scripturile, pentru cã socotiti cã în ele aveti viata vesnicã, dar tocmai ele mãrturisesc despre Mine (Isus Hristos)" (Ioan 5:39)
 
 
3.O bisericã asteptãtoare a fãgãduintei lui Isus Hristos, cã El se întoarce
La inceput
Apoi , Biserica Crestinã Adventistã de Ziua a Saptea este o bisericã asteptãtoare a revenirii Domnului Isus Hristos. Acesta este liantul care uneste pe membrii Bisericii Adventiste din toatã lumea. Acesta este rãspunsul lui Dumnezeu la nevoile unui Pãmânt obosit si bolnav. Isus Hristos se întoarce! "Si dupã ce Mã voi duce si vã voi pregãti un loc, Mã voi întoarce si vã voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu sã fiti si voi. (Ioan 14:3). Chiar numele bisericii descoperã aceastã sperantã specificã. Astfel cuvântul adventist derivã de la latinescul advenio care înseamnã venire (advento - a se apropia). A fi adventist înseamnã a fi un asteptãtor activ, militant al apropiatei revenirii fãgãduite de Mântuitorul nostru Isus Hristos.
 
 
4.O bisericã care sustine acceptarea integralã a autoritãtii Scripturilor
La inceput
Nu în ultimul rând, Biserica Crestinã Adventistã de Ziua a Saptea este o bisericã care sustine acceptarea integralã a Cuvântului lui Dumnezeu, care trebuie respectat si ascultat, fãrã modificãri, fãrã a scoate sau a adãuga ceva la Revelatia divinã. Biserica Adventistã sustine, de asemeni, obligativitatea pãzirii Legii lui Dumnezeu (cele 10 porunci) în integritatea ei, ca fundament al unei morale crestine sãnãtoase.
De aceea Biserica este de Ziua a Saptea , pentru cã în Legea lui Dumnezeu, porunca a IV-a desemneazã obligativitatea pãzirii Sabatului zilei a 7-a (Sâmbãta), ca zi de odihnã binecuvântatã si sfintitã de Dumnezeu încã de la Creatiune. (Geneza 2:1-3). Niciodatã nu a fost desfiintatã vreo poruncã din Lege. Domnul Isus Hristos însusi a spus: "Sã nu credeti cã am venit sã stric Legea sau Proorocii; am venit nu sã stric ci sã împlinesc." (Matei 5:17). Odihna Sabatului este rãspunsul lui Dumnezeu la nevoia acutã a omului de odihnã, în mijlocul unei lumi stressate si stressante, este binecuvântarea pe care El este gata sã o ofere astãzi.