CONSILIUL ANUAL DE MUZICA 1972

GHID MUZICAL



Muzica este unul din cele mai frumoase daruri pe care Dumnezeu le-a facut omului, si este unul din cele mai importante elemente intr-un program spiritual.

Este o cale de comunicare cu Dumnezeu si "este unul din cele mai eficiente mijloace de a impresiona inima cu adevarul spiritual." (Educatie, p.168, Ed.engl.)

Avand de a face cu chestiuni ce au consecinte vesnice, muzica este extrem de importanta. Este esential sa retinem cu claritate imensa ei putere. Ea are putere sa inalte sau sa demoralizeze, poate fi folosita in slujba binelui sau a raului. "Are puterea sa supuna naturile necultivate si aspre; puterea de a inviora mintea si de a trezi simpatia, de a promova consecvanta si de a indeparta intristarea si gandurile negre care distrug curajul si slabesc efortul." (ibid. 167, 168).

Prin urmare, aceia care aleg muzica pentru biserica trebuie sa exercite un grad inalt de discernamant in selectarea si folosirea acesteia. In eforturile lor de a indeplini aceste idealuri, este nevoie de ceva mai mult decat intelepciune omeneasca. Astfel, mergand la scrierile inspirate, ne sunt descoperite urmatoarele principii:

Muzica ar trebui:

  1. Sa-I dea slava lui Dumnezeu si sa ne fie de ajutor intr-o inchinare acceptata de El. 1 Corinteni 10.31
  2. Sa innobileze, sa inalte si sa purifice gandurile crestinului. Filipeni 4.8; "Patriarhi si Profeti" p.594 Ed.engl.
  3. Sa influenteze in mod eficient crestinul si dezvoltarea unui caracter asemanator caracterului Domnului Hristos, atat in viata lui cat si in vietile altora. Manuscript, p.57, 1906.
  4. Sa aiba versuri in armonie cu invataturile biblice ale Bisericii. Review and Herald, June 6, 1912.
  5. Sa dezvaluie o compatibilitate intre solia redata prin cuvinte si prin muzica, evitand amestecul celor sfinte cu cele profane.
  6. Sa evite manifestarile teatrale si ingamfate. "Evangelism", p.137; "Review & Herald", November 30, 1900.
  7. Sa dea intaietate soliei textului, care nu trebuie impovarat de elemente muzicale insotitoare. "Gospel Workers", p.357, 358.
  8. Sa mentina un echilibru judicios intre elementele emotionale, intelectuale si spirituale. "Review & Herald", November 14, 1899.
  9. Sa nu renunte niciodata la inaltele principii de demnitate si excelenta in efortul de a-i intalni pe oameni acolo unde sunt. "Marturii", vol.9, p.143, Ed.engl. "Evangelism", p.137.
  10. Sa fie potrivita pentru cadrul, publicul si ocazia in care este interpretata. "Evangelism", p.507-508.
Exista multe lucruri inaltatoare spiritual si valabile din punct de vedere religios, in muzica diferitelor grupuri etnice si culturale. Totusi, gusturile muzicale si practicile tuturor ar trebui sa se conformeze valorii universale a caracterului asemanator caracterului Domnului Hristos si toti ar trebui sa se straduiasca a fi una in spiritul si in scopul Evangheliei ce cheama la unitate si nu la uniformitate. Trebuie avuta grija ca valorile lumesti ale muzicii, valori care nu reusesc sa exprime idealurile inalte ale credintei crestine, sa fie evitate. Principiile enuntate mai sus vor sluji drept ghid eficient in alegerea si folosirea muzicii pentru diferitele nevoi ale Bisericii. Anumite forme muzicale, ca jazz, rock si formele lor hibride inrudite, sunt considerate de catre biserica incompatibile cu aceste principii.

Tinerii tind sa se identifice cu muzica tineretului contemporan. Dorinta de a-i intalni pe acesti tineri cu Evanghelia Domnului Hristos acolo unde sunt, conduce uneori la folosirea unor graiuri muzicale indoielnice. In toate aceste graiuri muzicale, elementul care pune cele mai mari probleme este ritmul sau "bataia". Dintre toate elementele muzicale, ritmul starneste cel mai puternic raspuns fizic. Satana a obtinut majoritatea victoriilor lui prin atractia exercitata asupra componentei umane fizice. Demonstrand o constientizare a pericolelor pe care le implica o astfel de atitudine in viata tineretului, E.G.White a spus: "Ei au o ureche muzicala buna, si Satan stie ce organe sa excite pentru a fermeca, absorbi si captiva mintea, in asa fel incat Hristos nu mai este de dorit. Aspiratiile spirituale ale sufletului dupa cunostinta divina si dupa crestere in har lipsesc." ("Marturii", vol. I, p.497, Ed.engl.) Aceasta este o puternica acuzatie a felului in care muzica poate fi folosita intr-un mod contrar planului lui Dumnezeu. Jazz-ul si rock-ul mentionate anterior si formele lor hibride sunt bine cunoscute pentru crearea acestui raspuns care apeleaza la simturi.

In afara de problema ritmului exista si alti factori ce afecteaza calitatile spirituale ale muzicii:

1.Prelucrarea vocala - Stilul ragusit obisnuit in rock, stilul sugestiv, sentimental, fredonat al cantaretilor de cabaret si alte distorsionari ale vocii umane ar trebui evitate.

2.Prelucrarea armonica - Muzica ce foloseste prea multe septime, none, undecime, tertdecime, ca si alte sonoritati ample trebuie evitata. Aceste acorduri, cand sunt folosite in exces distrag atentia de la adevarata calitate spirituala a textului.

In pregatirea si prezentarea muzicii pentru scopuri religioase, profesorii si cei in drept din cadrul scolilor ar trebui sa lucreze cu studentii pe o cale care va sustine standardele muzicale ale bisericii.

Prezentarile muzicale din institutiile de invatamant adventiste, ar trebui sa se conformeze standardelor bisericii. Aceasta se aplica atat talentelor locale, cat si artistilor si ansamblurilor in turneu si filmelor muzicale sau de divertisment.

Crestinul nu va canta melodii incompatibile cu idealurile adevarului, cinstei si curatiei. El va evita elementele ce fac raul sa apara de dorit sau ca bunatatea sa apara neinsemnata. El va incerca sa evite cantecele ce contin frazari banale, versuri ieftine, non-sensuri, sentimentalism sau neseriozitate, care ne indeparteaza de sfatul si invataturile gasite in Scriptura si in Spiritul Profetic.

El va considera muzica jazz, blues, rock si alte asemenea stiluri ca daunatoare dezvoltarii caracterului crestin, deoarece inclina mintea spre ganduri necurate si conduc la purtari nesfinte. O astfel de muzica are o legatura clara cu libertinajul societatii contemporane. Distorsionarea ritmului, melodiei si armoniei asa cum sunt intrebuintate ele in aceste stiluri si amplificarea lor excesiva slabesc sensibilitatea si in cele din urma distrug aprecierea lucrurilor bune si sfinte.

Text partial - Votat pe 20 Octombrie 1972, de catre Consiliul Anual, pentru a fi adoptat sub forma unor principii in filozofia muzicii de catre Adventistii de Ziua a Saptea.

Index C.Geanta