MUZICA SACRA
de prof.Cezar Geanta, Bucuresti




 
7.CE SPUNE SPIRITUL PROFETIC DESPRE MUZICA SFANTA
In incheiere vom prezenta parerea Spiritului profetic in legatura cu muzica sfanta, care cheama pe toti credinciosii din toate zonele Globului sa se inchine si sa laude pe Dumnezeu in modul cel mai cuviincios posibil.
Din cercetarea atenta a referirilor la muzica sfanta, in "Marturiile" sorei White gasim urmatoarele concluzii privind muzica religioasa:
1. Sa nu abata spiritul de la devotiune;
2. Sa nu constituie divertisment;
"Deoarece cantarea face parte din serviciul divin, ea nu trebuie neglijata. Sa fie alese persoane competente care sa selecteze cantarile ce pot fi cantate numai cu participarea spiritului (Subl.ns.). Sa nu fie permisa nici o cantare care sa abata spiritul de la devotiune. Cantarea nu trebuie sa constituie un divertisment." ("Rev.& Herald", iulie 1883).
3. Sa nu fie pasionala;
4. Sa nu faca apel la emotii ieftine;
"Evitati sentimentalismul. Exista membri inclinati spre manifestari de sentimentalism religios. Religiozitatea lor este mai mult de natura sentimentala decat de natura spiritual - crestina. Prioritatea absoluta trebuie acordata studierii Cuvantului lui Dumnezeu si exprimarii adecvate a recunostintei noastre fata de El. Ori, aceasta exprimare nu se poate face prin cantari cu caracter indoielnic (popular)." (Manuscript 21/1891)
5. Cantarea sfanta nu trebuie sa fie pervertita in maniere lumesti de interpretare sau prin prelucrari dupa gusturile ieftine ale unor mode. "Ceea ce constituie un dar al lui Dumnezeu pentru inaltarea sufletelor nu trebuie sa fie pervertit pentru a servi scopurilor lui Satan."( Scrisoare 1893 )
6. (Cantarea) Sa nu fie frivola;
7. Sa nu fie cantece usoare, care sa exalte* pe om;
"Arta melodiei sacre era cultivata (in scolile profetilor - n.n.) cu sarguinta. Nu se auzeau nici valsuri frivole, nici cantece usoare care sa exalte pe om si sa indeparteze atentia de la Dumnezeu..." ("Fundamentele educatiei crestine", pag. 97-98)
* - Exaltare = stare de inflacarare, de entuziasm, duse la paroxism, incitare extrema
8. Sa nu se cante strident si tare.
"Trebuie facuta o mare schimbare in felul de a canta. Multi gandesc ca a canta cu voce puternica inseamna a canta bine; dar zgomotul nu este muzica." ( Manuscript 91/1903)
Cum trebuie sa fie muzica sfanta ?
1. Sa fie o jertfa desavarsita din toate punctele de vedere: constructie, continut spiritual, interpretare.
"Noi trebuie sa ne devotam servirii lui Dumnezeu si sa cautam a face jertfa cat mai desavarsita posibil. Dumnezeu nu va fi multumit cu nimic mai putin decat cu tot ce este mai bun din cate putem oferi noi." (P.P., pag. 399)
"Cei ce canta sa sacrifice timp pentru perfectionarea executarii cantarilor spirituale." ("Rev & Herald", iulie 1883)
2. Solemna, "sa ridice gandul catre lucruri curate, nobile si inaltatoare, sa trezeasca in suflet devotiune si recunostinta catre Dumnezeu." (" Fundamentele educatiei crestine", pag. 97-98)
3. Cantata din inima si spirit, cu o dictie clara.
"In multe din comunitatile noastre am auzit cantari total nepotrivite pentru un serviciu divin.... Cantarile la care si ingerii vor participa sunt acele cantari simple si muzicale in care fiecare cuvant este clar pronuntat, cantari pornite din inima si spirit." ( Manuscript 91/1903)

 
 

Cuprins