Stirile sãptãmânii: 1 iunie 1999

Romania nu respecta libertatea religioasa a elevilor
O prezentare video a Bisericii a castigat aurul

Romania nu respecta libertatea religioasa a elevilor

Bucuresti, Romania...[ANN]  Ministerul National al Educatiei din Romania nu respecta libertatea religioasa a elevilor care nu pot participa la un examen programat pe 5 iunie, ziua de Sabat pentru Adventistii de Ziua a Saptea si pentru Evrei.

Potrivit declaratiei lui Viorel Dima, Secretarul General al Asociatiei Nationale pentru Libertate Religioasa, Ministerul Educatiei s-a opus oricarei sugestii ce ar permite elevilor sa dea "Examenul de Capacitate" in orice alta zi. Examenul are o importanta vitala si este obligatoriu pentru admiterea in orice liceu sau scoala profesionala.

"Am observat ca Ministerul Educatiei a ramas inflexibil in pozitia sa, in ciuda recomandarilor oficiale facute de Secretariatul de Stat pentru Culte, Presedintele Romaniei, Comisia pentru Educatie a Senatului, Presedintele Senatului si Presedintele Romaniei," comenteaza Dima.

Sunt afectati 1000 de Adventisti si Biserica incearca sa obtina reprogramarea examenului in septembrie. Ministerul Educatiei Nationale, in ultima sa declaratie, a refuzat orice schimbare a datei, declarand ca: "tinand cont de faptul ca Examenul de Capacitate este un examen national, sa schimbam acum zilele de examen pentru o anumita categorie de elevi ar crea probleme si suspiciuni... A tine cont de toate sarbatorile religioase atunci cand se programeaza examenele ar putea crea perturbatii serioase in sistem."

La intalnirea din 10 mai dintre Dima si Adrian Bocaneanu, presedintele Bisericii Adventiste in Romania, Ministerul Educatiei si-a justificat opozitia de a face vreo schimbare declarand ca acesta este un examen national si este imposibil sa se faca exceptii pentru vreun motiv.

Biserica continua sa dezaprobe aceasta decizie care neaga libertatatea religioasa si dreptul de a pastra ziua de inchinare potrivit constiintei credinciosilor. Daca dezaprobarea directa nu va avea succes, Biserica intentioneaza sa intenteze un proces judiciar.[Jonathan Gallagher].

O prezentare video a Bisericii a castigat aurul

Washington, D.C...[ANN]  Probabil ca nu ati vazut-o inca, insa juriul da si acestia au considerat video productia "For the Heart the Need" o castigatoare. Productia a castigat Golden Reel, principalul premiu in competitia Asociatiei Internationale de Televiziune. De asemenea a castigat premiul intai intr-o competitie regionala din Maryland. Productia video prezinta lucrarea misionara a Bisericii Adventiste.

"Ceea ce este important," declara David Brillhart, directorul productiei, "este ca lucrarea curajoasa a femeilor si barbatilor angajati in Misiunea Globala a fost recunoscuta. Nu ar putea fi realizat un video fantastic fara o viziune fantastica asupra lucrarii lui Dumnezeu." Brillhart este presedintele Digital Learning Corporation, o companie de productii media specializata in programe ce sensibilizeaza vietile oamenilor. Brillhart de asemenea produce si regizeaza emisiunea saptamanala "ADRA's World" pentru Agentia Internationala de Dezvoltare si Ajutor.

Scenariul a fost facut de Gary Krause, director cu comunicatiile al Misiunii Globale si pune in evidenta nevoile majore din tarile dens populate ale lumii. Kraus a spus ca filmarile s-au facut in septembrie 1998 intr-o regiune a lumii denumita "fereastra 10/40".

"Scopul nostru," declara Kraus "este acela de a arata nevoia de prezentare a evangheliei intr-o regiune foarte specifica cuprinsa intre 10 grade nord si 40 grade sud de ecuator. Aceasta este regiunea din lume cea mai dens populata si cu cei mai multi ne-Crestini."

Cei ce au legatura la Internet pot vedea productia video vizitand pagina web a Bisericii Adventiste la adresa www.adventist.org si dand click pe "GC 2000 video."[Ray Dabrowski]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.