Stirile sãptãmânii: 1 august 2000

Victimele uitate ale razboiului ajutate prin noi initiative
Un Colegiu Adventist este in  topul evaluarilor
Victorie pentru avocatii libertatii religioase

Victimele uitate ale razboiului ajutate prin noi initiative

Silver Spring, Maryland, USA...[Beth Michaels/ANN]  Nevoile speciale ale copiilor afectati de razboi sunt punctul central al dialogurilor ce au loc intre Consiliul pentru Securitate al Statelor Unite si organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) ce includ si Agentia Adventista pentru Dezvoltare si Ajutor (ADRA).

Potrivit estimarilor facute de Natiunile Unite, in jur de 300.000 de copii au fost recrutati sa lupte in razboaie - din Balcani in Sierra Leone si Sri Lanka. Intre 1986 si 1996, se estimeaza ca 2.000.000 de copii au fost ucisi de razboi, 6.000.000 au fost raniti si 1.000.000 au ramas orfani.

In 1999, un dialog intre Consiliul de Securitate si ONG-urile participante, printre care si ADRA, a avut ca rezultat o rezolutie ce facea referire la nevoile copiilor distrusi de efectele razboiului. Rezolutia a fost initiata de Olara Otunu, Ambasador al Natiunilor Unite pentru Copii Afectati de Razboi si a identificat problemele copiilor cum ar fi nevoia de consiliere pentru a juta copii soldati sa se intoarca la o copilarie normala.

In timp ce ADRA continua sa participe la asemenea discutii, de asemenea initiaza propriul sau raspuns si lucrand impreuna cu departamentul Activitate Sociala al Universitatii Berrien Springs, Michigan, dezvolta programe ce pregatesc lucratori sociali pentru a ajuta copiii afectati de razboi.

ADRA, infiintata in 1984, este o agentie umanitara independenta infiintata cu scopul dezvoltarii individuale si a comunitatii si a ajutorului in caz de dezastre.

Un Colegiu Adventist este in topul evaluarilor
Cooranbong, Australia...[Bettina Krause/ANN]  Colegiul Avondale, singura institutie a Bisericii Adventiste din Australia, a castigat o evaluare de cinci stele pentru "satisfactia studentilor" intr-un bilant anual al colegiilor si universitatilor australiene. Topul publicat in recent lansata editie 2001 a Ghidului Universitatilor Bune, reflecta in parte "misiunea distincta" a colegiului, cu accentul sau puternic pe valorile Crestine, spune vice-presedintele colegiului Gil Valentine.

"Avondale este incantata de aceasta evaluare data de Ghidul Universitatilor," spune Valentine. "Acesta este al treilea an in care noi am obtinut aceasta distinctie. De asemenea am primit cinci stele pentru relatiile dintre profesorii si studentii nostri."

Topul este bazat pe un sondaj facut de guvern, ce ia in considerare "satisfactia generala, calitatea predarii si insusirea calificarilor."

"Aceste evaluari de cinci stele sunt rezultalul personalului nostru bine calificat si implicat," spune Valentine. "Este ceea ce distinge Avondale de alte institutii. Personalul nostru ar putea face cariera oriunde in nivelul superior de educatie, dar ei sunt atasati educatiei Crestine Adventiste; dezvoltarii educationale si spirituale a studentilor lor. Suntem foarte mandri de ei."

"Rezultatele din Ghidul Universitatilor Bune confirma aceasta reputatie pentru excelenta," spune Valentine.

Infiintat in 1897, Colegiul Avondale ofera cursuri acreditate in teologie, educatie, pregatire sanitara medie si studii de afaceri

Victorie pentru avocatii libertatii religioase

Washington, DC, USA...[Bettina Krause/ANN]  O lege ce are intentia de a intari libertatea religioasa in SUA a fost aprobata in consens unanim de Congres in 27 iulie. Aceasta reprezinta o incununare a eforturilor de mai bine de trei ani depuse de avocatii de drept religios si civil de pe intinsul SUA.

Nicolas Miller, director executiv al Consiliului pentru Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, spune ca legea reprezinta un pas inainte semnificativ pentru recunoasterea si protejarea drepturilor religioase ale detinutilor.

"Este bine de stiut ca libertatea religioasa nu este ceva ce se termina la portile inchisorii," adauga Miller. Conform legii, necesitatile de dieta religioasa, Sabatul si alte practici religioase ale persoanelor institutionalizate trebuie respectate daca ele nu constituie o amenintare reala la adresa securitatii si ordinii din inchisoare, explica Miller.

Dupa cum spune Miller, noua lege va impulsiona bisericile si grupurile religioase care in momentul de fata sunt confruntate cu probleme legate dreptul de utilizare a pamantului pe care se afla bisericile.

Legea a fost sustinuta de o coalitie diversa de mai mult de 70 de grupuri incluzand Conferinta Generala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Comitetul Unit Baptist, Uniunea Americana pentru Libertati Civile. Se asteapta ca presedintele Clinton sa semneze legea.


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.