Stirile sãptãmânii: 1 decembrie 1998
Un pastor adventist a castigat premiul "Predicatorul anului" oferit de publicatia
London Times
Un raport al Bisericii Baptiste critica violarea drepturilor Omului in Europa

Un pastor adventist a castigat premiul "Predicatorul anului" oferit de publicatia London Times

Londra, Anglia...[ANN] Ian Sweeney, pastor Adventist de ziua a Saptea, a obtinut locul intai in finala prestigiosului concurs London Times "Predicatorul anului", competitie ce a avut loc pe 27 noiembrie.

Sweeney, care este pastor in districtul Sheffield, a intrat in competitie intr-un mod original (fara sa fie anuntat) cand un editor a expediat la Times o predica pe care acesta a scris-o intr-un mod original pentru o carte. Prima instiintare despre implicare in aceasta competitie a fost atunci cand a primit o scrisoare prin care i se spunea ca este unul din cei 30 de pastori (preoti) selectati pentru finala dintr-o lista initiala de peste 250. Asesorii au vizitat pe fiecare din cei 30 de candidati in bisericile unde activeaza si numai sase au ramas in finala.

Evenimentul final a luat forma a doua ore de inchinare in care fiecare candidat a vorbit 10 minute despre un subiect la alegere. predica cu care a castigat Sweeney a fost intitulata: "Gandul conteaza"

Un juriu prestigios din sapte persoane a evaluat vorbitorii dupa 10 criterii, instructive pentru toti pastorii:
    - Exista un mesaj clar?
    - Este captata atentia auditoriului?
    - Angajeaza predica mintea dar si sufletul?
    - S-au utilizat efectiv pildele?
    - A fost folosita vocea eficient?
    - A fost un echilibru intre teologie si viata?
    - A fost angajata personalitatea predicatorului in predica?
    - A avut mesajul valoare biblica?
    - Determina predica un raspuns pozitiv?
    - Se poate spune ca Dumnezeu vorbeste prin predicator?

"Sweeney, 33 ani, ai carui parinti s-au nascut in Antigua, a fost primul predicator de culoare ce a castigat acest concurs," raporteaza Times.

Dupa ce a fost anuntat castigator, Sweeney a comentat: "Nu am sentimente de triumfalism sau ale unei persoane mai buna decat alta. Nu exista chemare si privilegiu mai mare decat sa vorbesti in numele lui Dumnezeu."

Evenimentul a avut loc in Methodist Central Hall, Westminster, si a fost urmarit de peste 1000 de oameni. Pastorul Sweeney este casatorit si are trei copii de 6,4 si 3 ani. Dupa eveniment, a primit sculptura unui porumbel si un premiu in valoare de 1600 dolari.

Publicatia Times a scris pe scurt despre Biserica Adventista si despre credinta sa.

"Exista in jur de 19.000 adventisti in Anglia," raporteaza Times. "Denominatiunea, ai caror membrii pastreza Sabatul de Vineri de la asfintit pana Sambata la asfintit, au evoluat din Adventistii Americani ce au asteptat a doua venire a lui Hristos in 1844. Adventistii de Ziua a Saptea mai cred ca revenirea lui Hristos este iminenta, desi ei nu stabilesc o data. Ei respecta strict Biblia, nu beau alcool si nu fumeaza."[John Surridge/Jeffrey Brown]

Un  raport ai Bisericii Baptiste critica violarea Drepturilor Omului in Europa

Europe...[ANN] Un raport al Aliantei Mondiale Baptiste  critica un numar de tari europene pentru ceea ce se cheama "violarea drepturilor religioase ale minoritatilor religioase."
Difuzarea coincide cu celebrarea Drepturilor Omului din decembrie.

"In Bulgaria, Baptistii incearca sa ajute cu hrana copii orfani in timpul crizei economice din tara si pentru acest lucru au fost acuzati in ziarele nationale ca fiind o secta ce hraneste copii," spune raportul.

"In Franta proiectul de lege a educatiei este considerata discriminatorie pentru elevii Adventisti de Ziua a Saptea si Evrei care nu pot frecventa cursurile Sambata," scrie raportul. "Parintii pot rezolva problema platind 160 dolari la prima abatere si 1600 dolari pentru absente repetate."

Comentand raportul, John Graz Director al departamentului Relatii Publice si libertate Religioasa al Bisericii Adventiste, a apreciat pozitia Baptista.

"Alianta Mondiala Baptista ar trebui sa fie ingrijorata in legatura cu recentele abuzuri asupra libertatii religioase in Europa," spunea Graz. "Noi ca si ei, suntem ingrijorati de cresterea intolerantei religioase si de generarea  'listei anti-secte' intr-un numar de tari Europene. De asemenea apreciem faptul ca Baptistii recunosc ingrijorarea Adventistilor privitor la pastrarea Sabatului, ca un aspect al libertatii religioase "[Johnathan Gallagher]



Stirile au fost obtinute din INTERNET prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.