Stirile sãptãmânii: 2 februarie 1999
Expertii Adventisti identifica raspunsurile principale referitor la comportamentele riscante ale tinerilor
ADRA acorda ajutor victimelor cutremurului de pamant din Columbia
Biserica anunta tara cu cel mai recent server de Internet
Sanatate Da, Bere Nu
 

Adventistii identifica principalele raspunsuri referitoare la comportamentele riscante ale tinerilor

San Diego, California...[ANN]  Expertul Bisericii Adventiste in comportamentul tinerilor, Dr. Gary Hopkins, a identificat factorii primari in ingrijorarile privind comportarea adolescentilor cum ar fi consumul de droguri si activitatea sexuala pre-maritala.

Vorbind in San Diego pe 21 ianuarie, Hopkins, care conduce Centrul de Cercetari pentru Comportamentul Tinerilor si Institutul pentru Prevenirea Viciilor (droguri, alcool) de la Universitatea Andrews, Michigan, a aratat rezultatele cercetarilor care demonstreaza ca implicarea adultilor in dezvoltarea adolescentilor este hotaratoare pentru evitarea comportamentelor riscante.

"Adolescentii sunt cu mult mai susceptibili sa intre intr-un comportament riscant in timpul orelor cand nu sunt supravegheati, intre orele 3.00-6.00 dupa amiaza decat in orice alt moment al zilei," a notat Hopkins, adaugand ca cele mai multe sarcini la adolescente sunt concepute in acest timp si de obicei acasa.

Asemenea observatii au condus la investigatii despre cum ingrijirea parintilor si suportul scolii adaugate resurselor interne ale tinerilor pot conduce pe unii adolescenti sa-si revina din stilul lor de viata.

"In ciuda dificultatilor severe si a prezentei factorilor de risc, personalitatile puternice dezvolta caracteristici si aptitudini ce le permit sa aiba succes in viata," declara Hopkins. "Copii care nu cedeaza, mentin un nivel inalt al respectului de sine, un sens realistic al auto-controlului si un sentiment de speranta. Tinerii din aceeasi categorie au adesea o abilitate puternica de a folosi credinta lor religioasa pentru a mentine o viziune pozitiva a sensului vietii."

Factorul cheie este cel putin un adult cu care adolescentul sa se poata identifica si la care sa se raporteze.
"Bunicii, alti membrii ai familiei, prietenii si grupurile din comunitate pot acorda suportul care este absent acasa," spune Hopkins. "Mai mult decat orice, respectul de sine este incurajat prin relatii de prietenie. Toti tinerii fara comportament riscant din studiul nostru aveau cel putin o persoana in viata lor care sa-i accepte neconditionat, netinand seama de temperament, aspect fizic sau inteligenta."

"Indiferent de numarul de parinti din familie, daca familiile sunt bogate sau sarace, indiferent de rasa sau etnie, copii care sunt legati sentimental de un parinte sunt protejati impotriva diferitelor feluri de riscuri incluzand suferintele emotionale, gandurile sinucigase si ispitirile: consumul de tigari, alcool si marihuana; comportamentul violent si activitatea sexuala precoce."

Biserica Adventista a promovat sustinut relatiile familie apropiate si importanta legaturilor dintre generatii. Prin acestea,impreuna cu programele de inchinare ale Bisericii si sistemul sau educational, Biserica continua sa incurajeze respectul de sine si evitarea comportamentelor riscante ce provoaca distrugeri in viata tinerilor.[Jonathan Gallagher]

ADRA acorda ajutor victimelor cutremurului de pamant din Columbia

Bogota, Columbia...[ANN]  In urma cutremurului de pamant ce a ruinat 20 de orase si sate din cinci provincii din vestul Columbiei, Agentia Adventista de Dezvoltare si Asistenta (ADRA) a colectat si distribuit materiale de ajutor .

In ziua de dupa cutremur, personalul ADRA Columbia si voluntarii au distribuit mai mult de 100 de cosuri cu mancare familiilor din Calarca, raporteaza Ivonne Uruena, coordonator national ADRA Columbia. Fiecare cos continea destule alimente pentru a hrani o familie de sase membrii timp de o saptamana. ADRA International a facut un angajament initial de 10.000 $ si ADRA Canada de 5000 $ pentru ajutor suplimentar.

Carlos Pinto, instructor de tineret si persoana insarcinata de ADRA cu operatiunile de salvare, spunea despre distrugeri:"Nimeni nu-si poate imagina tristetea pe care am vazut-o aici. Radio-ul si Televiziunea nu pot sa surprinda realitatea devastarii." Cutremurul, ce a masurat 6.0 grade pe scara Richter, a fost raportat cel mai rau dezastru natural ce a lovit Columbia din 1985, cand o avalansa si alunecare de noroi au ingropat aproximativ 25.000 de oameni.

ADRA si GARSA (un grup adventist de salvare si ajutor) continua sa lucreze impreuna cu Crucea Rosie in zonele cele mai afectate de cutremur.

"ADRA Columbia a decis sa acorde asistenta acolo unde multe organizatii nu au putut ajunge," explica Pinto. "Multe drumuri au fost ingropate sau au disparut. Singura cale de a ajunge in zonele afectate este cu bicicleta sau avionul." Avioanele armatei merg in aceste zone de cand turnul de control al celui mai mare aeroport din Armenia a fost distrus de cutremur.

Jaime Pina, director ADRA in regiunea Pacific si Guvernatorul Henry Gomez Tabares cauta o locatie intre capitala Bogota si Calarca pentru a depozita materialele de ajutor ADRA. Aceasta locatie temporara va pastra articole cum ar fi mancare, apa, imbracaminte, paturi, articole de bucatarie, acoperisuri de plastic si  corturi pe care ADRA le colecteaza din depozitele sale regionale din intreaga tara.

Centrele medicale ADRA din Cali si Ibague, orasele apropiate de greu-lovita Armenie, sunt gata sa ofere ingrijire celor raniti in cutremur. Un grup de voluntari ADRA din Venezuela si Peru sunt pregatiti sa ofere ajutor acolo unde este nevoie.

ADRA Columbia dezvolta programe in toata tara. Unii dintre beneficiari sunt cei din zona de dezastru. ADRA Columbia de asemenea desfasoara un program pentru ajutorul victimelor violentei, finantate de ADRA Spania.[Beth Schaefer]

Biserica anunta tara cu cel mai recent server de Internet

Bratislava, Slovacia...[ANN] Odata cu adaugarea celui mai recent server de Internet al Bisericii Adventiste din Slovacia, numarul de tari cu servere de Internet ale Bisericii Adventiste se ridica acum la 40.

"Apreciem angajamentul Bisericii in diferite tari de a pune la dispozitie materialele adventiste disponibile in limbajul local," spune Jonathan Gallagher, webmaster al serverului Bisericii Adventiste de la adresa www.adventist.org. "Ca Biserica, noi dorim sa impartasim credinta noastra in fiecare tara si in fiecare limba. Internet-ul este cu adevarat un mijloc efectiv de a realiza acest lucru."

Tarile cu propriile lor servere cuprind cea mai mare parte din Europa, America de Nord si alte zone de pe glob cum ar fi: Brazilia, Venezuela, Singapore, Australia si Caraibe.

"Noi incurajam toate Bisericile sa dezvolte servere ca o prioritate," spune Gallagher. "Legaturile pe care le avem pot fi gasite in pagina de la adresa www.adventist.org."

Pentru cei ce cunosc limba Slovaca, noul site poate fi gasit la www.casd.sk.[Lynn Friday]

Sanatate Da, Bere Nu

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Un recent raport de presa evidentiaza ca o marca de bere ce a obtinut certificatul Kosher ii va interesa pe cei ce doresc sa consume un produs natural si sanatos.  Raportul continua sa identifice pe cei interesati de produse sanatoase, incluzand Adventistii de Ziua a Saptea.

"In timp ce noi suntem o denominatiune dedicata unei vieti sanatoase, ultimul lucru pe care suntem gata sa-l cumparam este berea," spune Tom Neslund, director asociat al Departamentului Sanatatii al Bisericii Adventiste. "Adventistii promoveaza un stil de viata fara alcool de 136 ani. Stiind ce face alcoolul in corpul omenesc, noi nu putem fi de acord ca vreun fel de bere, oricum ar fi produsa, poate fi sanatoasa."

Biserica Adventista promoveaza o viata fara alcool ca parte a unui stil de viata care se concentreaza asupra unei diete sanatoase, miscare si evitarea alcoolului, tutunului si a drogurilor.[Jonathan Gallagher]
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.