Stirile sãptãmânii: 2 martie 1999
Jan Paulsen a fost ales Presedinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea
Transmisiunile prin satelit continua cu Net New York' 99
Studentii Universitatii Adventiste reconstruiesc comunitatile
Creatiune-Evolutie, un subiect inca disputat in scoli

Jan Paulsen a fost ales Presedinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea


      Jan Paulsen            Dna. si Dl. Paulsen          Pastorul Paulsen in conferinta de presa

Silver Spring, Maryland...[ANN]  Jan Paulsen a fost ales presedinte al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea pe 1 martie. Alegerile au avut loc la o intalnire speciala a Comitetului Executiv al Conferintei Generale, care va continua pana vineri.

Pastorul Paulsen a fost vice-presedinte al Conferintei Generale din 1995. Inainte de aceasta a fost presedinte al Diviziunii Trans-Europene intre 1983 si 1995. Jan Paulsen a fost pastor, sef de departament, profesor, presedinte de colegiu.

Nascut in Norvegia, Paulsen a devenit primul european presedinte al Bisericii. A absolvit Universitatea Andrews din Michigan si Universitatea Tubingen din Germania.

Comitetul alcatuit din 244 membrii inregistrati din mai mult de 90 de tari au avut o intalnire de o zi intreaga. Aproape doua ore au discutat despre aptitudinile pe care trebuie sa le aiba un presedinte si au avut patru ocazii de rugaciune. In procesul de selectare a presedintelui, comitetul a analizat mai mult de 10 persoane si au petrecut aproape patru ore in discutii.

Luand cuvantul la Sediul Bisericii Mondiale pe 2 martie, Paulsen si-a exprimat aprecierea sa pentru munca colegilor sai.

"Suntem o familie foarte diversa in aceasta Casa. Talentele noastre difera, gandim diferit, avem temperamente diferite si nu suntem intotdeauna de acord. Vreau sa stiti ca eu consider ca acest lucru este foarte bun. Nu trebuie sa fim intotdeauna de acord. Dar vom gasi o cale sa depasim aceste diferente oricare ar fi ele,  pentru ca este important ca in final sa lucram cu totii la ceea ce Domnul are de gand cu noi si ceea ce doreste El sa desavarseasca."[Dixil Rodriguez]

Transmisiunile prin satelit continua cu Net New York'99

New York, New York, USA...[ANN]  Net New York '99, o serie de transmisiuni prin satelit a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, va continua in directia stabilita de programul de mare succes Net '98, "Next Millennium."

Evanghelistul Doug Batchelor va prezenta seriile "Milennium in Profecy" din 15 octombrie pana in 13 noiembrie, in direct din New York, orasul sau natal. Scopul este de a avea pana la 1000 posturi de receptie numai in New York, si mult mai multe in America de Nord si in intreaga lume.

Lansarea initiala va fi pe 10 aprilie cand Batchelor isi va prezenta punctul de  vedere cu ocazia seminarului. Un website nou pentru seminar, www.netny99.org, functioneaza deja si va oferi toate detaliile pentru inregistrare, programarea seminariilor si informatii utile.

"Aceasta este cu siguranta cea mai importanta transmisiune care s-a facut vreodata din New York", a declarat Alfred C. McClure, presedinte al Bisericii Adventiste din America de Nord. "Suntem incantati sa gazduim acest eveniment senzational in una din cele mai importante metropole ale lumii, si credem ca seminarul 'Milennium in Profecy' va avea un impact spectaculos."[Jonathan Gallagher]

Studentii Universitatii Adventiste reconstruiesc comunitatile

Collegedale, Tennessee, USA...[ANN] Un grup de 41 studenti isi petrec vacanta de primavara - 25 februarie-8 martie, lucrand in clinici medicale dupa uraganul ce a facut ravagii in Nicaragua si Republica Dominicana.

Pentru al patrulea an consecutiv, un grup de studenti de la Southern Adventist University (SAU) s-au alaturat doctorilor si asistentelor medicale voluntari care inca trateaza sute de persoane pe zi in clinicile locale. Au fost alcatuite doua grupuri, unul pentru Nicaragua si celalalt pentru Republica Dominicana.

Clinicile trateaza o varietate de infectii, malnutritia si malaria. Studentii de asemenea au clase de pregatire, in care invata membrii comunitatii locale principiile de baza ale sanatatii. Spitalul Memorial din Tennessee si Bergen Bruswig, o companie de aprovizionare cu medicamente din Chattanooga au donat medicamente si materiale pentru aceste clinici.

Studentii voluntari fac parte din Frontier Mission, o clasa de pregatire a asistentilor medicali pentru voluntariat, in care acestia invata cum sa diagnozeze infectiile si bolile, sa le trateze si cum sa ajute mamele la nasterea copiilor.

Un alt grup de studenti de la aceeasi universitate isi petrec vacanta de primavara reconstruind o biserica distrusa de uraganul Georges in septembrie anul trecut in Republica Dominicana. Studentii sunt de 12 zile in La Romana, care se afla la 110 km de capitala Republicii Dominicane, orasul Santo Domingo. Pe langa faptul ca isi daruiesc timpul si energia in proiectul de reconstruire a bisericii, studentii au facut rost fiecare de cate 575$ pentru a-si acoperi costurile si cheltuielile personale.

Uraganul Georges a lovit Republica Dominicana in septembrie anul trecut si au ucis mai mult de 500 de oameni, iar in jur de 100.000 oameni au ramas fara case. In octombrie, uraganul Mitch a lovit Nicaragua, cauzand moartea a aproximativ 10.000 de oameni si mai mult de 5 mld. $ distrugeri, potrivit unui raport al Natiunilor Unite.[Charla Candy si Stephanie Swilley, SAU]

Creatiune-Evolutie, un subiect inca disputat in scoli

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Dezbaterea creatiune contra evolutie este inca o chestiune disputata in scolile publice, in special asigurarea cu materiale care sustin creatiunea.

In zona Detriot, recente rapoarte de presa sprijina votul unei scoli din Martindale de a aduce carti anti-evolutionism in biblioteca scolii. Cererea pentru aceasta actiune a venit din partea pastorului unei biserici locale care a spus ca elevii au dreptul de a cunoaste mai mult decat o fata a acestei istorii.

Curtea Suprema a SUA a decis in 1987 urmatorul lucru: creationismul a fost o credinta religioasa si nu poate fi predat in scolile publice.

"Noi militam ferm pentru conceptul ca Dumnezeu este Creatorul Universului, inclusiv lumea noastra si umanitatea," spune Humberto Rasi, Director cu Educatia la Sediul Mondial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Silver Spring, Maryland, USA. "In scolile noastre desigur prezentam creatiunea si discutam teoria evolutiei - dar ca teorie si nu ca un fapt dovedit. Personal cred ca este pe departe mai rezonabil si stiintific sa accepti relatarea Biblica a creatiei decat inceputul gradual si dezvoltarea organismelor pe timpul a milioane de ani. Dar cred de asemenea si ca este important de prezentat caracterul evident si incurajarea elevilor de a judeca lucrurile singuri. Noi nu suntem niste obscurantisti ce traiesc in trecut, ci suntem Crestini deschisi si onesti care au o credinta inteligenta."[Jonathan Gallagher]
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.