Stirile sãptãmânii: 2 mai 2000

Ajutor in Croatia - numai pentru copii
Decizii judecatoresti in favoarea Bisericii Adventiste
Fumatul provoaca declinul inteligentei

Ajutor in Croatia - numai pentru copii

Zagreb, Croatia...[ANN]  Adventistii de Ziua a Saptea lucreaza "numai pentru copii" in Croatia, potrivit declaratiei lui Damir Posavac, director al Agentiei pentru Dezvoltare si Ajutor (ADRA) din aceasta tara.
 
ADRA Croatia ajuta  reconstruind casele familiilor cu copii, de exemplu o familie de langa Pisarovina care locuieste acum intr-un container de transport. In Plasko, a fost initiat un program de reconstruire a gradinitei pentru copii din localitate.

"Donatiile din partea ADRA Croatia sunt mai mici, dar ADRA Anglia si Austria sunt inca active si trimit imbracaminte si alte necesitati in aceasta actiune umanitara din Croatia," comenteaza Posavac.[Jonathan Gallagher/Damir Posovac].

Decizii judecatoresti in favoarea Bisericii Adventiste

Miami, Florida, SUA...[ANN]  Judecatorul  James Lawrence King a emis o decizie pe 27 aprilie care opreste biserica Evanghelia Vesnica sa se identifice ca fiind o Biserica Adventista de Ziua a Saptea deoarece aceasta nu are relatii cu denominatiunea Adventista.

Ordinul judecatorului spune ca biserica Evanghelia Vesnica nu ar trebui sa foloseasca numele Bisericii Adventiste sau initialele AZS (SDA) in nici un semn sau reclama sau alte materiale.

Folosirea numelui Bisericii Adventiste de catre biserica Evanghelia Vesnica a "provocat confuzie si probleme" Bisericii Adventiste, spunea judecatorul King. Biserica poate face orice doreste, potrivit judecatorului, dar nu trebuie sa se identifice ca fiind o biserica Adventista.

Evanghelia Vesnica are reclame in ziare in Statele Unite si programe radio in Florida de Sud si in toate acestea sustine ca este o biserica Adventista. Biserica nu a avut niciodata nici un fel de relatie cu Biserica Adventista si a recunoscut aceasta la tribunal.

"Suntem incantati de decizia judecatoreasca," spunea Walter Carson, avocat al Bisericii Adventiste. "Acest lucru inseamna ca noi putem continua sa raspandim vestea buna a salvarii fara sa fim confundati cu alte organizatii."
 
Textul integral al deziziei judecatoresti poate fi gasit pe web site-ul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea la adresa www.adventist.org.[NAD/ANN]

Fumatul provoaca declinul inteligentei

Londra, Anglia...[ANN]  Cercetarile efectuate de Institutul de Psihiatrie din Londra indica faptul ca fumatul este asociat cu declinul inteligentei.

Studiul a axaminat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani si peste, pentru a determina puterea lor intelectuala si a inregistra obiceiurile lor legate de fumat. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii sunt supusi acestor riscuri de patru ori mai mult dacat nefumatorii sau fostii fumatori.

Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare si arteroscleroza, ingusteaza arterele si astfel reduce alimentarea cu sange a creierului. Aceasta poate explica declinul inteligentei.

"Acest studiu este unul din lunga serie de cercetari ce demonstreaza impactul negativ pe care fumatul il are asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor," comenteaza Stoy Proctor, director al Departamentului de Sanatate al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

"Cu toate celelalte distrugeri provocate de fumat - incluzand bolile cardio-vasculare, cancerul, emfizemul si altele - declinul inteligentei se adauga la lista de probleme de sanatate pe care fumatorii si le cauzeaza singuri. Noi consideram asemenea studii ca pe o chemare la renuntarea la acest obicei si acceptarea unui ajutor profesionist pentru a fi siguri ca aceasta se intampla."

Adventistii promoveaza de multa vreme beneficiile unui stil de viata fara fumat si au ajutat multi fumatori sa renunte prin programe anti-fumat.[Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.