Stirile sãptãmânii: 2 noiembrie 1999

Germania: Romano-Catolicii si Luteranii semneaza Declaratia "Justificarii"
Biserica Adventista a gazduit o reuniune
Haiti: Noua biblioteca a Universitatii Adventiste "demonstreaza angajamentul la educatie si libertate"

Germania: Romano-Catolicii si Luteranii semneaza Declaratia "Indreptatirii"

Augsburg, Germania...[ANN]  Reprezentanti ai Bisericilor Romano-Catolica si Luterana au semnat o intelegere privind doctrina indreptatirii in timpul unei intalniri ce a avut loc in Augsburg, Germania, pe 31 octombrie.

Documentul intitulat "Declaratia Comuna privind Doctrina Indreptatirii," urmareste sa amelioreze diferentele de intelegere intre cele doua biserici ce s-au precipitat odata cu Reforma Protestanta in 1517 cand Martin Luther a fixat cele 95 de Teze ale sale pe usa bisericii din Wittenberg. Reforma Protestanta a impartit Biserica Catolica si a dus la dezvoltarea lumii moderne.

Reprezentanti ai Vaticanului si ai Federatiei Mondiale Luterane au semnat acordul la Augsburg in Germania. Luteranii spuneau ca indreptatirea vine prin gratie divina doar prin credinta in timp ce Catolicii spun ca sunt necesare si faptele bune. Noua declaratie nu pretinde sa rezolve toate punctele celor doua interpretari ale indreptatirii, dar declara ca diferentele ramase nu ar trebui sa divida bisericile.

Declaratia afirma ca "Marturisim impreuna: 'Numai prin gratie, prin credinta in lucrarea de salvare a lui Cristos si nu datorita meritelor noastre, suntem acceptati de Dumnezeu si primim Duhul Sfant, care ne reinnoieste inimile in timp ce ne cheama la fapte bune.'  "

Intelegerea a fost primita ca un pod peste neintelegerile care au divizat Crestinii, avand la baza modul in care este obtinuta salvarea. Oricum raman unele intrebari daca ambele Biserici sunt de acord in legatura cu acest subiect, si a fost recunoscut de ambele parti ce au semnat documentul ca totusi diferentele raman.

"Documentul este un document in consens, cu toate punctele slabe pe care le poate avea un document prin natura sa,"comenteaza Ekkehardt Mueller, director al Institutului de Cercetari Biblice al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "In unele cazuri, se pare ca au loc progrese remarcabile. In unele cazuri, raman inca unele diferente, spre exemplu cu privire la intelegerea pacatului. Unele din aceste diferente sunt binecunoscute. Chestiuni cum ar fi de exemplu indulgentele si alte doctrine si justificarea prin credinta nu au fost discutate. Trebuie asteptat si vazut cum aceasta declaratie comuna va face sa se potriveasca nu numai teologia dar de asemenea si practicile acestor doua corpuri religioase."

In timpul serviciului de celebrare din Augsburg, Episcopul Christian Krause, presedintele Federatiei Mondiale Luterane, a vorbit despre importanta acordului, in timp ce Papa Ioan Paul al II-lea a numit declaratia "o piatra de rascruce" in dezvoltarea ecumenica.

Documentul este rezultatul a mai mult de 30 de ani de discutii si studii ale Bibliei in comun in mai multe tari. In Statele Unite, Sinodul Bisericii Luterane de la Missouri, a numit Declaratia Comuna privind Doctrina Indreptatirii o "tradare a Evangheliei." Aceasta este "o declaratie ambigua scrisa cu grija ceea ce face posobil pentru reprezentantii papei sa o semneze fara a schimba, retracta sau corecta ceva din ceea ce s-a spus de catre Biserica Romano-Catolica incepand de la Conciliul de la Trent din secolul al 16-lea," spune Biserica Luterana. Sinodul Missouri, ce nu face parte din Federatia Mondiala Luterana, a participat la dialog dar nu a semnat declaratia. "Nu pot sa vad cum Luteranii pot spune ca suntem complet de acord cu Biserica Romano-Catolica in privinta doctrinei indreptatirii," spunea Samuel Nafzger, director executiv comisiei de teologie si relatii al Sinodului Missouri, potrivit rapoartelor de stiri.
                 
In timp ce discutiile continua,  Papa Ioan Paul al II-lea a dat o declaratie indicand un punct de vedere nou asupra indulgentelor. Biserica Catolica continua sa invete ca se poate scapa de pedepse, care sunt definite ca o consecinta naturala a pacatului, aici sau dupa moarte prin fapte bune.

Nafzger spunea ca Luteranii si Romano-Catolicii din secolul al 16-lea niciodata nu s-au contrazis asupra faptului ca indreptatirea Crestina vine doar prin gratia lui Dumnezeu, ci asupra felului in care aceasta gratie este primita. Luther a insistat ca gratia este primita numai prin credinta. Pozitia pentru care Luther a fost excomunicat din Biserica Catolica in 1521 a fost aceea ca salvarea este acordata numai pe baza credintei si nu prin fapte.

Declaratia pune capat secolelor de condamnari si incepe o noua era de dialog pentru a rezolva mai multe din diferentele dintre cele doua biserici. Sunt inca multe punte de vedere majore asupra carora bisericii nu sunt de acord, spun observatorii. Luteranii hirotonisesc femei, Catolicii nu, si sunt inca diferente fundamentale privind autoritatea in biserica si indulgentele.

Semnarea declaratiei vine intr-un timp in care Catolicii forteaza pentru unitatea ecumenica pe cateva fronturi. Biserica are ca prioritate reconcilierea cu Biserica Ortodoxa, de care Biserica Romana s-a separat in 1054 si dialogul cu Anglicanii a avut ca rezultat documentul 'Darul Autoritatii'. In SUA, Evanghelicii, Protestantii si Catolicii au semnat un document numit 'Evanghelicii si Catolicii impreuna".

Luteranii s-au bucurat de o "comuniune deplina" cu alte patru biserici Protestante in 1997. Biserica Evanghelica Luterana din america a votat in acest an pentru comuniune deplina cu Biserica Episcopala, ce va vota vara viitoare.

Sustinatorii  miscarii ecumenice spun ca rugaciunea lui Isus ca toti cei ce il urmeaza "sa fie una" ii indeamna sa actioneze pentru o unitate mai vizibila a Crestinatatii. Intr-o lume nelinistita, cu un declin al bisericilor si in conditiile cresterii altor credinte, Biserica Crestina are nevoie de puterea pe care o va castiga atunci cand se va prezenta in fata lumii unita, spun ei.

"Biserica Adventista de Ziua a Saptea aplauda fiecare efort de a studia Cuvantul lui Dumnezeu, in special doctrina indreptatirii, si de chemare la o intelegere deplina a acestei invataturi biblice," spune Mueller. "Adventistii nu doar confirma principiul 'Sola Scriptura' cu privire la salvare, ei de asemenea pun accentul pe 'Sola Gratia' si 'Sola fide'. In acelasi timp ei marturisesc ca indreptatirea prin gratie dupa credinta este o doctrina, care este necesar sa fie continuu studiata in fiecare biserica si aplicata la viata comunitatii."[Jonathan Gallagher].

Biserica Adventista a gazduit o reuniune

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Reuniunea Bisericilor Adventiste de Ziua a saptea din America de Nord, tinuta la Sediul Mondial din Silver Spring, Maryland, intre 27-30 octombrie, a adus impreuna o larga reprezentare a membrilor hirotonisiti, pastori, educatori si lideri pentru a discuta despre dezvoltarea bisericii.

Gazduita de Diviziunea Nord America si sub conducerea presedintelui sau, Alfred C. McClure, reuniunea a a avut in program prezentari, grupuri de lucru, seminarii si multe contacte inter-personale in timpul celor patru zile de desfasurare.

"Biserica din America de Nord a recunoscut necesitatea unei astfel de discutii deschise despre relatiile dintre rase," spunea Kermit Netteburg, purtatorul de cuvant al bisericii. "Aceasta reuniune face parte din strategia internationala ce promoveaza astfel de forumuri ce sprijina armonia rasiala si recomandarile adoptate vor fi aplicate de Biserica in atitudinea sa fata de aceasta problema."

Recomandarile votate la reuniune includ dezvoltarea unui plan strategic pentru Biserica, ce priveste structura eclesiastica, congregatiile si un program educational. [Jonathan Gallagher]

Haiti: Noua biblioteca a Universitatii Adventiste "demonstreaza angajamentul la educatie si libertate"

Port-au-Prince, Haiti...[ANN]  Faza initiala a noi biblioteci a Universitatii Adventiste din Haiti "demonstreaza angajamentul Bisericii Adventiste la educatie si libertate," potrivit Dr. John Graz, director Relatii Publice si Libertatea Religioasa al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

Participand la ceremonie pe 24 octombrie, Graz a spus ca evenimentul face parte din programul Universitatii de a servi nevoilor comunitare.

"Cartea nu este in sine un obiect sacru, dar este un instrument indispensabil de cunoastere si instruire," spunea Graz. "Scopul educatiei Adventiste este sa invete oamenii sa gandeasca ei insisi, sa-si dezvolte aspectele mentale, spirituale, intelectuale si sociale care sunt esentiale pentru libertatea de alegere."

Ceremonia de deschidere a fost urmarita de lideri cetatenesti si religiosi, inclusiv reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Tineretului, Biblioteca Nationala, Universitatea Catolica Notre Dame si Federatia Protestanta. Luand cuvantul din partea guvernului, Dr. Moreau, director general in Ministerul Educatiei si Tineretului, a recomandat Biserica adventista ca un bun exemplu a ceea ce oamenii pot face ca sa-i ajute pe ceilalti, in acest caz prin dezvoltarea oportunitatilor educationale si instructive.

Dr. Etzer Obas, director al Universitatii, a urat bun venit oaspetilor si a incurajat participantii in extinderea bibliotecii dar si a altor aspecte ale programului educational al Universitatii. Dr. Elie Henry, liderul Bisericii adventiste din Haiti, si-a exprimat de asemenea incantarea fata de facilitatile pe care noua biblioteca le poate oferi, nu numai bisericii dar si unei largi comunitati.

In timpul vizitei sale, Graz a prezentat de asemenea un raport despre libertatea religioasa in lumea intreaga si a raspuns intrebarilor despre drepturile omului si politica.[Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.