Stirile sãptãmânii: 3 august 1999

Un pastor Adventist refugiat se intoarce la casa sa din Kosovo
Refugiatii din Kosovo si grupurile minoritare asistati de Agentia Adventista de Ajutor
Legea de protectie a libertatii religioase a fost votata de Camera Reprezentantilor a SUA
Biserica Adventista Mondiala lanseaza Stirile prin E-mail

Un pastor Adventist refigiat se intoarce la casa sa din Kosovo

Djakovica, Kosovo...[ANN]  Pastorul Adventist Dijana Daka s-a intors din Albania la casa sa din Kosovo si a gasit toata familia si prietenii din biserica sa Djakovica in viata si sanatosi.

"Ne-am intors cu totii in locurile noastre," spune Daka, "si desi am gasit casele noastre distruse suntem fericiti ca il avem pe Isus care ne tine impreuna si ne da sperante pentru viitor."

Acum ea adauga ca membrii bisericii sunt pregatiti sa continue serviciile divine si rugaciunile catre Domnul si Salvatorul lor care a fost cu ei in aceste vremuri foarte dificile.

Daka a intrerupt toate comunicatiile cu conducatorii Bisericii pentru aproape patru saptamani in timpul conflictului militar din Kosovo, din seara zilei de 4 mai 1999 cand a fost vazuta intr-un grup de refugiati din Kukes, Albania la o emisiune de stiri in Anglia. In timpul cat a stat in Albania, Daka a lucrat in biserica din Flore ca pastor asistent.

Daka s-a intors acum in Djakovica unde a avut un rol de baza in infiintarea unei noi biserici anul trecut. Dupa cateva campanii evanghelistice si diferite seminarii, Daka s-a ocupat de 35 de adulti si in jur de 20 de copii care frecventau serviciile divine si intalnirile speciale. Daka a avut un succes deosebit in comunitatea Musulmana. Numerosi evanghelisti, inclusiv Dr. Radisa Antic, presedintele Bisericii Adventiste din Iugoslavia si pastorul Martin Anthony, director al Diviziunii Trans-Europene, au ajutat-o in infiintarea acestui grup.

Din nefericire, odata cu izbucnirea razboiului in Balcani, lucrarea sa in Djakovica a fost intrerupta, dar nu pentru mult timp. In ciuda dificultatilor intalnite dupa ce a parasit Kosovo si-a pastrat angajamentul de a se intoarce si a se ocupa in continuare de lucrarea inceputa.

Din pacate violenta a afectat multi oameni. daka raporteaza ca datorita acestui razboi un tanar de 18 ani, a carui mama este membra a Bisericii Adventiste din Djakovica a devenit bolnav mental.

"Am fost de asemenea socata cand am auzit ca sora mea in Hristos, Milena Vujosevic din Pec, a fost brutal ucisa," a adaugat Daka si a continuat: "In aceste vremuri de oroare, rolul nostru este sa vorbim oamenilor despre importanta iertarii si a reconcilierii."

Daka este extrem de recunoscatoare conducatorilor Bisericii  si membrilor de regiunile invecinate care au sprijinit-o in acest timp in care a avut necazuri.

"Avem nevoie de Biblii, literatura si un baptisteriu pentru a continua lucrarea nostra in Kosovo," a concluzionat Daka.
[Personalul ANN/ANR ].

Refugiatii din Kosovo si grupurile minoritare asistati de Agentia Adventista de Ajutor

Silver Spring, Maryland, USA ...[ANN]  Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor (ADRA) aajuta grupurile moniritare ca si refugiatii din Kosovo. Fred Kumah, coordonator al operatiunilor, vorbind din biroul sau din Pristina, raporteaza ca ADRA acorda in Kosovo servicii comunitare, asigura clinici medicale, reconstruirea retelei de apa si serviciilor sanitare.

In Pristina, ADRA intretine cu o linie telefonica hotline ca o parte a programului de servicii comunitare. Se primesc in jur de 200 de apeluri telefonice zilnic si aproximativ 40% din acestea sunt considerate urgente de nivel maxim sau sunt apeluri de la oameni aflati in situatii primejdioase, potrivit declaratiei lui Kumah. ADRA de asemenea dezvolta un program prin care distribuie hrana grupurilor minoritare, inclusiv Sarbi si Romi, care se simt in primejdie si care se tem sa-si paraseasca casele. Echipele de servicii comunitare au posibilitatea sa raspunda cazurilor vulnerabile din satele aflate la 10-15 km. de oras.

Programele de servicii comunitare ADRA functioneaza in patru centre din Kosovo. Centrele de asemenea ofera informatii despre sanatatea publica si pericolul minelor anti-personale.

Datorita distrugerii si contaminarii surselor de apa, ADRA a inceput repararea a 1500 rezervoare de apa din 60 de sate. ADRA intentioneaza sa dubleze numarul echipelor de interventii intr-un efort de a finaliza proiectul de restaurare pana in Septembrie sau cel mult pana la sosirea iernii. ADRA de asemenea se pregateste sa acorde servicii sanitare, inclusiv repararea WC-urilor si a spatiilor de depozitare a gunoaielor.

O echipa medicala Japoneza diagnosticheaza si trateaza 50-100 de pacienti zilnic in doua clinici medicale ADRA care asigura ingrijire medicala primara refugiatilor intorsi la casele lor. In Mitrovica, un oras de cca. 100.000 de oameni in nordul provinciei Kosovo, ADRA a deschis un centru in sectorul Albanez si deschide acum unul similar in partea Sarba. Saptamana trecuta, ADRA a furnizat un camion de paturi si obiecte de igiena in aceste centre. In Lipjan, ADRA lucreaza cu trupele de mentinere a pacii Britanice pentru a identifica familiile cu probleme si a localiza cladirile libere pentru adaposturi temporare. Multe din aceste cladiri sunt proprietatea statului.

ADRA se pregateste sa reconstruiasca si sa reechipeze 105 scoli din Kosovo si sa ajute taranii sa repare tractoarele distruse, astfel incat acestia sa poata planta inainte ca sezonul de crestere a plantelor sa se sfarseasca.

Odata cu intoarcerea celor mai multi refugiati in Kosovo, ADRA a inchis oficiul sau din Kukes, Albania pe 20 iulie. Aflat la numai 15 km. de granita, oficiul a distribuit hrana, acoperisuri de plastic si obiecte de igiena personala refugiatilor ce se intorceau acasa. ADRA a infiintat acest oficiu pe 17 iunie, la 12 ore dupa ce a primit solicitarea din partea Inaltului Comisionar al ONU pentru Refugiati si a Programului Mondial pentru Alimentatie al ONU. refugiatii au primit o ratie de hrana pentru o luna, constand in faina, fasole, carne sau peste, paine, ulei si fructe (banane si portocale).

Deschis pentru aproape cinci saptamani, oficiul a distribuit 2.882 tone de hrana pentru aproximativ 250.000 de refugiati ce se intorceau acasa. ADRA continua sa acorde ingrijire medicala primara si servicii de ajutor in caz de traume refugiatilor ramasi in sud-vestul Albaniei. In Albania au ramas in jur de 15.000 de refugiati si se fac planuri cu organizatiile internationale ca acestia sa se intoarca acasa in luna august.[Rick Kajiura]

Legea de protectie a libertatii religioase a fost aprobata de Camera Reprezentantilor a Statelor Unite

Washington, D.C., USA...[ANN]  Pe 15 iulie, Legea de protectie a libertatii religioase (LPLR) a fost aprobata de Camera Reprezentativa a SUA cu un vot de 306 la 118. Actul merge acum la Senatul SUA, unde se asteapta ca opozitia sa sustina un amendament, respins in Camera, care ar limita aplicarea legii la drepturile civile.

"LPLR intentioneaza sa reinstaureze nivelul de protectie a libertatii religioase in SUA la standardul stabilit inainte de1990. Inaintea acelui an guvernul trebuia sa arate ca orice actiune de opresare a practicii religioase era necesitata de un interes major. In 1990 Tribunalul Suprem a abandonat acel standard sustinind ca nici o exceptie nu va fi facuta pe motiv religios de la o lege neutra si general aplicabila. Actul de Restaurare a Libertatii Religioase (ARLR) din 1993 ce a fost sustinut de Adventistii de ziua a saptea a cautat sa instaureze standardele de dinainte de 1990, dar Curtea Suprema a decis ca neconstitutional acest act atunci cind este aplicat la nivel de stat. Actualul LPLR este ultima incercare de a intari protectia libertatii religioase. Suportul pentru ARLR si LPLR a venit de la o larga coalitie de curente religioase, incluzind Conferinta Generala  a Adventistilor de Ziua a Saptea si Consiliului pentru Libertati Religioase. In Senat va fi intrebarea daca credintele religioase pot constitui un motiv de a viola legea drepturilor civile. Aceasta intrebare s-a nascut cand propietari in 3 state au refuzat de a isi inchiria propietatile unor cupluri necasatorite, bazat pe credintele lor religioase, propietarii in cauza savirsind astfel o discriminare bazat pe starea civila."[Mitchell Tyner]

Biserica Adventista Mondiala lanseaza Stirile prin E-mail

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Astazi (3 august) Biserica Adventista de Ziua a Saptea lanseaza un nou sistem de distributie a stirilor mondiale ale acestei denominatiuni prin e-mail. Sistemul functioneaza prin site-ul oficial al Bisericii aflat la adresa www.adventist.org si permite oricui sa se inscrie gratuit si sa beneficieze de serviciul de stiri saptamanale.

"Acest nou sistem este un mare succes in furnizarea buletinelor noastre de stiri si le ofera oricui le doreste," spune Jonathan Gallagher, director de stiri al Bisericii Adventiste Mondiale. "In loc sa se acceseze website-ul, stirile sunt automat transmise prin e-mail celor inscrisi imediat ce sunt difuzate in Internet. Acum puteti avea stirile si informatiile de la Reteaua de Stiri Adventista distribuite imediat in cutia dvs. de posta electronica."

Inscrierea dureaza doar cateva momente, prin utilizarea optiunii "Subscribe Adventist News" de pe pagina principala www.adventist.org.

"Aceasta este o noua facilitate a website-ului nostru," spune John Beckett, web master tehnic al Sediului Mondial al Bisericii Adventiste si proiectantul sistemului. "Continuam sa lucram pentru a face site-ul cat mai util posibil. Server-ului care intretine acest serviciu este separat de server-ul principal si acest lucru face posibil ca toate adresele e-mail sa ramana confidentiale."

Alte adaugari recente in site includ o functie de cautare pentru Church Yearbook, o lista a tuturor entitatilor Adventiste cu directorii de informatii si un meniu imbunatatit ce ajuta la navigarea prin site.[Heather Brannan]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.