Stirile sãptãmânii:  4 ianuarie 2000

Presedintele Bisericii Adventiste cheama la reinnoire Spirituala
Un conducator al Bisericii raspunde unui sondaj referitor la Drepturile Omului
Bisericile asigura importanta servicii de ingrijire a sanatatii in Africa si Asia


Presedintele Bisericii Adventiste cheama la reinnoire Spirituala

Silver Spring...[ANN]  "In timp ce societatea de consum sfarseste un secol si incepe unul nou cu ochii bine fixati pe productie, stocurile de produse, reducerea inflatiei, reducerea ratei dobanzii, reducerea somajului, etc., avem increderea ca este nevoie de altceva care sa ne asigure viitorul si sa ne sustina speranta. Numai Isus Cristos si valorile spirituale pe care ni le ofera pot sa umple golul din noi si din societatile noastre. Si aceasta este nevoia noastra primara," spune Dr. Jan Paulsen, Presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "Trebuie sa ne concentram atentia asupra lucrurilor care au intr-adevar importanta si care ne influenteaza viata."

In interviul sau de la Sediul Bisericii Mondiale de pe 4 ianuarie, Paulsen a reflectat la semnificatia secolului XX si a declarat ca acesta a fost marcat de tulburari.

"Asistam la o dezvoltare puternica a materialismului si secularizarii, mai ales in Vest," spunea el. "In ultimii 100 de ani, societatea de consum s-a dezvoltat, ideologiile politice radicale au venit la putere, cu razboi si violenta la o scara fara precedent. Toate acestea cuplate cu o scadere a credintei au avut rezultate tragice. Domnul ne cheama la valorile spirituale care dau sens si scop vietii."

Comentand despre rolul Bisericii, Paulsen spunea ca este nevoie ca aceasta sa marturiseasca despre Domnul peste tot si oricand.

"Vom continua sa predicam mesajul Biblic al salvarii si sa prezentam generatiei noastre vestile bune ale lui Dumnezeu," declara Paulsen. "Ne asumam responsabilitatile in mod serios si privim la un viitor emotionant sub conducerea lui Dumnezeu."

 Biserica Adventista de Ziua a Saptea a promovat credinta Crestina, stilul de viata sanatos, valorile morale si etice, libertatea religioasa, drepturile omului, ajutorul umanitar si implicarea in viata comunitatii de la infiintarea sa in 1863. Biserica numara acum peste 10 milioane de credinciosi botezati in 207 tari din lumea intreaga.[Jonathan Gallagher].

Un conducator al Bisericii raspunde unui sondaj referitor la Drepturile Omului

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Directorul Departamentului pentru Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste, Dr. John Graz, a raspuns aceasta saptamana unui sondaj international referitor la drepturile omului.

Sondajul, efectualt de Gallup International, a intervievat oameni din 60 de tari daca ei cred ca drepturile omului sunt pe deplin respectate si daca discriminarea se manifesta acolo unde locuiesc. De asemenea au intrebat si daca subiectii sunt de acord cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

"Raspunsurile sunt interesante deoarece scot in evidenta faptul ca, in cuvintele sondajului 'Observarea stricta a drepturilor omului pare sa cauzeze dificultati substantiale,'" spunea Graz. "Chiar si in aceasta parte a lumii care de obicei se considera ca sustine drepturile omului, cetatenii care locuiesc aici nu sunt convinsi ca toate drepturile omului sunt respectate. De exemplu, in Europa de Vest, mai putin de unul din trei cred ca drepturile omului sunt pe deplin respectate."

Rezultatele sondajului evidentiaza ca America Latina este cea mai rea zona a lumii, unde numai 8% din cetateni cred ca drepturile omului sunt pe deplin respectate in tarile lor, si o treime declara ca drepturile omului nu sunt respectate, partial sau deloc. Este interesant de remarcat faptul ca in tarile Orientului Mijlociu, unde apar unele dintre cele mai grave violari ale drepturilor omului, sondajul nu s-a facut.

In general, America de Nord si Europa de Vest au fost vazute ca fiind "cele mai bune." Asia de Sud Est este zona cu problemele cele mai mari in domeniul libertatii religioase, pentru libertate de opinie si exprimare Africa de Vest si pentru tortura America Latina.

"Sondajul arata ca avem inca cale lunga de mers pana la recunoasterea generala chiar si a dreptului uman de baza," comenteaza Graz. "Noi ramanem angajati in lucrarea de sustinere si aderare la Declaratia Universala a Drepturilor Omului iar ca Biserica in particular sustinem acest drept fundamental al omului, libertatea de credinta si practicare a ei."[Jonathan Gallagher].
 

Bisericile asigura importante servicii de ingrijire a sanatatii in Africa si Asia

Nairobi, Kenya...[ANN]  Un raport recent publicat de Consiliul Mondial al Bisericilor arata ca bisericile joaca un ro crucial in domeniul sanatatii din multe tari din Africa si Asia. El confirma faptul ca grija pentru bunastarea fizica continua sa faca parte integrala din misiunea Crestina, inspirata de lucrarea lui Isus Insusi pe pamant.

Ingrijirea sanatatii se confrunta cu o criza in multe tari iar Biserica joaca un rol vital in cooperarea cu guvernele.
In Kenya, organizatiile religioase detin 34% din spitale, in timp ce in Zambia peste jumatate din spitale sunt proprietati ale bisericilor. Raportul include o analiza detaliata a 43 de spitale din 11 tari, concluzionand ca in multe din aceste tari bisericile au de departe cea mai semnificativa contributie voluntara la ingrijirea sanatatii.

Potrivit Serviciului de Presa Adventist, lucrarea medicala si de sanatate a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, o comunitate protestanta mondiala, dovedeste rolul credintei Bisericii ce considera sanatatea ca fiind un aspect important al mesajului evangheliei si trairii Crestine. Biserica Adventista astazi lucreaza in mai mult de 500 de spitale, sanatorii, dispensare si clinici in lumea intreaga, cu peste 75.000 de angajati.

In 1997, pacientii externati numarau in jur de 10,1 milioane. Prima institutie de sanatate a Bisericii Adventiste, Sanatoriul Battle Creek din Battle Creek, Michigan/U.S.A., a fost fondat  in 1866.[Adventist Press Service/All Africa News Agency]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.