Adventist News Network

4 Ianuarie 2001

Conferinta de tineret din Botswana sustine combaterea SIDA

Violenta in Statele Sovietice provoaca griji in randul liderilor religiosi

Biserici inaugurate pentru noi comunitati adventiste in Israel

250 000 de copii din trei tari vor beneficia de o masa calda in cadrul primului Program International School Lunch

Vocea publica protestanta protesteaza impotriva ofensivei media publice

Privire in interior: Aduceti credinta si curaj in noul an, spune presedintele Conferintei Generale

 

Conferinta de tineret din Botswana sustine combaterea SIDA

Gabrone,Botswana [George Mwansa/ANN staff]

Caile si metodele de combatere a virusului letal HIV au fost scoase in relief de presedintele Botswanei Festus Mogae in deschiderea discursului conferintei de tineret in Gabrone, Botswana pe 27 decembrie.

Organizata de Biserica Adventista de Ziua a Saptea in regiunea Africa de Est, evenimentul a adus 3000 de delegati din Zambia, Malawi , Zimbabwe, Botswana, Namibia si Africa de Sud cu scopul “de a intari tinerii pentru a face fata problemelor vietii in mod pozitiv “ conform spuselor organizatorilor.

“Nu este o tragedie mai mare care a lovit lumea decat tragedia epidemiei de SIDA” a spus dr Allan Handysides, directorul Departamentului Sanatatii pentru Biserica Adventista mondiala. Comentand despre congresul Conferintei de tineret el a spus: ”acesta este un rezultat ca biserica a recunoscut-o ca o poblema. Dificultatea este ca aceasta nu este o simpla problema."El a mai declarat : "Complexitatea este observata in faptul ca este legata de saracie, probleme sociale si migrarea populatiei."

Mogae a observat faptul ca majoritatea credinciosilor adventisti din Africa de Est sunt tineri. "Indiscutabil aceasta este o sursa de satisfactie si speranta pentru viitorul Bisericii Adventiste" a spus el, apreciind implicarea bisericii in probleme precum combaterea SIDA. El a notat ca conferinta a fost una din caile prin care credinciosii demonstreaza iubirea fata de aproapele si intreprind masuri concrete pentru a-si exprima solidaritatea.

"Una din problemele principale cu care ne confruntam astazi in combaterea HIV si SIDA este modul in care am putea schimba comportamentul si atitudinea oamenilor , reducand rata curenta a HIV." a mai declarat Mogae. "Sunt incantat sa observ ca acest congres va adresa cai si metode de a lupta impotriva acestui virus mortal "

Dr Pardon Mwansa, presedintele regiunii Africa de Est a Bisericii Adventiste a observat ca mediul in care traiesc tinerii de astazi este incarcat de un nivel ridicat al criminalitatii, saracie si boli : "de aceea, tinerii trebuie sa invete cu pricepere si sa capete cunostinte care ii vor ajuta sa supravietuiasca intr-un mediu asa ostil."

Dr Allan Handysides crede ca "trebiue sa fie un mod de abordare multi factorial pentru a combate boala. In spitale si clinici noi facem o educatie fantastic de valoroasa,dar educatia este un proces lent." El a laudat organizatorii congresului pentru ca au pasit in prevenirea si constientizarea tineretului. El de asemenea a scos in relief nevoia de a continua prin metode efective sa previna raspandirea SIDA la copii nenascuti.

In programul serii mai multe sute de tineri au umplut pana la refuz platforma conferintei la o sedinta pe teme de sanatate. Miscat pana la lacrimi, coordonatorul conferintei, dr Saustin Mfune a notat ca : "aceasta este o marturisire sincera prin care trec tinerii." In continuare, Mfune a observat ca un exemplu de cereri de rugaciune propuse de tineri au scos la iveala ca 30 procente aveau nevoie de rugaciune pentru a se insanatosi de SIDA.

Zimbabwe, Botswana, Zambia si Malawi au cel mai mare numar de infectati HIV din lume in raport cu procentajul populatiei.

Nota trad.: Presedintele Botswanei Festus Mogae a declarat luni 6 nov 2000 ca jumatate din decesele naturale inregistrate in tara sa sunt cauzate de SIDA. Aproximativ 1/3 din populatia adulta a Botswanei este infectata HIV.

Violenta in Statele Sovietice provoaca griji in randul liderilor religiosi

Dushanbe, Tajikistan….[Charlotte McClure]

Liderii Bisericii Crestine Adventiste si-au exprimat grija dupa un curent de intoleranta si persecutii indreptat spre crestinii din Asia Centrala, din tarile vechii Uniuni Sovietice. Reactionand la stirea ca doua bombe au provocat pagube bisericilor din capitala Dushnabe, Tajikistan, Dr John Graz, directorul relatiilor publice si a libertatii religioase a Bisericii Adventiste din intreaga lume,a spus : "Poate fi o metoda de avertizare din partea grupurilor extremiste pentru a castiga atentie."

O bomba a distrus doua cladiri anexe si a spart geamurile Scolii Duminicale si a baptisteriului Bisericii "Sf Nicolae”. Alta bomba a sfaramat ferestrele Bisericii Adventiste. Exploziile au survenit la cateva minute diferenta duminica 31 dec 2000. Nu au fost inregistrati raniti. Desi tara care este majoritar musulmana este saracita si tinta atacurilor frecvente de violenta si terorism, bisericile nu sunt numaidecat porturi de siguranta. In octombrie anul trecut o misiune coreeana crestina a fost locul unui atac cu bomba soldat cu 7 morti si 50 de raniti.

Dr John Graz si-a exprimat regretul ca asa acte de violenta "au o mare presiune asupra crestinilor" si aceste acte de agresiune pentru a distruge si persecuta oamenii sunt comise in numele religiei. "El adauga :"Noi suntem ingrijorati pentru ca vedem un curent de violenta in statele fostei Uniuni Sovietice si speram ca guvernele si natiunile vor actiona in numele drepturilor omului trimitand un semnal clar ca acest comportament nu poate fi acceptat."

Anul trecut, biserici au fost distruse si crestinii au fost amenintati si chiar arestati in Turkmenistan. (Vezi stirile ANN din 28 nov si 31 oct 2000) Printre bisericile distruse a fost si singurul lacas de cult Adventist de Ziua a Saptea din tara.

Biserici inaugurate pentru noi comunitati adventiste in Israel

Tel Aviv, Israel [Peter Roennfeldt for AWR/Wendi Rogers for ANN]

Printre tensiunile care abunda in regiune, Biserica Adventista de Ziua a Saptea inregistreaza o rata a cresterii semnificativa.Trei noi lacase de cult si centre de asistenta au fost inaugurate in Tel Aviv in decembrie, adaugandu-se celor 14 deja existente in Israel, o crestere majora fata de cele 5 adunari care erau cu doar 3 ani in urma. Urmand unui servici divin de inaugurare de vineri seara pentru o biserica romaneasca in Tel Aviv, sambata 9 decembrie un centru de asistenta a fost inaugurat pentru credinciosii din Ghana si un altul pentru comunitatea romaneasca din Petach Tikva. ”Acesta este un sabat foarte special pentru noi” a spus pastorul Richard Elofer, presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea in Israel.”In ultimii 10 ani a fost o migratie in masa a evreilor din Africa si Euro Asia”, explica Peter Roenfeldt, secretarul asociatiei ministeriale si coordonator pentru Misiunea Globala pentru regiunea Trans Europeana, din care face parte Israelul.”Mai mult de 1 milion de evrei din Rusia au venit in Israel si multi sunt asteptati sa soseasca curand,” spune Roenfeldt : ”Multi dintre acesti evrei din tarile din Euroasia si Africa au intrat in contact cu Biserica Adventista inainte de a-si parasi tara de nastere.Membrii si pastorii invata sa relateze Evanghelia avand in vedere mediul cultural al poporului.”

“Evreii rusi sunt un segment al populatiei evreiesti care este cel mai deschis fata de Evanghelie” a spus Matthew Bediako, secretarul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.Bediako, de origine ghaneza, a participat la inaugurarile bisericilor :”Adventistii in Israel continua sa lucreze printre imigrantii rusi ca si cum ar planui activitati evanghelistice printre imigrantii etiopeni.”

Intalnirea cu bisericile adventiste a fost de un interes special pentru Adrian Bocaneanu, presedintele Bisericii Adventiste din Romania: ”A fost o adevarata placere sa intalnesc pe cei 400 de vorbitori de limba romana adventisti din Romania si Republica Moldova. Ne intalneam intr-o sala de teatru care era supraaglomerata. Aceasta cu adevarat a fost o intalnire spirituala speciala” a spus Bocaneanu.

“Conducerea bisericii este foarte activa in a antrena si motiva membrii bisericii pentru a depune marturie intr-un mod care este sensibil la mostenirea spirituala a Israelului si credincios Evangheliei lui Isus Hristos”, declara Bocaneanu .

Acum sunt in jur de 600 de membri dar prezenta in biserici este de peste 1000 de persoane. ”Biserica din Israel creste”, spune Elofer, ”si noi credem ca 20-25 noi centre de rugaciune si asistenta vor fi infiintate in urmatorii 5 ani.”

250 000 de copii din trei tari vor beneficia de o masa calda in cadrul primului Program International School Lunch

Silver Spring , Maryland ,USA…[Norma Sahlin/ANN staff]

Aproape un sfert de milion de copii scolari din Yemen, Bolivia si Madagascar vor fi ingrijiti de ADRA ca o parte a primului program international pentru o masa la pranz in scoli initiat de Guvernul Statelor Unite.

ADRA a fost aleasa dintre 14 organizatii voluntare desemnate pentru a primi un program international ambitios pentru o masa la pranz in scoli care va distribui mancare in valoare de $300 milioane, furnizata de Departamentul Agricultura al Statelor Unite, ajutat de United Nations World Food Program. Acest program tinteste sa hraneasca aproape 9 milioane de copii din 38 de tari.Copii scolari vor primi mese hranitoare zilnic timp de un an, si programul “Global Food for Education” ii va pastra in scoala.

La lansarea programului pe 28 dec 2000, presedintele SUA Bill Clinton a spus ca “Aceasta initiativa nu este prin ea insasi o solutie la problema foametei globale. Dar este o recompensa si un inceput.”

“Copii au nevoie de hrana pentru a fi in forma la scoala” declara Ralph S Watts Jr presedintele ADRA international. ”Aceasta alocatie de hrana utilizeaza anii de experienta ai ADRA in dezvoltarea proiectelor pentru a face o diferenta in vietile copiilor infometati.”

Vocea publica protestanta protesteaza impotriva ofensivei media publice

Minsk,Belarus….[ANN Staff]

Mai multe grupuri minoritare protestante din Belarus au publicat un protest public impotrva difuzarii unui documentar la televiziunea belarusa. Centrat pe creearea unei “atitudini negative” intre cetatenii acestei foste republici Sovietice, filmul a fost ultimul din materialele oferite de organizatiile media oficiale.”Am scris scrisori autoritatilor”, spune Valery Ivanov, director Departamentul Comunicatii in regiunea Euro Asia A Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea , zona care include Belarus. Ivanov a spus ca denominatiunile protestante mai intai au protestat in iunie 1999, urmand publicarii unui articol in “Narodnaya Gazeta” in care credinciosii non-ortodocsi au fost acuzati de “agresiune impotriva istoriei Belarusiei Ortodoxe”. Articolul ii infatisa pe crestinii protestanti ca “agenti” incercand sa distruga Biserica Ortodoxa, republica si natiunea.

O relatare similara a fost intalnita la postul national de radio.”Aceste programe au o esenta similara ca si articolul din ziar”, spune Ivanov.

La inceputul lui decembrie, credinciosii din mai multe biserici protestante crestine , incluzand Biserica Evanghelica,Adventista de Ziua a Saptea, Baptista Evanghelica si Crestina dupa Evanghelie, au publicat un protest in care ei vorbeau despre “informatii incorecte care afecteaza sentimentele religioase ale credinciosilor, le inabusesc demnitatea si provoaca intoleranta religioasa.

Ivanov spune ca reactia la scrisorile trimise guvernului a fost ca “filmul a fost redifuzat”. BBC a spus ca emisiunile au fost neprogramate si protestele au tintit la “apararea demnitatii” credinciosilor protestanti din tara si de pretutindeni.

Privire in interior: Aduceti credinta si curaj in noul an, spune presedintele Conferintei Generale

Silver Spring, Maryland, USA……..[Charlotte McClure]

Redactorii de la Conferinta Generala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea au fost intampinati marti dimineata, 2 ianuarie, cu “La multi ani!” de catre pastorul Jan Paulsen, Presedintele Bisericii mondiale. Urmand traditia timpului special de citire a tintelor noului an intr-un mesaj devotional de dimineata, el a spus: “V-as propune sa aveti credinta si aceasta va va aduce curaj in noul an.Veti descoperi ca aveti nevoie de amandoua.” Paulsen a pus intrebari simple de retrospectiva anuala: “Ce-ati decis sa aduceti cu voi in noul an? Ai cui v-ati decis sa fiti sau sa deveniti, sa faceti sa sa nu faceti?”

“Cum anul este inca la inceput si usa inca este deschisa, imi permiteti sa fac cateva propuneri, despre ceea ce ati dori sa aduceti cu voi in noul an.” Desi teolog, Paulsen a spus ca sugestiile sale nu vor fi prezentate dintr-o perspectiva teologica, ci dintr-o postura umana.

“Aveti nevoie de credinta ca sa supravietuiti ca si credinciosi”, a spus Paulsen. “Aveti nevoie de suflet pentru a fi o fiinta umana atractiva. Aveti nevoie de amandoua pentru a va face bine serviciul in care sunteti chemati in aceasta mare familie – biserica. Nu va ganditi doar la ce ati avut in maini anul trecut si ce ati lucrat. Ganditi-va de asemenea la lucruri noi.” El a povestit cum nu trebuie sa ne temem de viitor cand vedem cum ne-a condus Dumnezeu in trecut, si a adaugat: “Dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa pasim cu spatele in viitor.” Anul 2001 este darul lui Dumnezeu pentru noi, sa fie deschis spre nou si sa fie creativ, a incurajat Paulsen colectivul redactional.

“Si aveti nevoie de curaj. Acesta va va da puterea sa simtiti impreuna cu alte persoane. Este curajul acela care va da angajamente statornice si pasiune, care va pastreaza “in flacari” pentru cineva sau ceva. Pentru ca aveti curaj veti fi capabili sa vindecati, pentru ca aveti curaj oamenii vor dori sa stea in dreptul vostru. Curajul vostru va da puterea sa zambiti, chiar sa aveti umor.” a spus Paulsen.

“De aceea, pentru ca incepem un nou an” , a concluzionat el “scopul nostru nu trebuie sa fie doar a fi drepti, ci sa fim umani.”

Traducere: Claudia Arcus, Botosani