Stirile sãptãmânii: 4 mai 1999

Criza din Balcani continua
Mersul la Biserica este bun pentru sanatate
"Predicatorul anului" Adventist la TV
Statiile de radio Adventiste din Romania au mai castigat doi ani

Criza din Balcani continua

St. Albans, Anglia...[ANN]  Conducatorii Adventisti cheama familiiile din Biserica Adventista de Ziua a Saptea si toti Crestinii din lumea intreaga, sa se roage si sa actioneze pentru o rezolvare pasnica a situatiei din Balcani.

"Rugati-va pentru tara noastra," spune Radisa Antic, presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Iugoslavia. "Suntem prinsi intr-un conflict militar care ia vietile multor civili si distruge multe case si biserici. Noi facem tot ce putem pentru a sustine oamenii in nevoile lor fizice, emotionale si spirituale."

Continua ingrijorarile pentru un patru membrii ai bisericii din Djakovica, Kosovo, despre care nu s-a mai auzit nimic de multe saptamani. Doi pastori Adventisti si 40 de membrii ai Bisericii au fost inrolati in armata Iugoslava. Au fost deteriorate sau distruse de bombe doua biserici impreuna cu patru case ale membrilor bisericii.

"Noi intentionam sa impachetam hrana si articole de igiena pentru a fi distribuite la 4000 de familii de refugiati din Kosovo care au fost instalati in casele unor localnici," raporteaza Marija Trajkovska, purtator de cuvant al Agentiei Adventiste de Dezvoltare si Ajutor (ADRA) din Macedonia. "Urmeaza sa distribuim apoi imbracaminte si incaltaminte acestor familii." Acest proiect de 140.000 $ este finantat de guvernul German prin ADRA/Germania. Doua autocamioane de 24 tone cu saltele, paturi, imbracaminte si hrana pentru copii se asteapta sa ajunga in Macedonia pe 5 mai, de la ADRA/Republica Ceha.

Programul ADRA/Albania de ajutor urgent pentru refugiatii din Kosovo in Albania continua sa se extinda, raporteaza Catherine Robinson, purtator de cuvant pentru ADRA/Albania. Biroul ADRA din Kukes, un oras din nordul Albaniei aproape de granita cu Kosovo, a fost solicitat de UNCHR pentru a organiza un campus in Kukes pentru aproximativ 5000 de persoane.

Valul de refugiati inspre Albania a fost sporadic in ultima saptamana. Refugiatii sunt tranzitati cat mai rapid posibil de autoritatile guvernamentale si agentiile de ajutor in coloniile amenajate in sud. In partea de nord, echipa ADRA distribuie zilnic ratii de mancare pentru aproximativ 30.000 de oameni.

"Sunt extrem de recunoscator pentru raspunsul remarcabil primit de la Adventisti si alti Crestini din lumea intreaga pentru a alina suferintele populatiei ce sufera in criza din Balcani," spune Bertil Wiklander, presedinte al Diviziunii Trans-Europene a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "Trebuie sa ajutam mai mult pentru ca dezastrul este imens."

S-a organizat un apel la ajutor si informatii suplimentare se pot obtine la:

      Seventh-day Adventist Church Trans-European Division, 119 St Peter's Street, St Albans, Herts, AL1
      3EY, England. Tel: +44 1727 860331; Fax: +44 1727 866312; E-mail: 72731.2215@compuserve.com.
     [Raport ANN impreuna cu Miroslav Pujic].

Mersul la Biserica este bun pentru sanatate

Silver Spring, Maryland, SUA...[ANN]  Oamenii care merg regulat la Biserica pot trai cu pana la sapte ani mai mult decat cei ce nu merg niciodata la serviciile religioase, potrivit unui studiu ce se va publica in curand.

Potrivit studiului, cei ce frecventeaza Biserica saptamanal traiesc cu 10% mai mult, cu o speranta de viata de 82 de ani comparativ cu 75 de ani pentru cei ce nu merg. Studiul se bazeaza pe o investigatie medicala asupra a 22.000 de oameni in timpul unei perioade de peste 9 ani si se va publica in numarul din mai al revistei Demografia.

Studiul de asemenea a descoperit ca beneficiile aduse sanatatii sporesc odata cu cresterea frecventarii Bisericii si relatia cauza-efect nu poate fi explicata de alti factori.

"Ca Biserica noi promovam un stil de viata sanatos ca o parte a mesajului nostru," spunea Thomas Neslund,
director pentru sanatate al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "In acest caz noi avem o confirmare ca participarea la serviciile religioase are legaturi cu beneficiile aduse sanatatii. Desigur acest lucru nu inseamna ca oamenii ar trebui sa vina la Biserica doar ca sa traiasca mai mult! Dar aceasta arata rolul important pe care religia il poate avea pentru un stil de viata sanatos."

Adventistii se afla in fruntea promovarii unui stil de viata sanatos de mai bine de un secol.[Jonathan Gallagher]

"Predicatorul anului" Adventist la TV

Londra, Anglia...[ANN]  Ian Sweeney, pastor al Bisericii Adventiste din Sheffield, Anglia si castigatorul competitiei organizate de Times, Predicatorul anului, a fost invitatul televiziunii Britanice pe 25 aprilie.

Sweeney a fost invitatul prezentatorului Melvyn Bragg la seriile de discutii "Doua mii de ani", avand un loc intre episcopul Anglican David Jenkins si Profesorul Evreu George Steiner.

Reactiile de dupa emisiune au aratat ca aparitia lui Sweeney a fost mai populara decat a celorlalti participanti la masa rotunda.
 
Adventistii de Ziua a Saptea sunt reprezentati in primele trei programe ale acestor importante serii de televiziune. Aceasta este o dezvoltare importanta si un semnal al nivelului de recunoastere si al atentiei cu care Adventistii sunt acum primiti in comunitatea Crestina din Anglia.[John Surridge]

Statiile de radio Adventiste din Romania au mai castigat doi ani

Bracknell, Anglia...[ANN]  Dupa o hotarare de inchidere iminenta, cele patru statii de radio Vocea Sperantei ale Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania au primit permisiunea de a-si continua activitatea, din partea oficialilor guvernamentali.

Intr-o decizie de ultim moment, guvernul a schimbat legea care ar fi interzis aceste statii de radio luna aceasta, raporteaza Adventist World Radio din Bracknell, Anglia.

A fost garantata o prelungire de inca doi ani, asa incat statiile Vocea Sperantei din Bucuresti, Brasov, Timisoara si Constanta vor continua sa emita in aceste patru mari orase ale Romaniei.[ AWRecorder]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.