Stirile sãptãmânii: 4 iulie 2000

Declaratia oficiala despre Libertate Religioasa, Evanghelism si Prozelitism
Raportul Diviziunii Euro-Africa

Declaratia oficiala despre Libertate Religioasa, Evanghelism si Prozelitism

Toronto, Canada...[Heather Osborn]  Crestinii n-ar trebui sa utilizeze materiale atractive pentru a converti noi membrii, spun liderii Bisericii Adventiste intr-o declaratie de azi.

" Convertirea este o experienta a Spiritului si in nici un fel nu ar trebui sa aiba legatura cu oferirea si primirea materialelor ce starnesc interesul," spune declaratia.

Oamenii care decid sa se alature Bisericii Adventiste trebuie sa ia o "decizie libera" spune Bert Beach, director cu relatiile inter-biserici, intr-o conferinta de presa ce a avut loc in dimineata zilei de 4 iulie.

Declaratia de asemenea spune ca Adventistii nu fac prozelitism si nu folosesc mijloace de persuasiune sau forta in evanghelizarile lor. "Noi incercam sa ajungem la oameni prin adevarul mesajului nostru," spunea Beach.

Adventistii de Ziua a Saptea cred ca "religia si credinta sunt cel mai bine raspandite atunci cand convingerile se manifesta cu umilinta si respect," spune declaratia.

Declaratia de asemenea se refera la relatiile inter-bisericesti si solicita Adventistii sa repecte alte grupuri religioase."Oamenii trebuie sa fie sinceri si transparenti atunci cand intra in legaturi cu alte grupuri religioase," spune declaratia. "Trebuie sa se utilizeze o terminologie care sa nu ofenseze alte comunitati religioase."

In unele locuri, bisericile au la baza identitatea lor in opozitie cu alte biserici, spune Beach. El, impreuna cu conducerea Bisericii, spera ca bisericile din aceasta parte a lumii isi vor schimba filozofia.

"Ca Adventisti, noi promovam principiul ca toate fiintele umane au dreptul sa-si aleaga religia, sau sa nu aleaga o religie," spunea John Graz, secretar general al Asociatiei Internationale pentru Libertate Religioasa a Bisericii, la conferinta de presa. "Trebuie sa acordam tuturor oamenilor aceasta demnitate fundamentala."
 

Raportul Diviziunii Euro-Africa

Toronto, Canada ...[Danielle Lee]

Teritoriu: Afghanistan, Algeria, Andorra, Angola, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Franta, Germania, Gibraltar, Holy See, Iran, Italia, Libia, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Moroc, Mozambic, Portugalia, Romania, San Marino, Sao Tome si Principe, Slovacia, Spania, Elvetia, Tunisia, Turcia si Sahara de Vest.

Statistici din Anuarul pe 1999 : Biserici - 3.929; membrii - 509.032; populatie - 584.314.000;

Diviziunea Euro-Africa, ce cuprinde 35 de tari diferite si 25 de limbi diferite, este o diviziune de o imensa diversitate, asa cum se ilustreaza in raportul oficial al diviziunii catre Sesiunea Mondiala a Conferintei Generale, luni 3 iulie. Cei peste 500.000 de membrii ai acestei diviziuni sunt in fata provocarii de a prezenta mesajul bisericii catre grupuri foarte diverse de oameni, de la modernisti la Musulmani.

"Asa cum se angajeaza crestinii si liderii, noi raspandim mesajul sperantei pentru contemporanii nostri si membrii bisericilor noastre. Pastorul este un element cheie in comunicarea acestei sperante," spune Ulrich Frikart, Presedintele Diviziunii Euro-Africa, in timpul acestui raport. "Diviziunea considera ca una din prioritatile sale este cresterea rolului pastorului."

In timpul raportului, Timoteus Nagy, castigatorul "Concursului Pastorilor" tinut pentru copiii pastorilor din Diviziunea Euro-Africa, a aparut in direct in fata delegatilor. "Transmit prietenilor mei, pastorilor si copiilor de pastori salutari din Romania," a spus Timoteus. Acest salut a fost urmat de un film ce a prezentat diferitele natiuni ale Diviziunii Euro-Africa. Spre incantarea participantilor, delegatii din Diviziune s-au ridicat de pe locurile lor la sfarsitul filmului si au inmanat steaguri ale diferitelor tari ale Diviziunii celorlati delegati si vizitatori din SkyDome.


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.