Stirile sãptãmânii: 5 ianuarie 1999
Adventistii atacati in valul de violenta impotriva Crestinilor
Reluarea luptelor produce mai multi refugiati

Adventistii atacati in valul de violenta impotriva Crestinilor

Gujarat State, India...[ANN] Adventistii de Ziua a Saptea se afla printre alti Crestini atacati in valul de violenta din statul Gujarat, India, dupa discutiile anti-Crestine din timpul intrunirii grupului Hindu de pe 26 decembrie 1998.

Biserica Adventista din Limbayat, Surat City, a fost atacata si membrii bisericii s-au blocat inauntru in timpul serviciilor de inchinare de sambata, 25 decembrie. Atacatorii au distrus vehiculele si alte bunuri din proprietatea bisericii.

Dr. M.S. Jeremiah, presedintele Colegiului Adventist de Management din statul Surat, a declarat ca un Adventist a suferit injurii cand un atacator l-a lovit.

In Ahwa, unde s-a manifestat cea mai mare violenta, tinta principala au fost Bisericile Catolice si membrii lor. Adventistii de asemenea au experimentat violenta, desi nu dispunem de detalii, asa cum indica G.E. Sharan, presedintele Bisericii Adventiste din Gujarat.

Jeremiah raporteaza ca reprezentantii locali ai Bisericii Adventiste s-au intalnit cu leaderi ai partidului de guvernamant si ai opozitiei, impreuna cu politia locala si altii.

"Multi din membrii bisericii noastre au fost chemati la politie pentru a depune marturie impotriva atacatorilor si au fost intervievati," declara Jeremiah.

Administratia Bisericii Adventiste din India a desemnat pe Dr. Justus Devadas sa viziteze zonele afectate. Devadas nu a putut sa viziteze districtul Dangs in timpul restrictiilor impuse de autoritati. In ciuda plangerilor conducerii din Gujarat ca grupuri ca VHP si RSS (doua din cele mai militante grupuri Hindu) nu au avut legaturi cu incidentele, multi conducatori ai acestor grupuri au fost arestati.[Dittu Abraham/Jonathan Gallagher]

Reluarea luptelor produce mai multi refugiati

Luanda, Angola...[ANN] Noile conflicte intre "Miscarea Populara pentru Eliberare din Angola" (MLPA) si partidul de opozitie "Uniunea Nationala pentru Independenta din Angola" (UNITA) au produs un nou val de refugiati in aceasta tara Sud-Vest Africana.

La patru ani dupa incetarea focurilor, lupte violente au erupt din nou. Aceste atacuri au produs o crestere a numarului refugiatilor. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, intre 6000-8000 de noi refugiati au parasit orasul Luena, in interiorul tarii, de la inceputul lunii decembrie.

Datorita pierderii celor doua avioane ale Natiunilor Unite, UN au intrerupt zborurile umanitare. Programul de ajutor si-a concentrat zborurile umanitare la Huambo, unde sunt in prezent in jur de 100.000 refugiati, potrivit unui raport al Biroului de Coordonare al Natiunilor Unite pentru ajutor umanitar.

Agentia Adventista pentru Dezvoltare si Asistenta (ADRA) a evacuat temporara personalul sau in Luanda. Potrivit ADRA, situatia din capitala Luanda este oarecum linistita, desi dupa celebrarile religoase, s-a observat o crestere a criminalitatii.

Datorita crizei alimentare din Humbo, cei 35 de elevi si studenti ai din Seminarul Adventist Bongo din Humbo, au primit ajutor de hrana de la ADRA.

De la acordul pentru pace din 1994, incetarea focurilor a fost adesea incalcata. Razboiul civil in aceasta tara a inceput la jumatatea anilor 1970.

In jur de 90% din cei 12 milioane de Angolezi sunt Crestini. In ciuda razboiului si a persecutiilor, bisericile au continuat sa creasca. In jur de 70% din Crestini sunt membrii ai Bisericii Romano-Catolice. Cele mai numeroase Biserici protestante din Angola sunt: Biserica Adventista de Ziua a Saptea, cu 176.000 membrii; Biserica Unita Metodista, cu 100.000 membrii si Biserica din Brethren, cu 125.000 membrii. [Christian Schaffler, APD Info Switzerland]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.