Stirile sãptãmânii: 5 octombrie 1999

Japonia: Adventistii afectati de accidentul nuclear
Convoiul Adventist de Ajutor pentru Kosovo include Unitati Medicale Mobile
NASCAR - Servicii Adventiste de Ajutor Comunitar

Japonia: Adventistii afectati de accidentul nuclear

Tokai, Ibaragi, Japan...[ANN]  O scoala a Bisericii Adventiste si membrii bisericii au fost afectati de scaparile de material radioactiv de la reactorul nuclear din Tokai Village in Prefectura Ibaragi, aflat la apoximativ 110 km. (70 mile) NE de Tokio, pe data de 30 septembrie.

Ca urmare, o scoala elementara a Bisericii Adventiste din apropiere, Kujikawa Saniku Shogakko, a fost inchisa. Potrivit declaratiei directorului scolii,  Katsuya Mochizuki, scoala este situata la 7 km. de uzina nucleara. Unul din profesorii scolii locuieste la 1 km de uzina. Mai mult, cativa elevi sunt din Tokai Village. Familia unui elev a fost evacuata. Mochizuki a declarat: "Vom continua sa tinem scolile inchise pana cand vom fi in siguranta."

In aceeasi situatie cu scoala se afla o Biserica Adventista cu aproximativ 90 de membrii. Cativa membrii locuiesc in Tokai Village. Pastorul Yoshihiro Atari din biserica Kujikava spunea: "Desi este un incident infiorator, biserica noastra este situata din fericire intr-o zona in care nu a ajuns vantul din zona de incident. Serviciul religios in Sabatul din 2 octombrie a fost tinut ca de obicei. Sunt alaturi de fermierii din aceasta prefectura. De fapt, cativa membrii ai bisericii sunt fermieri. Legumele si fructele din aceasta zona nu sunt vandute, deoarece consumatorii se tem de radiatii, in ciuda unei declaratii oficiale ce ii asigura ca le pot consuma.

Cel mai rau accident nuclear pe care l-a avut Japonia a aparut acum la uzina proprietate a Sumitimo Metal Minning Co. situatia este acum sub control dupa accidentul initial, care se crede a a inceput cand un muncitor a acumulat prea mult uraniu intr-un container, avand ca rezultat ajungerea la "masa critica" urmand apoi o reactie nucleara. Nouazeci si noua de oameni, personalul de conducere si cel de urgenta care au raspuns la accident, au fost expusi la radiatii. Cei trei barbati prezenti la locul producerii accidentului sunt inca intr-o stare foarte grava, iar expertii sun ca sansele lor de supravietuire sunt reduse. Acestia sufera de simptome numite "ca arsi de soare".

"Noi credem ca aceasta este o situatie foarte grava, si exista ingrijorari in legatura cu radiatiile in zonele din jur," declara purtatorul de cuvant al guvernului Hiromu Nonaka, intr-o conferinta de presa ce a avut loc in ziua producerii accidentului.

Dupa accident, celor ce locuiesc in zona de 10 km. apropiere de uzina li s-a recomandat sa stea in casele lor si sa nu plece. In jur de 150 de oameni de langa uzina au fost evacuati. Trenurile au fost suspendate si fermierii sunt ingrijorati ca nu-si pot strange recoltele pana ce acestea nu vor fi testate pentru siguranta. Cele 241 de scoli din Prefectura Ibaragi au fost inchise a doua zi, pe 1 octombrie.

In seara zilei de 2 octombrie, dupa o investigare atenta a nivelului radiatiilor, guvernul Japonez a hotarat evacuarea oamenilor ce se aflau pana la 350 m de locul accidentului,  spunand ca este mai sigur pentru ei sa mearga acasa si a promis ca v-a cauta caile sa previna dezastre similare. Scolile urmau sa se deschida pe 4 octombrie. Tokai Village are o populatie in jur de 34.000 de oameni.  [Tadaomi Shinmyo].

Convoiul Adventist de Ajutor pentru Kosovo include Unitati Medicale Mobile

Watford, Anglia...[ANN]  Un convoi de ajutor de 14 tone de medicamente si alte ajutoare necesare, impreuna cu o clinica medicala mobila, a plecat joi, 30 septembrie din Stanborough Park cu destinatia Kosovo. Clinica medicala mobila este un extraordinar proiect de colaborare finantat de Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor ADRA-Anglia impreuna cu Organizatia de caritate S.O.S. Bosnia. Acest proiect va fi pus imediat in aplicare, pentru a acorda ajutorul medical cetatenilor din Kosovo care au mare nevoie de acesta.

Convoiul este condus din partea ADRA de soferii David Balderstone si Harry Wilby, impreuna cu Dr Elaine Laycock
si soferi ai SOS Bosnia. Cel care ajuta coordonarea sosirii convoiului in Kosovo este Bob Kitchen, ce lucreaza ca ofiter logistic din partea ADRA Kosovo.

Oficiul ADRA-Anglia a fost foarte ocupat in ultimele luni cu un convoi de ajutor ce s-a intors recent de la Spitalul Psihiatric Nis si cu o viitoare calatorie spre Croatia planificata pentru sfarsitul acestei luni. Este importanta facilitarea acestor convoaie de ajutor pana la venirea iernii.[Paul Tompkins]

NASCAR - Servicii Adventiste de Ajutor Comunitar

Rocky Mount, Carolina de Nord...[ANN]  Soferii de la NASCAR au acordat o mana de ajutor in eforturile de sprijinire in urma dezastrului din Carolina de Nord atunci cand acestia au trimis camioane trailere pline cu materiale de ajutor Serviciilor Comunitare Adventiste (SCA) din Rocky Mount. NASCAR este o organizatie oficiala a soferilor de camioane mari americani.

Un numar de 61 de vagoane au sosit miercurea trecuta si au descarcat articole pentru curatenie si contructii pentru a ajuta familiile ale caror case au fost rau deteriorate ori distruse de Uraganul Floyd. Calatoria cu ajutoare, denumita "Hayride II, Cursa pentru Ajutor," a inceput in Charlotte si s-a sfarsit la depozitele SCA.

"Suntem foarte ocupati aici. Ne-au sosit 61 de vagoane miercuri, 31 joi si mai mult de 10 vineri," spunea Verdie Culpepper, Consultant SCA in caz de dezastre la depozitele din Carolina de Nord.

Uraganul Floyd, ce a adus 20 inch ploaie in estul Carolinei de Nord, s-a asteaptat sa depaseasca Uraganul Fran, care a facut distrugeri de 6 miliarde $ in 1996, fiind cel mai costisitor dezastru natural din stat. Soldat cu cel putin 47 de morti, apele uraganului Floyd a distrus sau deteriorat grav cel putin 3000 de case ai in jur de 1500 de oameni locuiesc in acoperisurile temporare ale Crucei Rosii Americane.

SCA distribuie in mod curent bunuri in peste centre de distributie din Carolina de Nord. Potrivit managerului, nu este nevoie de apa sau lucruri uzate. Cea mai mare nevoie este de donatii in bani.

" Incepem a doua faza a operatiunilor noastre de reconstructie de aici intr-un alt mod. Multi oameni locuiesc in moteluri sau in rulotele aduse de guvern. Avem nevoie de bani chiar acum," spunea Culpepper.

SCA, agentia Bisericii Adventiste de ajutor comunitar din Carolina de Nord, America, este cunoscuta in tara pentru raspunsul sau in caz de dezastre. In colaborare cu Agentia Federala de Management in caz de Urgente si alte organizatii ce actioneaza in caz de dezastru, SCA este o agentie foart importanta in infiintarea si operatiunile din depozitele de donatii de bunuri si materiale de ajutor. SCA este membru in asociatia agentiilor voluntare in caz de dezastre din America.[Darren Johnson]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.