Stirile sãptãmânii: 6 aprilie 1999
Biserica nu accepta utilizarea violentei in Balcani
Biserica raspunde dezastrului umanitar din Balcani

 
Biserica nu accepta utilizarea fortei in Balcani

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Ca raspuns la criza ce se desfasoara in Balcani, Biserica Adventista de Ziua a Saptea a difuzat pe 6 aprilie o declaratie ce respinge utilizarea violentei pentru rezolvarea conflictului, reafirmand atitudinea sa non-politica, angajandu-se in misiuni de ajutor umanitar, indemnand la o rezolvare prin negocieri si chemand la rugaciuni pentru pace. Avem la dispozitie in intregime textul Declaratiei, difuzata de Biroul de Relatii Publice al Sediului Mondial al Bisericii Adventiste:
 

           DECLARATIA BISERICII ADVENTISTE DE ZIUA A SAPTEA DESPRE CRIZA DIN KOSOVO

Biserica Adventista de Ziua a Saptea isi exprima ingrijorarea sa in legatura cu situatia din Iugoslavia, in mod particular in provincia Kosovo. In timp ce ingrijorata despre viata multor membrii ai sai si operatiunile organizatiilor bisericii in aceasta parte a lumii, Biserica este si mai mult ingrijorata pentru inrautatirea situatiei umanitare in Kosovo, cu sute de mii de oameni refugiati si fara case.

Biserica Adventista de Ziua a Saptea este o comunitate religioasa raspandita in lumea intreaga si ca o chestiune de principiu, se straduieste sa nu fie implicata in politica. Biserica a refuzat in mod consecvent sa faca aceasta si intentioneaza sa-si mentina pozitia si in prezenta criza din Kosovo. Cu toate acestea, Biserica nu accepta utilizarea violentei ca metoda de solutionare a conflictului, epurarea etnica sau bombardamentele.

Avand o traditie lunga de implicare activa si linistita pentru drepturile omului, in mod particular libertatea religioasa si drepturile minoritatilor, Biserica Adventista de Ziua a Saptea este gata sa-si faca datoria. Biserica se va stradui prin organizatiile sale mondiale, in cooperare cu conducatorii si membrii Bisericii din regiunea Balcanilor, pentru a promova o intelegere deplina si respect fata de drepturile omului si non-discriminare si va lucra pentru reconciliere intre comunitatile nationale, etnice si religioase.

In criza prezenta, Biserica Adventista de Ziua a Saptea se angajeaza sa faca tot ce este posibil, prin Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor (ADRA, agentia umanitara infiintata de Biserica), pentru a acorda ajutor multor mii de refugiati, indiferent de religie, etnie sau statut social, ce au parasit provincia Kosovo indreptandu-se spre statele vecine si de asemenea sa monitorizeze indeaproape situatia si nevoile populatiei civile din Iugoslavia, dinauntrul si din afara provinciei Kosovo. Biserica va utiliza infrastructura sa din regiune in eforturile de ajutorare.

Biserica Adventista de Ziua a Saptea indeamna comunitatea internationala si autoritatile guvernamentale implicate sa ceara cu insistenta sfarsitul crizei, in numele Crestinismului, moralei si principiilor etice, a drepturilor omului, a unor negocieri corecte pentru toti si care sa poata duce la relatii mai bune.

Mai mult decat atat Biserica cheama tori membrii sai si comunitatea de credinta in general la rugaciune pentru ajutor divin in restaurarea pacii si a bunei intelegeri in aceasta regiune in suferinta.

Biserica raspunde dezastrului umanitar din Balcani

St. Albans, Anglia...[ANN]   Biserica Adventista de Ziua a Saptea si Agentia adventista pentru Dezvoltare si Ajutor (ADRA) depun eforturi majore pentru a usura dezastrul umanitar din regiunea Balcani.

"ADRA/Trans-Europe este implicata din greu in eforturile de ajutorare a refugiatilor din Albania si Macedonia, dar de asemenea desfasoara activitati in ajutorul victimelor conflictului din interiorul Iugoslaviei, inclusiv din Republica Muntenegru si provincia Kosovo," spune Reinder Bruisma, secretar executiv al Bisericii Adventiste Diviziunea Trans-Europa si presedinte al consiliului de conducere ADRA/Trans-Europa. "Este planificata o consultare la sediul central al Diviziunii pe 6 aprilie, unde mai multe detalii vor fi discutate - in particular privind asistenta umanitara a celor 10.000 de membrii ai Bisericii Adventiste din Iugoslavia," a adaugat el.

ADRa se afla in fruntea agentiilor umanitare de ajutor acordat refugiatilor din Kosovo, potrivit declaratiei lui Beth Schaefer, responsabil cu stirile si informatiile pentru ADRA International.

"Pana la 100.000 de refugiati se afla acum sub ingrijire ADRA dupa ce azi a fost semnata o intelegere cu Programul Mondial pentru Alimentatie, " raporteaza Schaefer. "In urma intelegerii, ADRA va servi drept organizatie de cooperare nonguvermanentala principala (ONG) pentru ajutorare in noua districte Albaneze. ADRA va distribui hrana in Kukës, Vlorë, Bajrum Curri, Cibrë, Fier, Korcë, Berat si Gjirokastër. Hrana gata preparata ce se distribuie refugiatilor este donata de Programul Mondial pentru Alimentatie si distributa de personalul ADRA."

ADRA de asemenea coordoneaza incarcaturile cu diferite provizii din oficiile sale din alte tari. ADRA/Italia a trimis un container de orez la Skopje, Macedonia, de unde voluntarii ADRA distribuie hrana catre campurile cu refugiati.

ADRA/Marea Britanie lucreaza in prezent la expedierea a trei autocamioane la Tirana, Albania, cu paturi, imbracaminte, medicamente fara prescriptie si produse de igiena.

ADRA/Elvetia, Germania si Austria de asemenea coordoneaza o incarcatura de imbracaminte si hrana pentru Albania. Cele 13 tone de imbracaminte di Elvetia au fost donate de comunitatea Elvetiana si de multe biserici Adventiste.
 
Situatia din Iugoslavia se inrautateste, potrivit unui raport al lui Miodrag Zivanovic, director cu comunicatiile al Bisericii Adventiste din Iugoslavia.

"Am supravietuit altei nopti de bombardament sever" raporteaza Zivanovic. "Este o imagine ingrozitoare aceea a podurilor, fabricilor, scolilor, uzinelor de caldura si electricitate ce au fost distruse si care sunt infrastructura cheie necesara vietii de zi cu zi," spune el.

"Podul de peste Dunare, ce a fost distrus in orasul Novi Sad, sustinea principala conducta cu apa potabila pentru populatia orasului," continua Zivanovic. "Este o criza evidenta de hrana si materiale medicale in randul populatiei, inclusiv membrii bisericii noastre. Cei ce au boli cronice se afla intr-o situatie disperata. Hrana a disparut si materialele medicale sunt inexistente in Kosovo. Incercam sa gasim o cale de a trimite acolo un camion de hrana si materiale medicale."

Biserica Adventista de Ziua a Saptea este angajata in ajutorul comunitar si umanitar indiferent de nationalitate, credinta sau etnie. [Raport al personalului ADRA cu contributia lui Miroslav Pujic si Beth Schaefer]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.