Stirile sãptãmânii: 6 iunie 2000

Crestinii noi persecutati in Bangladeshul de Est
Marsul Adventistilor romani pentru un viitor fara droguri
Stressul tratat cu alcool: o dubla lovitura
Webmaster-ul Bisericii invita Adventistii sa urmareasca on-line o "Sesiune Virtuala"



Crestinii noi persecutati in Bangladeshul de Est

Chittagong Hill Tracts, Bangladesh...[ANN]  "Unii din membrii nou botezati ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din zona Chittagong Hill Tracts, Bangladeshul de Est sunt persecutati pentru credinta lor," spune Gary Krause, director cu comunicatiile al programului Bisericii Adventiste - Misiunea Globala.

"Potrivit informatiilor primite de Isaac Bairagee, director al Misiunii Globale in Bangladesh, unii dintre tinerii deveniti recent Adventisti au fost legati cu funii si batuti," raporteaza Krause. "Altii au fost rasi in cap. Acesti noi credinciosi au fost de asemenea fortati de grupuri religioase extremiste sa semneze o declaratie ca se vor opri sa impartaseasca credinta lor."

Adventistii sunt incurajati sa nu riposteze, spune Krause. Acestia doresc sa-si poata urma constiinta si sa-si exercite libertatea lor religioasa.

"In ultimii ani, numarul membrilor Bisericii Adventiste din Bangladesh s-a marit mai mult decat dublu, ca urmare a lucrarii pionierilor Misiunii Globale si suportului acordat de Maranatha Volunteers International, o organizatie Adventista ce ajutat la constructia de biserici si scoli," continua Krause.

Krauses a solicitat suportul spiritual al Bisericii Adventiste din lumea intreaga. "Va rugam sa spuneti aceasta credinciosilor nostrii si cereti sa se roage pentru membrii noi ai Bisericii din Chittagong Hill Tracts. Avem incredere ca in ciuda persecutiei, lucrarea Domnului va continua sa infloreasca."[Jonathan Gallagher].

Marsul Adventistilor romani pentru un viitor fara droguri

Bucuresti, Romania...[ANN]  Mai mult de 4500 de tineri Adventisti de Ziua a Saptea au iesit pe 28 mai pe strazile a 20 de orase romanesti, pentru a aduce in atentia publicului pericolul mare al tutunului si altor droguri.

"Scopul lor a fost sa avertizeze tinerii si de asemenea adultii, despre efectele devastatoare ale tutunului, alcoolului si narcoticelor," spune Roland Paraschiv, Dir.Comunicatii din Conf.Muntenia si unul dintre coordonatorii evenimentului. "Acestia au demonstrat impotriva reclamelor pentru tutun si alcool si au vrut sa obtina sprijinul agentiilor non-guvernamentale si a altor asociatii pentru a cere reglementari politice pentru ca numarul fumatorilor sa se reduca. In multe locuri organizatorii Adventisti au lucrat impreuna cu autoritatile oraselor, oficiali ce se ocupa de sanatatea publica, universitatile de medicina," adauga Mirela

 Cel mai mare mars s-a desfasurat in Bucuresti, capitala Romaniei, unde 600 de oameni au purtat pe strazi banere anti-fumat, steaguri si baloane. Se estimeaza ca distanta parcursa de oamenii din 20 de orase a fost de 40.000 km, reprezentand un cerc complet in jurul lumii in 200 de minute.

Romania are cea mai mare rata a mortalitatii datorata bolilor legate de fumat din Europa. Potrivit organizatorilor marsului, firmele vestice producatoare de tigari au reclame raspandite si se face foarte putin pentru prevenirea fumatului sau pentru educatia in legatura cu efectele acestui puternic drog.

Organizatorii au declarat ca raspunsul venit din partea mediei si a publicului a fost excelent, evenimentul fiind prezentat in programele de stiri ale canalelor nationale si locale de televiziune. In orasul Constanta, prefectul judetului a fost printre participanti, impreuna cu decanul Universitatii de Medicina, iar la Ploiesti primarul orasului a urmarit marsul.

Marsul din Romania a facut parte din initiativa Adventista numita "Mars in jurul lumii 2000." Din 1995, tinerii Adventisti din diferite tari, incluzand Nigeria, Jamaica, Australia, Suedia, Canada si Marea Britanie, au marsaluit pentru a avertiza publicul asupra efectelor drogului atat pentru individ cat si pentru societate.

"Mars in jurul lumii 2000"va culmina in Toronto, Canada, pe 6 iulie, cand se estimeaza ca 4.000 de tineri din lumea intreaga vor participa la un mars final pe o distanta de 5 mile.

Acest eveniment va avea loc la Sesiunea Conferintei Generale, o intrunire internationala a Adventistilor de Ziua a Saptea, care va fi cea mai numeroasa intrunire gazduita vreodata de orasul Toronto.[ Personal ANN/ Adrian Bocaneanu/ Roland Paraschiv / Cristian Modan ]

Stressul tratat cu alcool: o dubla lovitura

Silver Spring, Maryland...[ANN]  Consumul de alcool ca raspuns la stress este o dubla lovitura pentru corpul uman, potrivit unor cercetari recente. Stresul impreuna cu alcoolul"pentru a compensa stressul"ridica tensiunea sangelui si cauzeaza riscuri crescute pentru sanatate, potrivit jurnalului Alcohol Research and Health (Vol. 23, Nr. 4, 1999).

"Rezultatele acestui studiu se refera la relatia cauzala dintre stress si consumul de alcool si demonstreaza importanta luarii in considerare a factorilor moderatori si mediatori atunci cand se investigheaza impactul factorilor de stress ca efect al alcoolului," spune raportul.

 " 'Bautul pe ascuns' este un aspect in crestere legat de consumul de alcool si unul la care trebuie sa ne referim," spune Dr. Allan Handysides, director al Departamentului sanatate din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "Cercetarile adauga dovezi ca bautul nu este o solutie, ci doar agraveaza problemele. Factorii de stress sunt o parte foarte reala a vietii moderne, dar bautul nu este solutia. Doza de alcool se cere crescuta pentru a obtine mereu acelasi efect si in aceasta zace samanta alcoolismului."

Raportul sugereaza ca este nevoie de mai multe investigatii pentru a studia legatura dintre stress si consumul de alcool si cum se poate modera acest comportament.

Adventistii de Ziua a Saptea sunt de mult avocati ai unui stil de viata fara alcool si desfasoara seminarii despre reducerea stressului in cadrul programelor Bisericii privind stilul de viata.[ Jonathan Gallagher]

Webmaster-ul Bisericii invita Adventistii sa urmareasca on-line o "Sesiune Virtuala"

Silver Spring, Maryland...[ANN]  John Beckett, webmaster al site-ului Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, spune ca echipa sa Web se angajeaza sa prezinte in direct Sesiunea Mondiala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea ce va avea loc in Toronto, inte 29 iunie-8 iulie.

"Adventistii din toata lumea vor avea accesul fara precedent la stirile Sesiunii, ca si la fotografii, articole si evenimente zilnice," spune Beckett. Vizitatorii site-ului vor avea acces la galerii foto actualizate zilnic si trei ore de video despre evenimentele zilei precedente.[ Bettina Krause]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.