Stirile sãptãmânii: 6 iulie 1999

Adventistii romani nu au sustinut examenul de capacitate
Un membru al Bisericii Adventiste a fost ucis in Kosovo
ADRA asigura servicii comunitare pentru cei ce se reintorc in Kosovo

Adventistii români nu au sustinut examenul de capacitate

Bucuresti, Romania...[ANN]  Credinciosi convingerilor lor religioase, 634 de elevi români membrii ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea nu au participat la examinarea de sambata, 5 iunie. Cererea ca examenul sa fie sustinut in alta zi a fost refuzata de Ministerul Educatiei. Asa numitul "Examen de capacitate" este vital, fiind obligatoriu pentru admiterea in orice liceu sau scoala profesionala (relatat in buletinul ANN din 1 iunie 1999).

O asemenea pozitie din partea tinerilor Adventisti afectati de examenul din 5 iunie, "a fost intr-adevar o surpriza pentru autoritatile educationale din Romania", raporteaza Adrian Bocaneanu, presedintele Bisericii Adventiste din Romania.

"In intalnirile din zilele dinaintea examenului, tinerii au anticipat ca marea majoritate a copiilor se vor duce la examen cand vor vedea ca nu au alta optiune. Ne rugam lui Dumnezeu pentru credinta lor."

Conducatorii Bisericii raporteaza despre suportul public semnificativ fata de pozitia lor ferma, ceea ce constituie un test pentru libertatea religioasa in noua Romanie.

Imediat dupa ziua testului din 5 iunie "cazul nostru a fost prezentat in media. Relatarile au fost intr-adevar echilibrate, fara acuzatii de bigotism sau fanatism impotriva noastra," spune Bocaneanu. Scrisori de suport au venit din partea liderilor religiosi si a oficialilor statului, inclusiv din partea consilierului Presedintelui Romaniei si de la Presedintele Senatului.

Potrivit unor surse ale Bisericii, Ministerul Educatiei a anuntat ca o noua examinare urmeaza a fi organizata la sfarsitul lui august pentru cei care au ratat si pentru cei ce nu au sustinut examenul anterior.

La jumatatea lunii iunie problema examenului a fost ridicata de Adrian Bocaneanu la o intalnire cu liderii a 15 denominatiuni religioase recunoscute chemati de Prim Ministrul Romaniei. Bocaneanu a spus ca Prim Ministru parea bine informat despre pozitia Bisericii in legatura cu ziua de inchinare si a promis sa-l intalneasca pe Ministrul Educatiei pentru a rezolva situatia.

Bocaneanu a solicitat guvernului sa creeze o posibilitate de inscriere la examen pentru copii Adventisti.

In discursul despre problema Sabatului, liderul Bisericii a recomandat ca Ministru Educatiei sa fie legal autorizat sa rezolve problema ca "in viitor sa nu mai fie examinari pentru copii din clasele 1-12 in zilele de sarbatori religioase pentru denominatiunile religioase daca acestea o cer."

Alte solicitari legale sunt inca in asteptarea rezolvarii, potrivit lui Viorel Dima, director cu comunicatiile al Bisericii Adventiste din Romania. Dupa ce a vazut ca apelul Bisericii la Minister de a rezolva chestiunea inainte de 5 iunie, Biserica luat in calcul posibilitatea unui proces, inclusiv un apel la Curtea Suprema din Romania. Biserica continua sa considere aceasta problema un test pentru libertatea religioasa din Romania si afirmarea dreptului de a pastra ziua de inchinare potrivit libertatii de constiinta.
[Ray Dabrowski].

Un membru al Bisericii Adventiste a fost ucis in Kosovo

Belgrad, Iugoslavia...[ANN]  O tragedie a lovit comunitatea din Pec Kosovo, cand dna. Mileva Vujosevic in varsta de 65 de ani, a fost ucisa in pragul usii casei sale. Evenimentul tragic a avut loc sambata, pe 27 iunie. Se crede ca a fost ucisa de Armata de Eliberare din Kosovo.

Mama a trei copii, doi fii din care unul este pastor in Yugoslavia si o fiica, si sotia lui Branko, cel mai in varsta membru al Bisericii Adventiste din Pec, dna. Vujosevic era acasa in timp ce sotul ei apara cladirea bisericii in alta parte a orasului. Dupa ce in dimineata zilei urmatoare s-a intors acasa, Branko a descoperit corpul ei injunghiat..

Soldatii din corpul de mentinere a pacii in Kosovo (Kfor), carora li s-a raportat crima, au mutat corpul sau intr-un cimitir al Patriarhiei Ortodoxe Sarbe. Ea a fost ingropata acolo de catre episcopul Ortodox luni, o actiune fara precedent a Bisericii Ortodoxe, potrivit unor surse ale Bisericii Adventiste.

Doamna Vujosevic a devenit Adventista la varsta de 15 ani si era un membru activ al Bisericii, ce se ocupa de activitatea misionara.

Branko, impreuna cu ceilalti patru membrii ramasi ai Bisericii Adventiste din Pec, au fost escortati la Pristina, capitala provinciei Kosovo, unde au fost instalati in casa pastorului Nikola Aslimovski.

"Noi, ca Adventisti, condamnam orice atrocitate comisa de oricine din Kosovo, fie ei Sarbi sau Albanezi. Facem apel la lideri lumii si la oameni sa aiba bunavointa de a restaura pacea in aceasta regiune," declara Radisa antic, presedinte al Bisericii Adventiste din Iugoslavia, exprimandu-si socul sau in legatura cu uciderea Milevei Vujosevic. [Miroslav Pujic si Miodrag Zivanovic din Belgrad]

ADRA asigura servicii comunitare pentru cei ce se reintorc in Kosovo

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Natiunile Unite au solicitat Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor (ADRA) sa preia conducerea serviciilor comunitare din Pristina, capitala provinciei Kosovo si din regiunile invecinate odata cu reintoarcerea la casele lor a mii de oameni din Kosovo, din regiunile invecinate ale Albaniei si din Macedonia.

Dupa ce s-au rezolvat problemele de securitate, echipa ADRA si-a deschis comandamentul in Pristina, care lucreaza ca un centru de primire pentru nevoile urgente din regiunea Kosovo. Agentia a fost invitata de Inaltul Comisionar al Natiunilor Unite pentru Refugiati sa preia conducerea in acest sector al activitatilor de ajutorare, fiind recunoscuta pentru expertiza sa in serviciile comunitare.

Agentia va asigura supa calda si paine pentru oamenii ce au nevoie imediat de hrana, pachete de hrana cu portii pentru o saptamana, consiliere pentru persoanele traumatizate si epuizate, personal medical pentru examinari si acordare de prim ajutor, un centru de ingrijire a copiilor in timp ce parintii lor se ocupa de cazare si masa, nevoile de transport ale oamenilor la diferite destinatii si multe altele. ADRA de asemenea va aranja locuinte temporare, va reabilita sistemele de apa poluata, se va ocupa de restabilirea sistemului educational si reconstruirea caselor distruse deoarece mii de oameni din Kosovo se reintorc la casele lor distruse de razboi.

"A fost o miscare de aproximativ 122.000 refugiati din Albania spre Kosovo intre 15-27 iunie," spune Sean Robinson, director ADRA Albania. Langa Kukes, Albania, 10-14.000 de oameni trec granita in fiecare zi, ADRA distribuie fiecarei persoane o ratie lunara de mancare si o trusa de igiena personala, plus acoperisuri temporare din plastic pentru a putea calatori inapoi spre Kosovo. Acoperisurile din plastic pot fi de asemenea fi folosite la locuintele lor distruse, pana cand acestea vor fi reparate sau reconstruite.

Agentia va continua programele sale de ingrijire a sanatatii din Albania, schimband atentia catre Albanezii care de asemenea au fost greu afectati de sutele de mii de rezidenti temporari.
     
"Pe masura ce populatia din Kosovo isi reconstruieste viata in aceasta regiune, ADRA isi face partea ei," declara Byron Scheunemen, senior vice presedinte ADRA International.[Beth Schaefer]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.