Stirile sãptãmânii: 6 octombrie 1998

Biserica Adventistã din Insulele Capului Verde hartuitã de Biserica Catolicã


Biserica Adventistã din Insulele Capului Verde hartuitã de Biserica Catolicã
 
Praia, Cap Verde. Doi membri ai Bisericii Adventiste au fost agresati si hartuiti pe motivul unei pretinse atitudini injositoare fata de Biserica Catolica din insulele Cap Verde, situate pe coasta de vest a Africii.
"Jose Maria Monteiro Rodriques si Jorge Adalberto Ramos Tavares au fost arestati si molestati", raporteaza Felix Monteiro, liderul Bisericii Adventiste din Cap Verde.
Acest recent incident face parte dintr-o serie mai veche de incidente de asemenea factura. In anul 1993, doi adventisti au fost arestati si batuti.
"Politia, fara un anume motiv, a agresat tinerii adventisti pana acolo incat, unul dintre ei in varsta de 16 ani a ramas cu grave probleme de auz si memorie", a relatat Monteiro. "Celalalt tanar agresat a ramas cu intense dureri probabil pentru mult timp."
In ciuda explicatiilor politiei pentru maltratarile comise, in 1995 in urma unor alte incidente alti doi adventisti au fost arestati si batuti.
In august 1995 o biserica Adventista a fost atacata. "Politia, fara nici o explicatie a arestat pe toti membrii adventisti din acel sat", relateaza Monteiro.Cativa dintre arestati au fost batuti si tinuti in arest pentru cateva zile".
Liderul AZS este socat de lipsa de dovezi si motivatie care au insotit acest incident. Monteiro consemneaza referitor la lipsa dovezilor, astfel:
"Este remarcabil faptul ca, de cate ori adventistii au fost arestati de catre politie ca "suspecti", nici o dovada nu a putut fi gasita care sa justifice acuzatiile aduse. Nici unui adventist nu i-au putut fi aduse acuze justificate de catre Biserica Catolica. Nu exista nici o justificare pentru suspiciunile exprimate.
Din investigatiile politiei reiese ca adventistii nu respecta statul si ca, in consecinta" ei sunt dusmani ai statului".
Procesul celor doi adventisti este programat sa aiba loc in luna octombrie. Se fac presiuni asupra arestatilor sa recunoasca crime pe care nu le-au comis.
In replica, Caleb Adeogun, presedintele Bisericii Adventiste Diviziunea Africa-Oceanul Indian, a luat in discutie cazul existent la nivelul diviziunii.
"Suntem consternati de situatia existenta", a spus Adeogun. "Doi lideri la nivel inalt ai Bisericii AZS vor sosi azi, 6 octombrie, in Cap Verde pentru a trata situatia creata cu autoritatile locale."
Richard Lee Fenn din Departamentul Afacerilor Publice si Libertate Religioasa din cadrul Bisericii AZS, "World Headquarters" din Silver Spring, Maryland (USA), s-a exprimat in legatura cu implicatiile libertatii religioase.
"Aceste rapoarte sunt extrem de ingrijoratoare", a spus Fenn.
"Suntem foarte consternati de continua hartuire a adventistilor fara nici un motiv. Mai concret, oricine molesteaza fara nici o justificare pe altcineva, incalca cel mai elementar drept al omului."
In ciuda constantelor problemelor de acest gen, Biserica Adventista isi continua activitatea de evanghelizare. Monteiro raporteaza ca peste 250 de oameni au fost botezati recent, si ca s-au infiintat inca 12 noi congregatii. [Jonathan Gallanger]
 



Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.