Stirile sãptãmânii:  7 martie 2000

Un expert in libertate religioasa avertizeaza despre extinderea fenomenului global de violenta religioasa
Victimele inundatiilor din Africa de Sud ajutate de Agentia Adventista de Ajutor
Togo: Intalnirea Presedintelui cu chirurgi care vindeca pierderea vederii

Un expert in libertate religioasa avertizeazã despre extinderea fenomenului global de violenta religioasa

Lisabona, Portugalia...[ANN]  "Suntem confruntati astazi cu realitatea cresterii violentei religioase in toata lumea - violenta ce a insangerat istoria de secole," avertizeaza M. Maurice Verfaillie, secretar general al Asociatiei pentru Apararea Libertatii Religioase.

Vorbind in cadrul unei intalniri ce a vut loc la Lisabona, Portugalia, pe 6 martie, Verfaillie a citat violentele religioase din Timorul de Est, Indonezia, Pakistan, Iran, India, Algeria, Egipt si Sudan ca o dovada a "cresterii conflictelor bazate pe intoleranta religioasa."

Verfaillie a punctat nevoia unui real dialog inter-religios si a recunoasterii libertatii de religie ca fiind un drept uman fundamental.
Participantul Mario Brito, presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Portugalia a declarat ca "fiecare credincios de orice credinta ar trebui sa fie inspaimantat de spectacolul violentei inter-religioase. Toate religiile majore resping violenta si ura, desi aceasta este ceea ce vedem extinzandu-se in lumea de azi. Ca si Crestini Adventisti, noi condamnam folosirea fortei si a violentei, in special in disputele religioase. Noi chemam toti oameni de buna credinta sa abandoneze folosirea fortei si a violentei si sa caute respectul mutual si toleranta."[Jonathan Gallagher].

Victimele inundatiilor din Africa de Sud ajutate de Agentia Adventista de Ajutor

Maputo, Mozambic...[ANN]  Ploile torentiale si inundatiile larg raspandite au ucis cel putin 400 de oameni in sudul Mozambicului in ultimele 10 zile si a lasat fara case si hrana cca. 1.000.000 de persoane. Ca raspuns, bratul umanitar al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, ADRA - a furnizat hrana si materiale de urgenta la mii de oameni dintre cei afectati.

"Este posibil ca abia peste doua luni apele sa se retraga," spune Curtis Hesse, director ADRA Mozambic. Raspunzand apelului personal facut de catre Guvernatorul Provinciei Maputo, ADRA Mozambic si-a concentrat eforturile in regiunea Xinavane. "Aceasta zona este situata la 140 km nord de Maputo, unde mai mult de 28.000 de oameni au casele distruse si toate bunurile disparute si sunt ramasi sub cerul liber."

ADRA a transportat hrana si materiale cu helicopterul si va distribui pachete de urgenta - incluzand paturi, echipament de pregatire a hranei plase impotriva tantarilor - imediat ce drumurile din zona vor fi redeschise.

"Personalul ADRA isi face deja impreuna planuri pe termen lung pentru a ajuta zonele afectate sa-si revina dupa distrugerea recoltelor," adauga Hesse. "Eforturile noastre de reabilitare vor include furnizarea de seminte si consultanta tehnica pentru a reface culturile pierdute."[Beth Schaefer/Personalul ANN ].

Togo: Intalnirea Presedintelui cu chirurgi care vindeca pierderea vederii

Lome, Togo ...[ANN]  Presedintele Togo, Generalul Eyadama, a primit o delegatie medicala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea pentru a se informa mai bine despre munca Bisericii in combaterea orbirii.

Eyadema s-a intalnit pe 10 Februarie cu Dr. Edgard de Oliveira, chirurg si director medical al Glei Adventist Eye Hospital si Dr. Allan Handysides, directorul departamentului pentru sanatate al Bisericii Adventiste Mondiale.

"Spitalul din Glei, Togo, a tratat mai mult de 50.000 de pacienti cu afectiuni ale ochilor in ultimii noua ani," raporteaza Oliveira. "Cei 5000 de pacienti care erau complet orbi datorita cataractei pot sa vada din nou in urma operatiei de inlocuire a cristalinului ochiului."

La o conferinta de presa cu tema "Politica de sanatate a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea in Africa," Handysides a explicat care este locul Spitalului Glei ca parte a retelei globale de mai mult de 160 de spitale Adventiste ce trateaza 11 milioane de pacienti din lumea intreaga.

"Africa ocupa un loc special in inimile noastre, in special Togo," spune Handysides. "Cautam sa dezvoltam relatiile noastre cu guvernele si comunitatile in chestiuni de sanatate."
 
"Glei Adventist Eye Hospital a primit o mare atentie din partea mass-mediei pentru activitatea sa de a juta oamenii sa-si recapete vederea", noteaza Oliveira."Numai in ultimul an, 3000 de noi pacienti au fost tratati si 300 de operatii au fost efectuate cu succes."[Jonathan Gallagher].


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.