Stirile sãptãmânii: 8 iunie 1999

Un pastor adventist refugiat isi spune povestea
Tehnologia moderna prezinta stirile si convingerile noastre
Papua Noua Guinee: Sanatatea si Evanghelia

Un pastor adventist isi spune povestea

Tirana, Albania...[ANN]  Dijana Daka, o femeie pastor adventist de la Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Kosovo, a scapat fugind din fata violentei si s-a refugiat in Albania, dupa cum s-a raportat in stirile ANN de pe 25 mai. Acum ne poate relata povestea ei.

"Personal nu m-am gandit sa parasesc Kosovo," spunea Daka intr-un interviu telefonic pe 7 iunie. "Am vrut sa stau si sa ajut oamenii. Bombardamentele au fost foarte puternice. Multe persoane decedate stau pe strazi si este nevoie ca ele sa fie ridicate si inmormantate. In acest timp trupele sarbesti mi-au spus sa plec de acolo."

Daka, impreuna cu alti oameni, dintre care unii ii erau prieteni, au parasit Kosovo si s-au indreptat catre Albania intr-un autobuz, pe 3 mai. Nu a plecat cu masina personala din cauza necazurilor pe care le-ar fi putut avea ca femeie. Au fost escortati de trupe ale armatei Serbiei.Calatoria a mers bine pana cand au ajuns in Macedonia, unde granita fusese inchisa. "Ma intrebam cum se va ingriji Dumnezeu de noi acum cand drumul nostru de scapare era blocat," spunea Daka.

"Granita cu Macedonia a fost deschisa la un moment dat si a permis intrarea refugiatilor," explica Caleb Bru, presedinte al Bisericii Adventiste din Albania. "Valul de refugiati ce intrau in Macedonia a devenit ingrijorator datorita pericolului de a destabiliza tara. Ca rezultat, Macedonia si-a inchis granitele."

"M-am rugat, stiind ca Dumnezeu ne poate ajuta," raporteaza Daka. "Cateva momente mai tarziu ne-am schimbat directia si ne-am indreptat spre Kukes, ca o ruta alternativa. Calatoria noastra a fost intrerupta inca o data cand, la 10 km. de Burrel, trupele au cerut fiecarei persoane bani."

In comparatie cu altii, Daka a fost tratata cu respect, potrivit declaratiei lui Bru. Cea mai mare parte a trupelor sunt Ortodoxi si respecta Crestinii. Acestia au observat ca are la ea o Biblie si au intrebat-o daca este Crestina. A fost totusi fortata sa le dea bani asa ca le-a dat cativa din banii pe care ii avea printre lucrurile personale. Acesta nu a fost sfarsitul pentru ca ceva mai tarziu trupele au cerut din nou bani.

"Le-am dat tot ce aveam," spune Daka. "Daca nu o faceam am fi fost batuti."

Pe 19 mai Bru a mers la centru pentru refugiati din Titrana si a intrebat daca Daka a fost acolo. Auzise de plecarea sa din Kosovo si dorea sa o gazduiasca in locuinta sa. Spre satisfactia sa, a primit informatia de care avea nevoie si cei doi s-au intalnit. De acolo Daka a mers cu Bru pentru a locui cu acesta si sotia lui in casa lor din Tirana.

Dupa cateva zile ea a parasit Tirana pentru a gasi cativa din prietenii sai care stau in Elbasan. Cei mai multi membrii ai bisericii sale au scapat de violenta din Kosovo si locuiesc acum temporar in Elbasan.

Daka isi continua misiunea sa in Albania. Se intalneste cu membrii bisericii in Elbansan pentru studii Biblice. Odata ce prezenta criza din Kosovo se va incheia, Daka intentioneaza sa se intoarca in Kosovo si sa-si continue lucrarea sa pastorala acolo.
[Cheer Reyes].

Tehnologia moderna prezinta stirile si convingerile noastre

Silver Spring, Maryland, SUA...[ANN]  Biserica Adventista de Ziua a Saptea continua sa avanseze utilizarea tehnologiei moderne, in special a Internetului. Pagina principala a Bisericii www.adventist.org se dezvolta si se actualizeaza folosind tehnica de varf. Site-ul ofera informatii despre istoria bisericii, convingerile fundamentale, structura si misiunea bisericii.

"Am descoperit ca tehnologia este una din cele mai bune cai de a prezenta stirile si convingerile noastre," spune Jonathan Gallagher, director de stiri al Bisericii Adventiste. "Buletinele noastre saptamanale, care sunt transmise prin Internet, pastreaza Biserica Mondiala ancorata la evenimentele prezente si prezinta articole despre ceea ce fac membrii bisericii in lumea intreaga. Un aspect imbunatatit se asteapta in aceasta vara, odata cu punerea in functiune a unui nou server."

Si Biserica Mondiala raspunde acestei tehnologii. In prezent site-ul este vizitat zilnic de aproximativ 1000 de persoane, ceea ce inseamna  mai mult de o treime de milion anual. Una din facilitatile favorite ale site-ului este calculatorul pentru asfintit, unde vizitatorii pot calcula ora asfintitului din orice loc din lumea intreaga.

"Aceasta este un mijloc prin care membrii bisericii pot accesa informatia indiferent de unde sunt," spune Gallagher. "Noi cei de la stiri suntem fericiti sa oferim acest serviciu."

Site-ul a fost recent reproiectat si actualizat. John Beckett, web master-ul site-ului, lucreaza pentru serviciile de e-mail automate, alaturi de alte proiecte.

"Lucram pentru a oferi optiuni mai 'prietenoase utilizatorului' pe site," spune Beckett. "Functiile de cautare vor permite vizitatorilor cautari in functie de noi caracteristici."

Beckett, impreuna cu Departamentul de Comunicatii al Bisericii, lucreaza impreuna cu diferite departamente ale Bisericii pentru propriile lor site-uri. Vizitatorii vor putea accesa site-urile departamentale din pagina principala.

"De asemenea facem planuri pentru 'virtual GC', unde se poate vizita site-ul nostru in timpul Sesiunii Mondiale a Bisericilor din anul 2000 si se va putea vedea pe viu ce se intampla in Totonto," spune Gallagher. "Paginile web vor juca un rol cheie in distributia stirilor si a informatiilor in timpul acestei Sesiuni."[Dixil Rodriguez]

Papua Noua Guinee: Sanatatea si Evanghelia

Kora, Papua Noua Guinee...[ANN]  Indepartatul sat Kora din Papua Noua Guinee isi poate imbunatatii starea de sanatate, dar este dificil fara apa curenta.

"Aproape fiecare om din sat este Crestin Adventist de Ziua a Saptea," raporteaza Stoy Proctor, director cu sanatatea la Sediul Mondial al Bisericii Adventiste. "Acestia iau in serios problemele unui stil de viata sanatos, dar fara o sursa de apa in sat este greu sa pastreze principiile de baza ale igienei."

Satul situat intr-o zona de munte, este la distanta de doua mile de cea mai apropiata sursa de apa. Satenii sunt nevoiti sa faca un drum extrem de lung pentru nevoile lor de apa: gatit, curatenie, spalat.

"Ne-ar face mare placere sa-i ajutam sa-si imlineasca visul lor de a avea o sursa permanenta de apa in sat," comenteaza Proctor. "Oamenii au acceptat evanghelia si vor sa urmeze principiile Crestine de viata sanatoasa. Vestile bune ale lui Dumnezeu schimba oamenii, inclusiv stilul lor de viata si noi dorim sa incurajam eforturile lor de a face nu numai o schimbare spirituala dar si o schimbare fizica, pentru binele lor."

Proctor a facut parte din echipa misionara de sanatate ce a vizitat Kora la jumatatea lunii mai.O asistenta medicala ii viziteaza la fiecare doua saptamani cu avionul si un generalist zboara in fiecare luna de la Goroka.Cei doi au vazut nevoia de a imbunatati sanatatea comunitatii prin furnizarea apei proaspete.

"Isus a vorbit despre Sine ca fiind apa vietii,' concluzioneaza Proctor. "Acesti oameni doresc sa aiba apa la fel de mult ca si binecuvantarile pe care le aduce Evanghelia."[Jonathan Gallagher]
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.