Stirile sãptãmânii: 9 mai 2000

Adventistii studiaza provocarea etica a terapiei genelor umane
Fumatul: Cel mai mare potential pericol pentru sanatate

Adventistii studiaza provocarea etica a terapiei genelor umane

Silver Spring, Maryland...[ANN]  Terapia genei umane are puterea sa vindece dar si sa dauneze si ar trebui sa se dezvolte in concordanta cu principiile Bibliei referitoare la caracterul sacru al vietii umane, se spune intr-o declaratie data recent de comitetul etic al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

Terapia genetica - o tehnologie medicala dezvoltata rapid care incearca sa trateze si sa previna bolile prin alterarea genelor din celulele persoanei bolnave - se poate dovedi ca este un instrument revolutionar in rezolvarea suferintei umane, spune declaratia, dar nu trebuie sa fie folosita gresit.

"Terapia genetica are un potential enorm," spune eticistul Adventist Dr. Anthony j. Zuccarelli, profesor biochimist la Universitatea Loma Linda California. "Unii prezic ca aceasta terapie poate deveni la fel de comuna ca si utilizarea antibioticelor. Bolile ce pot fi tratate prin terapie genetica pot fi de la bolile infectioase la cancer."

Zuccarelli a adaugat ca oricum, terapia genetica a fost criticata ca fiind o incercare de "joaca de-a Dumnezeu."
"Personal sunt ingrijorat de perspectiva ca aceasta terapie sa se extinda si asupra aspectelor care nu privesc sanatatea, cum ar fi chelia, greutatea corporala, dezvoltarea muschilor, culoarea parului, culoarea pielii si aspectul fizic in general."

Zuccarelli recunoaste ca terapia are potentialul de a deveni un instrument extrem de pozitiv in lupta medicinii impotriva unui larg domeniu de boli - de la cancer la infectia HIV. "O lista completa a posibilelor intrebuintari ale terapiei genetice ar arata ca o enciclopedie a bolilor umane," spune el.

In termeni etici, spune Zuccarelli, "atata timp cat scopul este alinarea suferintei umane, medicina genetica are aceeasi justificare morala ca si medicina traditionala."

In declaratia sa despre terapia genetica, comitetul Christian View of Human Life a concluzionat ca "deciziile din acest domeniu complex trebuie sa fie in armonie cu principiile Biblice, inclusiv onorarea imaginii lui Dumnezeu, alinarea suferintei umane si pastrarea vietii si protejarea anatomiei umane."

Terapia genetica este testata in prezent pe pacienti voluntari in clinici speciale. La inceputul lui septembrie 1999, au fost aprobate in jur de 400 de clinici in lumea intreaga si peste 3200 de pacienti. Circa 70% din pacienti sunt in SUA.

Textul complet al declaratiei despre terapia genetica umana poate fi gasit la adresa Internet www.adventist.org.[Bettina Krause].

Fumatul: Cel mai mare potential pericol pentru sanatate

Geneva, Switzerland...[ANN]  Se asteapta ca fumatul sa devina cel mai mare pericol din lume pentru sanatatea omului, potrivit unui raport recent facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In prezent exista 1,2 miliarde de fumatori si cca. 4 milioane mor anual datorita unor boli cauzate de fumat. Daca tendinta continua, cifra va creste la 10 milioane decedati pe an pana in 2030, ceea ce va depasi numarul mortilor din cauza SIDA, tuberculozei, accidentelor de circulatie, sinuciderilor si crimelor la un loc.

Un raport de presa al OMS arata ca problema este mai grava decat s-a prevazut si ca impactul cel mai puternic va fi in tarile in curs de dezvoltare. "Date recente din Brazilia, India,China, Africa de Sud, Zimbabwe, Oman, Egypt, pentru a numi doar cateva tari, demonstreaza ca OMS a subestimat sever numarul tinerilor si copiilor ce fumeaza zilnic."

Initiative cum ar fi concursul "Renunti si Castigi" sustinut de OMS care promite un premiu de 10.000 $ invingatorului care va renunta la fumat nu sunt suficiente, potrivit declaratiei lui Say Proctor, purtator de cuvant al Bisericii Adventiste in domeniul sanatatii.
 
"Lumea are nevoie de mai mult decat asemenea initiative," declara Proctor. "Noi sustinem toate masurile efective de renuntare la fumat si de continuare a muncii pentru o calitate mai buna a vietii subliniind beneficiile unui stil de viata fara fumat."

Adventistii de Ziua a Saptea sunt angajati in promovarea unui stil de viata pozitiv si sanatos, fara fumat, alcool si alte droguri.
"Noi oferim ajutor celor ce sunt fumatori si promovam programe de prevenire pentru a ajuta oamenii sa nu inceapa sa fumeze," adauga Proctor.Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.