Stirile sãptãmânii:  9 noiembrie 1999

India: Agentia Adventista de Ajutor acorda sprijin persoanelor afectate de ciclon
Un politician Adventist a fost ales primarul orasului Philadelphia
Argentina: impactul unei expozitii a Bibliei asupra comunitatii
Biserica Adventista raspunde fumatului in crestere printre tineri

India: Agentia Adventista de Ajutor acorda sprijin persoanelor afectate de ciclon

New Delhi, India...[ANN]  Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor (ADRA) se pregateste sa raspunda "super ciclonului" devastator ce a lovit localitatea Orissa de pe coasta sudica a Indiei pe 30 octombrie. Personalul ADRA lucreaza impreuna cu autoritatile locale pentru a initia un plan de actiune.

Directorul ADRA din regiunea centrala a Indiei, Ramesh Nirmal, conduce actiunile din zonele afectate. Cu fonduri de la Ministerul German al Apararii, de la reteaua internationala a ADRA si alte organizatii finantatoare, interventia initiala a ADRA in zonele afectate va include distribuire de hrana, pãturi si imbracaminte.

"Vanturile puternice, care au atins 200 km/ora, a daramat case, linii de comunicatii, a distrus recolte, a smuls copaci si a produs infrastructurii serioase distrugeri," raporteaza directorul ADRA India Dennis Tidwell. "Chiar mai devastator a fost un val urias pornit din Bay of Bengal si care a avansat pe o zona de 15 km. Acest val de apa a distrus drumurile, caile ferate si podurile, zeci de mii de case cu tot ce era in ele si mai rau decat orice a inecat sute de oameni."

Rapoarte neoficiale indica faptul ca mai mult de 1000 de oameni au fost ucisi si 15 milioane au fost ostil afectati de furtuna. Zonele afectate puternic includ majoritatea populatiei din Gopalpur, Chhatrapur, Bherumpur, Puri, Nanpada, Baissare si Cuttack. ADRA, infiintata in 1956, este o agentie umanitara infiintata cu scopul de a sprijinii dezvoltarea individuala si comunitara si de acorda ajutor in situatii de dezastre si a actioneaza in mai mult de 120 de tari din lumea intreaga.[Beth Schaefer].

Un politician Adventist a fost ales primarul orasului Philadelphia

Philadelphia, Pennsylvania, USA...[ANN]  Politicianul Adventist de Ziua a Saptea John F. Street a fost ales pe 2 noiembrie primarul Philadelphiei, al cincilea oras ca marime din SUA. Absolvent al Oakwood College si Temple University Law School, Street ocupa una din cele mai inalte pozitii obtinute vreodata de un Adventist in SUA.

Street, 56 ani, a lucrat in Consiliul Orasenesc Philadelphia timp de 19 ani, in ultimii 6 ani fiind Prsedintele Consiliului. Fost profesor, Street spune ca a lucrat pentru comunitate pentru ca a crezut ca isi poate folosi educatia pentru a fi de ajutor altor oameni. "Oakwood College a fost foarte important in viata mea," spune Street. "Noi intotdeauna gandim si eu cred, ca responsabilitatea mea este sa traiesc viata pentru a-i servi pe altii."

Street aminteste "minunata indrumare spirituala" pe care a primit-o de la familia sa si de la biserica, ca fiind una din influentele majore din viata sa. "Cele mai multe din angajamentele pe care le fac, s-au nascut din experienta mea religioasa," spune Street. "Pentru mine, intr-un sens, aceasta a fost forta motivationala esentiala ce m-a tinut implicat activ in incercarea de a face cele mai bune lucruri pentru cetatenii acestui oras".

 Street este "un individ unic," spune Elder Walter L. Pearson, speaker/director al televiziunii Breath of Life. Prietenia sa cu Street a inceput la Oakwood College, unde au locuit in aceeasi camera si au cantat in acelasi quartet barbatesc. "Acesta nu a fost niciodata multumit cu starea de fapt; intotdeauna a vrut sa schimbe lucrurile in mai bine."

Pearson considera ca Street, ca si primar, va continua sa fie ghidat de constiinta mai mult decat de oportunitatea politica. "Este intotdeauna in contact cu oamenii si in mod sincer vrea sa-i ajute."

Street intentioneaza ca noua sa administratie sa inceapa in ianuarie 2000, scopul sau fiind alcatuirea unei echipe care sa fie angajata in serviciul pentru comunitate. " Unii oameni inteleg total gresit ce faci tu intr-un birou politic," adauga el. "Am avut ocazia sa ajut concret mii si mii de oameni, in special in gasirea unui loc de munca, la negocierile si intelegerile cu compania de electricitate sau in a-si trimite copii la scoala. Sau uneori doar am gasit pe cineva care sa le dea ceva immbracaminte. Exista inca multe oportunitati."

"Aceasta este o munca plina de satisfactii," spune Street. "Si a trecut multa vreme de cand am avut o zi rea."

Street, un Democrat, l-a inlocuit pe fostul primar Edward Rendell. Alegerile au fost unele din cele mai stranse din istoria orasului, Street obtinand 51% din voturi, restul mergand la rivalul sau apropiat.[Bettina Krause]

Argentina: impactul unei expozitii a Bibliei asupra comunitatii

Buenos Aires, Argentina...[ANN]  Mii de oameni au vizitat o expozitie a Bibliei prezentata de tineri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din orasul Parana, Entre Rios, Argentina, pe 19 septembrie.

La comemorarea Luna Bibliei, vizitatorii expozitiei au vazut multe versiuni ale Bibliei in diferite limbi, in General Urquiza Park, pe malurile raului Parana.

"Inca o data a fost clar ca lucrand impreuna putem realiza lucruri marete pentru Domnul," a comentat Marcela Valentin, coordonatorul evenimentului.

Au fost distribuite un total de 300 de carti cu Noul Testament, impreuna cu 4000 de Biblii, copii ale revistelor "Viata fericita" si "Pacea de dupa furtuna" si sute de carduri cu fagaduinte Biblice. Cincizeci si trei de persoane au solicitat cursuri Biblice prin corespondenta.[Elvio Soto/Tercio Marques/Personalul ANN]

  Biserica Adventista raspunde fumatului in crestere printre tineri

Atlanta, Georgia, SUA...[ANN]  Rata fumatului la tinerii americani a crescut, raporteaza Centrul de Control si Prevenirii Bolilor (CCPB). Intre 1990-1997, numarul fumatorilor din grupa de varsta 18-24 ani a crescut de la 4% la 28,7%.

Aceasta grupa de varsta, care a crescut in era campaniilor publice anti-fumat, a reclamelor anti-tigarete si a campaniei de legi referitoare la tutun, a avut cea mai semnificativa crestere din toate grupele de varsta din sondaj.

"Suntem ingroziti de aceasta stire,"  declara Dr. DeWitt Williams din partea Bisericii Adventiste. "A sosit timpul sa redublam eforturile Bisericii Adventiste in educarea tinerilor despre pericolul fumatului."

Williams, care conduce Departamentul Sanatate si Temperanta al Bisericii Adventiste Nord America, spune ca Biserica are o traditie in dezvoltarea metodelor inovatoare, efective de a ajuta oamenii sa renunte la obiceiul fumatului. "Astazi, mai mult de 20 de milioane de oameni din lumea intreaga au renuntat la fumat prin programe ca Planul de noua zile 'Respiratie libera' care a fost initiat de Biserica," spune Williams. "Si este esential ca noi ne indreptam eforturile inspre tineretul Americii."

CCPB de asemenea ca din 1990 s-a inregistrat doar o crestere usoara a numarului total al adultilor americani care fumeaza. Rata generala a fumatului este de 24,7% din totalul populatiei si scopul CCPB este reducerea fumatului la 15% pana in anul 2000.

 Tot din stiri:
- femeile fumatoare au un risc mai mare de aparitie a cancerului datorat tutunului, potrivit unui raport efectuat de Biroul National pentru Statistica Brazilian. Un studiu facut pe 459 femei si 541 barbati peste varsta de 60 de ani arata ca 4,1% dintre femei aveau tumori maligne, comparativ cu 1,9 % la barbati. Cancerul gurii si al buzelor a fost de asemeneamai intalnit in grupul de femei.

- Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat un plan de introducere a unei puternice campanii publicitare anti-fumat in tarile in curs de dezvoltare. Reclamele, care parodiaza imaginea 'barbatului Marlboro' au fost facute in sase limbi si vor fi prezentate in 191 de tari. Acesta este un raspuns la faptul ca numarul fumatorilor creste cu 3,4% anual in tarile in curs de dezvoltare si industria tutunului se extinde pe noi piete.[Bettina Krause]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.