Stirile sãptãmânii: 11 august 1999

Insulele Capului Verde: Adventistii declarati nevinovati in acuzatia de profanare a bisericii
Conducatorii Bisericii viziteaza Kosovo
Danemarca: Adventistii pe strazi

Insulele Capului Verde: Adventistii declarati nevinovati in acuzatia de profanare a bisericii

Capul Verde...[ANN]  Trei membrii ai Bisericii Adventiste din Insulele Capului Verde au fost acuzati de politie de acte de vandalism si profanare a catorva Biserici Catolice, sunt acum in libertate dupa o lunga detentie.

Pusi in libertate dupa ce au fost tinuti in inchisoare mai mult de un an,  José Maria Monteiro, Rodrigues, Jorge Adalberto Ramos Tavares si Benvindo da Cruz Ramos au fost gasiti nevinovati si eliberati pe 26 iulie.

Presedintele completului de judecata, Dr. Helena Barreto, dupa un verdict lung de o ora, a spus ca acuzarea nu a prezentat nici o dovada si a adaugat ca "singura crima pe care au comis-o cei trei Adventisti, daca aceasta constituie o crima, a fost aceea de a fi Adventisti de Ziua a Saptea."

Apoi judecatoarea a apreciat Adventistii pentru comportamentul lor in timpul detentiei, ca si pe cel al membrilor bisericii care au participat la toate sedintele de judecata. Ea a accentuat ca niciodata in cariera sa de magistrat nu a prezidat un caz cu atatea caracteristici pozitive. A adaugat ca in mod normal nu face asemenea comentarii, dar in acest caz convingerea sa despre nevinovatia acuzatilor a fost asa de puternica incat a simtit nevoia sa declare aceasta public.

"Cuvintele sale au fost ca un mesaj evanghelic catre cei trei frati ai nostri, pentru a-i incuraja sa primeasca invataminte pozitivae din aceasta experienta," a comentat Felix Monteiro, conducator al Bisericii Adventiste din Insulele Capului Verde.

Ca o concluzie a acestui proces, membrii bisericii au cantat rugaciunile lor in fata curtii de judecata.

"Acesta a fost un moment puternic emotional," a spus Monteiro. "Apoi ne-am deplasat la biserica centrala si am tinut un serviciu de multumire, ce a fost urmarit de numerosi judecatori si conducatori civili. Dorim sa multumim membrilor Bisericii Mondiale pentru toate rugaciunile lor si Domnului pentru raspunsul la aceste rugaciuni."[Jonathan Gallagher ].

Conducatorii Bisericii viziteaza Kosovo

Pristina, Kosovo...[ANN]  Dr. Bertil Wiklander, presedinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Diviziunea Trans-Europeana, a vizitat Pristina, Kosovo pe 18 iulie impreuna cu Dr. Radisa Antic, presedinte al Uniunii Sud-Est Europene si Pastorul Slavko Tasic, presedinte al Conferintei de Sud din Iugoslavia.

Calatoria a fost lunga si dificila de la Belgrad, deoarece multe sosele si poduri au fost distruse. In unele locuri a fost necesar sa traverseze rauri pe pontoane provizorii construite de militari.

Liderii au fost condusi prin Kosovo de Pastorul Nikola Aslimovski. Aslimovski a decis sa ramana cu familia sa in Pristina in timpul conflictului si facand asa a salvat cladirea bisericii de la distrugere. El si familia sa au dormit in pivnita timp de doua luni si au mincat numai paine o luna de zile.

Odata, un grup paramilitar Sarb a batut la usa bisericii, dar dupa cateva discutii au lasat familia in pace. Semnele pe care le-au lasat pe usa din fata sunt inca vizibile. Familia Aslimovski cazeaza acum un numar de lucratori ADRA (Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor)  si lucreaza in programul de ajutorare a oamenilor sa-si revina la o viata normala in comunitatea locala.
      
"ADRA realizeaza o munca impresionanta in circumstante asa de dificile," comenteaza Wilklander. "Patru programe au fost deja finantate de organizatiile donatoare: servicii comunitare, educatie, apa, si sanatate. Este asteptata finantarea pentru un proiect in agricultura. In acest fel, ADRA pregateste scolile pentru copii, astfel ca acestea sa se poata deschide in septembrie, distribuie adaposturi pentru cei ramasi fara locuinte (in timp ce grupul a vizitat Sediul ADRA, tancurile Britanice s-au oprit si au incarcat corturile de la ADRA); climici medicale mobile functioneaza si resursele de apa sunt reparate. Scopul este acum de a asigura macar o camera pentru fiecare familie, pentru a-i proteja impotriva frigului iernii."

Patruzeci de oameni de 10 nationalitati lucreaza cu ADRA/Kosovo si mai multi urmeaza sa soseasca in curand. Paul Dulhunty din Australia spunea " Devastarile si pierderea celor dragi este inca lucrul cel mai apasator. Va rugam, rugati-va pentru noi!" La intoarcerea sa, Dr. WiKlander a comentat ceea ce a vazut."Sunt foarte impresionat si recunoscator pentru ceea ce am vazut ca face ADRA in in Kosovo," spunea acesta. "Planificam acum cu liderii locali ai bisericii o campanie de evanghelizare a bisericii in Pristina in februarie anul viitor. Diviziunea Trans-Europeana a rezervat fonduri de la Misiunea Globala pentru acest important eveniment."[Conducerea  ANN/ANR]

Danemarca: Adventistii pe strazi

Copenhaga, Danemarca...[ANN]  In Saptamana Evanghelismului pe Strazi din Danemarca in jur de 60 de tineri Adventisti din toata Danemarca s-au intalnit cu o nou infiintata biserica "Caféchurch" din Copenhaga, intre 9-18 iulie. Caféchurch a fost infiintata anul trecut.

Departamentul pentru Tineret a Uniunii Bisericilor din Danemarca a sprijinit dezvoltarea protectului de evanghelizare pe strazi din acest an. In fiecare dimineata tinerii se intalnesc in ateliere de lucru si in fiecare dupa amiaza ies afara pe strazi cu muzica, mima, marionete si chestionare.

"Ultimii sase ani nu au cunoscut un raspuns asa de pozitiv asa cum am experimentat in timpul acestei saptamani," comenteaza Directorul pentru Tineret al Uniunii, Pastorul Anne-May Muller. "este foarte incurajator sa- vezi pe acesti tineri care au fost contactati pe strazi si au urmarit serviciile.

Serviciile au fost planificate de trei ori pe saptamana si toate au fost bine urmarite.Ultimul serviciu a fost tinut in Sabat dupa amiaza si a fost urmarit de 20-30 de persoane din afara bisericii.

"Vineri dimineata noi am planificat un concert in Town Hall Square, avand ca invitata o faimoasa artista daneza, Marie Carmen Koppel," spune Thomas Muller, unul din pastorii de la Cafechurch, "dar din cauza ploii a trebuit sa schimbam locul de desfasurare a concertului bisericii."

"Mai mult decat o surpriza a fost faptul ca peste 300 de oameni au mers pe jos 10 minute din Town Hall Square la Cafechurch. Din nefericire, a trebuit sa refuzam accesul a cca. 50 de oameni pentru ca locul nu a permis acest lucru. Concertul a facut o impresie foarte buna despre biserica si noi credem vor fi mai interesati sa viziteze Cafechurh acum cand ei au vazut ambianta placuta de acolo."

"Aceasta saptamana de evanghelizare pe strazi a oferit bisericii Cafechurh posibilitatea de a avea relatii publice bune si asteptam cu nerabdare sa vedem cum Duhul Sfant va continua sa lucreze cu oamenii din Copenhaga," concluzioneaza Muller.[Conducerea  ANN/ANR cu contributia lui Thomas Muller]

 Copyright Adventist News Network © 1999.


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.
  --------------0CA0CE7291E1B56B1A0B368E--