Stirile sãptãmânii:  11 ianuarie 2000

Cazuri de incalcare a Drepturilor Omului
Un expert chinez numeste Crestinismul ca "o parte importanta a culturii chineze"
Un primar Adventist promoveaza o conducere bazata pe credinta

Cazuri de incalcare a Drepturilor Omului

New York, New York,USA ...[ANN]  Raportorul special al Comisiei natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Dr. Abdelfattah Amor, a citat intr-un raport un numeroase cazuri de incalcare a drepturilor omului impotriva Adventistilor de Ziua a Saptea.

In raportul sau transmis pe 9 Decembrie, Amor a inclus: arestarea si amendarea cu 1000$ a unui muncitor Adventist de catre autoritatile guvernamentale din Uzbekistan; lunga detentie in inchisoare a unui pastor adventist din Sri Lanka cu acuzatia de terorism; confiscarea de carti religioase si refuzul de a inregistra Biserica Adventista in Turkmenistan; refuzul de a inchiria cladiri publice Adventistilor din Belarus; arestul si inchiderea a trei membrii Adventisti din Insulele Capului Verde; cererea de restituire a proprietatilor confiscate si permisiunea Bisericii Adventiste de a functiona in Siria.

"In concluzie," spune Amor, "in ciuda unor progrese limitate in chestiunea religiei si a credintei, in special de la sfarsitul razboiului rece, Raportorul Special a gasit nu mai aceste manifestari ale intolerantei si discriminari bazate pe religie si credinta dar si faptul ca extremismul religios este in crestere."

Ca raspuns, Dr. John Graz, director Relatii Publice si Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste, si-a exprimat aprecierea pentru atentia acordata Adventistilor de catre Raportorul Special O.N.U.

"Suntem multumiti ca vocea Adventista s-a auzit la nivelul Natiunilor Unite," spunea Graz. "Suntem angajati pentru libertatea de religie si credinta a tuturor oamenilor si suntem bucurosi sa sustinem munca Raportorului Special. Il apreciem pentru raportul sau excelent si pentru angajamentul sau personal in apararea libertatii religioase si pentru deschiderea sa catre minoritatile religioase."[Jonathan Gallagher].

Un expert chinez numeste Crestinismul ca "o parte importanta a culturii chineze"

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Un academician chinez ce a vizitat Statele Unite a identificat Crestinismul ca "o parte importnta a culturii chineze" si "pe masura ce cunoastem mai bine cultura Crestina, mai bine cunoastem ce inseamna aceasta si cum pune la dispozitie resursele spirituale stimulatoare si regeneratoare."

Dr. Yang Hui-lin, Director al Institutului de Studiu al Culturii Crestine, de la Universitatea Renmin, Beijing, a facut aceste comentarii in timpul unei vizite la Sediul Mondial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Silver Spring, Maryland, SUA.
"Institutul a fost fondat in 1995 ca un mijloc de a cerceta ceea ce este Crestinismul," spune Yang. "Noi vrem sa invatam si sa intelegem aceasta traditie."

Dupa Revolutia Culturala, multi tineri reevalueaza in prezent interpretarea societatii si a eticii, comenteaza Yang, care spune ca el nu este Crestin. Acesta a fost prudent in raspunsurile la intrebarile privind libertatea religioasa si oportunitatile educatiei Crestine in China.

"Libertatea religioasa este mai complicata decat se realizeaza adesea," spune Yang. "Exista multe forme de religie si sensul religiei este dificil de explicat. La fel este si cu libertatea. In contextul Chinezesc, situatia este foarte complicata si diferita de cea a SUA. De asemenea, persecutia religioasa este mult mai serioasa in alte tari decat in China."

Raspunzand din partea Bisericii Adventiste, Dr. John Graz, director al departamentului Relatii Publice si Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste, a declarat ca Biserica este foarte interesata de situatia Chinei si de cultura sa.

"In timp ce intelegem ca exista diferite situatii in lumea intreaga, noi ramanem angajati cauzei religiei si drepturilor omului si deplangem orice imprejurare in care aceste drepturi sunt incalcate," spunea el. "Asteptam sa intelegeti mai bine mesajul Crestin si avem increderea ca acest Institut pe care il reprezentati va oferi o perspectiva clara si obiectiva.[Jonathan Gallagher].

Un primar Adventist promoveaza o conducere bazata pe credinta

Philadelphia, Pennsylvania,USA...[ANN]  Luand cuvantul la un banchet de apreciere si recunoastere pe 8 ianuarie in Philadelphia, noul primar ales al orasului, John F Street si-a impartasit viziunea sa despre o conducere bazata pe credinta.

Adventist de Ziua a Saptea, street a spus ca intentioneaza "sa conduca orasul in modul in care Domnul doreste sa o faca."

In remarcile sale, Street care a fost multa vreme membru in Consiliul Orasenesc si Presedinte al acestuia, a declarat ca isi va pastra demnitatea sa personala si profesionala, angajandu-se sa mentina o administratie deschisa, onesta, care sa munceasca bine, sa promoveze o constiinta pentru un oras sanatos, dorind sa faca educatie cu prioritate in administratia sa, si in plus sa-si afirme puternic apartenenta sa la Biserica Adventista de Ziua a Saptea Ebenezer.

Street a mentionat ca s-a angajat sa-si pastreze inaltele standarde pe care si le-a stabilit in cursa electorala. Celor ce au incercat sa-l descurajeze, le-a spus, " Este cu neputinta sa nu castig daca Domnul este cu mine. Daca Domnul vrea ca eu sa castig, nu se poate sa nu castig. Daca domnul nu vrea sa castig, nu se poate sa castig!"

Street de asemenea a adaugat ca doreste sa fie un model pentru tinerii Adventisti. "Vreau sa le arat ca Domnul intr-adevar poate si ii va conduce daca ei au incredere in El," spunea el.

Noul primar si-a stabilit o agenda ce include un program de implicare a membrilor bisericilor din oras in a-si face cunoscute diferitele nevoi. Fara un astfel de ajutor, Street spune ca misiunea orasului nu poate fi stabilita. Intr-un interviu de presa, Street spunea ca intentioneaza sa "angajeze congregatiile si organizatiile religioase sa fie parte integranta in tot ceea ce facem."[Hamlet Canosa/Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.