ANN Bulletin

Adventist News Network

Seventh-day Adventist Church World Headquarters

Aprilie 11, 2001
 

Intilnirea Adventistilor cu Crestinii Bisericilor Reformate
Educatia ofera vindecare pentru viitor in Rwanda
Adunarea reprezentantilor femeilor adventiste din California
 
 

Intilnirea Adventistilor cu Crestinii Bisericilor Reformate
[ Jongny sur Vevey, Elvetia...-Bettina Krause/ANN ]
 
    O serie de conversatii intre reprezentantii Bisricii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea si Alianta Mondiala A Bisericilor Reformate a avut loc inntre 1-7 Aprilie la Jongny sur Vevery, Elvetia. Intilnirile au intentionat sa sprijineasca intelegerea reciproca intre cele doua grupari si sa ofere un for al schimbarilor de idei asupra rolului crestinatatii in lumina provocarilor sociale actuale incluzind: saracia ,HIV / SIDA, si violentei.
    Participantii inclusi au fost 14 academicieni, teologi si lideri ai bisericii din 8 tari. Fiecare grup a prezentat teze intentionate sa clarifice probleme de intelegere teologica si de identitate a bisericii si s-a adresat aspectelor unei teme largi: " Biserica in cadrul mostenirii reformatiunii "--- Misiunea ei intr-o lume a nedreptatii larg raspindite si a distrugerii ecologice.
Intilnirile au fost conduse de Dr.Bert Beach director al relatiilor interbisericesti pentru Biserica Adventista Mondiala si prof.Cynthia Rigby, profesor asociat de teologie la Seminarul Teologic Austin din Texas SUA.
    Setri Nyomi, secretar general al Aliantei Mondiale al Bisericii Reformate a participat la intilniri. In timpul unei vizite la inceputul acestui an la sediul central al Bisericii Adventiste in Silver Spring, Maryland, Nyomi a spus ca el a sperat ca aceste conversatii ar putea oferii un forum de schimb de idei   si ca procesul ar putea ajuta fiecare grup sa cistige o imagine mai clara despre celalalt.
    Cinci reprezentanti adventisti au prezentat teze(lucrari stiintifice) la intilnire." Adventisti de Ziua a Saptea - Un profil "  a fost prezentat de Dr.William Johnsson, editor la Advetinst Review .Dr Hans LaRondelle, un academician adventist, a cercetat mostenirea teologica protestanta in adventism si Dr John Graz, director al libertatii religioase si al afacerilor publice pentru Biserca Adventista a prezentat o teza intitulata " Adventistii de Ziua a Saptea si libertatea religioasa -Un aspect al justitiei".
    Alti prezentatori au inclus pe Dr.Roy Adams, editor asociat al Adventist Review, si Dr.John Baldwin, profesor la Seminarul Teologic la  Andrew in Berrien Springs, Michigan.Reverendul Ruppert Hambira, secretar al Sinodului  Bisericilor Congragationale Unite di Africa  de Sud a vorbit despre  " Preocuparile bisericii din perspectiva Africana Sudica".  Si Dr.Arturo Piedra, Profesor de Istorie Bisericeasca la Universitatea Biblica  Latino-Americana, Costa Rica,  a prezentat o teza tratind despre "Provocarile Post-Razboiului Rece pentru crestinatatea din America Latina"
    Dupa prezentatii si discutii, participantii au redactat un raport cu privire la trupurile bisericii.
    Intilnirile s-au inchis pe 7 aprilie cu inchinare la Biserica Adventista din Ligniere , Gland, din Elvetia.
    Pentru mai multe informatii despre Alianta Mondiala a Bisericilor Reformate, care leaga 75 milioane de crestini din Bisericile Prezbiteriene si de origine congregationala mergeti la www.warc.ch sau www.adventist.org
 
 
Educatia ofera vindecare pentru viitor in Rwanda
[ Kigali, Rwanda ...Norma Sahlin/ANN ]
 
    Cind Rwanda a inceput o comemorare lunga de o saptamina a genocidului din 1994 in care mai mult de 500 mii de persoane au fost ucise, ADRA din Rwanda s-a focalizat pe reconstruirea scolilor si pe fondarea educatiei pentru orfani si copii, incapabili de asi permite o educatie elementara.
    Pentru a intelege experientele multor supravietuitori pe care ADRA din Rwanda acum ii serveste, personalul a vizitat monumente comemorative din Nyamata si Natarama aproximativ o ora  sud de Kigali. Ambele locuri sunt acum linistite si potolite, suspendate in timp, un contrast la calamitatea produsa in 1994.
    Prin toata Rwanda, programe sunt difuzate prin radio si televiziune aducind aminte de masacrul care a durat 3 luni.Prin tara autoritatile au organizat discutii despre cum sa reaminteasca la ce a condus genocidul si cum sa reconstruiasca un sens al comunitatii.
    Anul trecut ADRA Rwanda a directionat mai mult de 2 milioane de dolari in proiecte implicind educatia, dezvoltarea infrastructurii, apa si agricultura.
    Planurile actuale solicita mai mult de 3,5 milioane de dolari pentru a fonda refacerea scolilor,  programe de agricultura, proiecte de curatarea apei, terminarea aproape a 300 de case pentru oamenii care au scapat de genocid si construirea unei clinici medicale.
    Rwanda este natiunea cea mai dens populata in Africa.Este o tara saraca, raportind un index al dezvoltarii umane de 168 la 174 in acord cu raportul de Dezvoltare Umana al Natiunilor Unite pentru 2000. Produsul domestic brut in 1997 a fost de 240 $ pe persoana. Rata de scolarizare este de 40%. Speranta de viata pentru barbati este de 42 de ani iar pentru femei de 45 de ani.
 
 
Adunarea reprezentantilor femeilor adventiste din California
[ Pine Springs Ranch, California USA ... Kit Watts/ANN Staff]
 
    Mai mult de 120 de femei adventiste ce slujesc in biserica, s-au intilnit intre 1-4 aprilie, pentru o retragere de trei zile, sponsorizata de Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din North America.
   " Acesta  este cel mai bun lucru pe care l-am facut intr-o perioada lunga "a spus organizatorul evenimentului Duane Schoonard, profesor asociat la Collegiul Adventist din Tennessee si director asociat al asociatiei pastorale pentru biserica din North America.
    Ea a spus ca aceasta conferinta vine in intimpinarea nevoii care a fost anterior neimplinita. "Astfel multe femei pastori au fost izolate in munca lor" a spus Duane.
    Intilnirea a atras pastori femei, evanghelisti, profesori de religie, lucratori biblici, lideri de departamente ale conferintei, capelani si studenti din intreaga America de Nord.
    In plus zece femei pastori si studenti teologi au calatorit din Australia pentru a participa la intilnire. Grupul a fost divers cu participanti variind in virsta, de la 20 de ani pina la virsta de pensionare . Hispanici, asiatici, americani-africani, si aceia de origine anglo au fost reprezentati.
    Kit Watts, diector la centrul de resurse al femeilor de la Universitatea La Sierra departamentul de femei,  a observat ca intilnirea marcheaza prima adunare cu inteles(sens) a femeilor adventiste in slujire din zece ani.
    Vorbitorii oaspeti au inclus pe Madelynn Haldeman, profesor asociat pensionar al  Noului Testament la Universitatea La Sierra; Elizabeth Platt, profesor de vechiul Testment la Universitatea Seminarului Teologic, Dubuque din Iowa; si Vanda Davis, director de ingrijire pastorala pentru Spitalul Florida in Orlando de Est.
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.

ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri INTERCER News Network, Romania, iar traducerea este facuta de o echipa de voluntari. Pentru a reproduce stirile traduse in limba romana, va rugam sa pastrati aceasta nota de final.

Traducerea din aceasta saptamana este realizata de : Laurian Pantaia, Toronto, Canada

http://www.intercer.org/stiri