Stiri  

Stirile sãptãmânii: 11 mai 1999

Agentia Adventista de Ajutor acorda sprijin refugiatilor si desfasoara Programul de hranire a copiilor
Adventistii actioneaza pentru aprobarea Legii Libertatii Religioase
Adventist Health Managed Care semneaza un acord de afliere in Taiwan

Agentia Adventista de Ajutor acorda sprijin refugiatilor si desfasoara Programul de hranire a copiilor

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor (ADRA) continua sa raspunda activ crizei refugiatilor din Kosovo. Pana acum, ADRA a primit confirmarea proiectelor de la 11 donatori, totalizand mai mult de 1,5 milioane dolari. Doua din cele mai noi proiecte includ un program de asistenta in caz de traume in partea de Sud a Albaniei si de asemenea, un program ADRA Italia de hranire a 3.000 de copii din diferite campusuri ale refugiatilor.

Sediul ADRA din Maryland, SUA, lucreaza impreuna cu Universitatea Andrews din Michigan, pentru a pune la punct un program de asistenta in caz de traume si pentru a extinde programul ADRA pentru sanatate in patru campusuri din sudul Albaniei. "Multi refugiati au fost martori la uciderea membrilor familiilor lor si au fost separati fortat de langa cei dragi si de la casele lor," spune Sean Robinson, director ADRA Albania. "Acestia au fost traumatizati si au nevoie de o atentie speciala."

Sharon Pittman, Rene Drumm si Shelly Perry de la Scoala de Asistenti Sociali a Universitatii Andrews vor lucra impreuna cu Scoala de Asistenti Sociali din Albania pentru a coordona acest program. Cei trei specialisti, toti cu licenta in domeniul asistentei in caz de trauma, vor sosi in Albania pentru a sprijini initierea programului.

"Echipa pentru traume va incepe prin a se ingriji de sanatatea mentala a refugiatilor," explica Amy Willsey, seful biroului cadastru de la Sediul ADRA. Ea adauga: "Programul va imlica si profesionisti Albanezi in sanatate mentala ce vor acorda sprijin refugiatilor."

Programul ADRA Italia va hrani 3.000 de bebelusi din campusuile cu refugiati din Albania pentru o perioada de sase luni sau chiar mai mult. ADRA Italia a inceput programul sau de hranire de sase luni, pentru copii in varsta de pana la 24 luni. Prima incarcatura a parasit Italia pe 27 Aprilie. Incarcaturi cu hrana pentru bebelusi vor fi trimise consecutiv in urmatoarele sase luni sau mai mult daca va fi necesar, raporteaza Franca Zucca, director ADRA Italia. De asemenea, in containerul cu hrana pentru copii a fost incarcata imbracaminte pentru copii si adulti, paturi, etc. Programul de hranire este sponsorizat cu 400.000 dolari din partea Uniunii Italiene a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

ADRA Albania continua sa fie cel mai bun partener al Programului Mondial pentru Alimentatie in distribuirea hranei in Albania, raporteaza Sean Robinson. "ADRA raspunde de distribuirea hranei pentru toti refugiatii din prefecturile  Fier, Vlorë, Berat si Gjirokastër, ca si in intreaga regiune de sud-vest a Albaniei. Pe langa acestea, ADRA participa impreuna cu Serviciile de Ajutor Catolice in prefectutra Kukës. In total, aproximativ 30.000 de refugiati sunt hraniti zilnic in Kukës si 8.000 pe zi primesc ratii saptamanale in partea de sud," spune Robinson.

Reteaua internationala ADRA continua sa sustina eforturile din Albania. Patru camioane incarcate cu paturi si alte efecte, au fost expediate de ADRA Marea Britanie si 5.000 de saltele de la ADRA Austria vor sosi in aceasta saptamana impreuna cu ajutoare de la alte organizatii umanitare.

ADRA Marea Britanie de asemenea a donat o unitate mobila chirurgicala care trateaza pacientii de la granita Albaniei. Proiectele ADRA in Albania sunt estimate a insuma mai mult de 3,5 milioane dolari.[Beth Schafer].

Adventistii actioneaza pentru aprobarea Legii Libertatii Religioase

Washington,D.C., SUA...[ANN]  O lege destinata sa intareasca protectia federala a exercitarii drepturilor de libertate religioasa, a fost reintrodusa in Congres saptamana aceasta. Documentul de Protectie a Libertatii Religioase (RLPA) a fost introdus anul trecut, dar nu a fost aprobat, in parte si datorita agendei extrem de incarcate a Congresului. Legea este initiativa Coalitiei pentru Exercitare Libera a Religiei, un grup national de avocati, ce cuprinde reprezentanti a peste 70 de religii si grupuri pentru drepturi civile.

Nicholas Muller, avocat al Bisericii Adventiste si director executiv al Consiliului pentru Libertate Religioasa, a fost membru in comitetul de elaborare a legislatiei si crede ca aceasta va fi unul din cele mai importante subiecte ce va veni in fata Congresului in aceasta sesiune legislativa.

RLPA este un raspuns la schimbarea semnificativa, din 1991, a interpretarii pe care Curtea Suprema a facut-o clauzei de libertate de exercitare a religiei. Sustinatorii RLPA lucreaza si spera la o trecere rapida prin procesul legislativ. Votul se asteapta sa fie obtinut luna viitoare. [Bettina Krause]

Adventist Health Managed Care semneaza un acord de afiliere in Taiwan

Taiwan...[ANN]  Acordul de afiliere dintre Adventist Health Managed Care si cele trei spitale din Hong Kong si Taiwan, a fost semnat pe 28 aprilie si respectiv 2 mai, in Hong Kong si Taipei, Taiwan. Afilierea va incerca sa raspunda nevoilor spitalelor in domeniul sistemelor informationale, simpozioane medicale, teleMedicina si pregatire personal.

"Multe companbii si organizatii recunosc cat de importanta este globalizarea," spunea James Wu, vice presedinte al spitalului si purtator de cuvant al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Taiwan. "Prin semnarea acordului, noi suntem in pas cu oportunitatile prezente."

Spitalele Adventiste din regiunese afla printre cele mai respectabile unitati de servicii pentru sanatate, cu o indelungata reputatie.
"Aceasta noua ocazie imbunatateste reputatia noastra si mai mult," spunea Wu.

In prezent, cele trei spitale din China de Sud apartin Adventist Health Care Asia (AHCA) sub jurisdictia Diviziunii Asia de Nord-Pacific.Membrii AHCA includ: Tokyo Adventist Hospital, Kobe Adventist Hospital, Adventist Medical Center din Okinawa si Pusan Adventist Hospital din Korea. Cele trei spitale din China de Sud, Hong Kong si Taiwan, se numesc: Hong Kong Adventist Hospital (104 paturi); Tsuen Wan Adventist Hospital (118 paturi); Taiwan Adventist Hospital (300 paturi).

Adventist Health Managed Care va facilita trimiterile medicale catre Loma Linda University Medical Center, White Memorial Medical Center, Glendale Adventist Medical Center, si Castle Medical Center.

Prima intalnire de dupa semnarea acordului de afiliere este Proton Therapy Symposium. In Hong Kong, simpozionul a fost tinut in sala de conferinte Kowloon Holiday Inn. Simpozionul din Taiwan a fost tinut in sala de conferinte a Taiwan Adventist Hospital. Ambele simpozioane au fost bine primite de cercurile medicale si comunitare, fiind urmarite si de ziare si statiile TV. Multi pacienti cu cancer au fost chemati pentru a fi investigati.

Sistemul Bisericii Adventiste de ingrijire a sanatatii este raspandit in lumea intreaga in 161 de spitale. Acest acord de afiliere inaugureaza o noua dimensiune a misiunii Adventiste globale, cea a serviciilor Crestine.[James Wu si Personalul ANN ]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.