Stirile sãptãmânii: 12 ianuarie 1999
Adventistii co-sponsori la Dialogul pentru Libertate Religioasa Inter-Comunitara din Israel
Victimele uraganului din Honduras primesc ajutor de la Agentia Adventista ADRA si Guvernul German
Biserica a obtinut accesul la o statie radio in Polonia

Adventistii co-sponsori la Dialogul pentru Libertate Religioasa Inter-Comunitara din Israel

Ierusalim, Israel...[ANN] Adventistii de Ziua a Saptea au fost co-sponsori la o intalnire de pe 16 decembrie, a diferitelor comunitati de credinta din Israel, expresie a recunoasterii de catre Biserici a importantei celei de-a 50-a aniversari a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Impreuna cu Asociatia Internationala pentru Libertate Religioasa (IRLA), Richard Elofer, conducatorul Bisericii Adventiste din Israel, a invitat reprezentanti ai celor trei religii majore din tara sa vorbeasca despre libertatea religioasa si drepturile omului din perspectiva fiecarei comunitati religioase.

Profesorul Nahum Rakover, deputat avocat si general, a vorbit din parte comunitatii Evreiesti; profesorul Mustafa Abu Sway, lector in filozofie la Universitatea Al-Quds din Ierusalim a vorbit pentru comunitatea Islamica, si reverendul Charles Kopp, presedinte al Consiliului Crestinilor Uniti din Israel a vorbit pentru comunitatea Crestina.

Vorbind din partea IRLA, dl. John Graz, secretarul general, a raportat activitatea organizatiei in lumea intreaga.

"IRLA este agentia non-guvernamentala principala in lume astazi ce face recomandari legislatorilor in elaborarea legislatiei pentru libertate religioasa, spunea Graz. "In timpul acestei perioade de rapide schimbari legislative din multe tari in raport cu schimbarea climatului politic, instrumentele internationale  - cum este Declaratia Natiunilor Unite - trebuie sa fie un punct constant de referinta."

"Este oportun ca aniversarea Declaratiei sa fie celebrata in Israel, deoarece Israelul este acela care a dat lumii cea mai veche legislatie a drepturilor omului," spune Elofer.

"In plus, Evreii au jucat un rol proeminent in formularea Declaratiei Universale a Drepturilor omului acum 50 de ani. Ca si statul Israel, Declaratia s-a nascut ca rezultat al genocidului Nazist, cand vicierea de care a fost capabila o societate ce a ignorat drepturile omului a devenit cunoscuta in lumea intreaga.[Richard Elofer/ANR/Jonathan Gallagher]

Victimele uraganului din Honduras primesc ajutor din partea Agentiei Adventiste ADRA si a Guvernului German

Tegucipalga, Honduras...[ANN] Victimele uraganului Mich din Honduras au inceput sa primesca ajutorul de 126.000 $ in hrana si produse de igiena, de la Agentia Adventista ADRA, procurate cu fonduri de la Guvernul Republicii Germania si ADRA.

Cu ajutorul lui Andreas M. Kuligk, Ambasador al Germaniei in Honduras, ADRA a inceput distribuirea produselor pe 7 ianuarie, de pe arena sportiva Villa Olimpica din Tegucipalpa, amenajata special ca adaposturi temporare.

"Mi-a facut placere sa particip la distribuirea acestor produse de care au nevoie victimele uraganului Mitch," spunea Ambasadorul.

Cu asistenta celor 20 voluntari ADRA, cele 5121 pachete de mancare si 6850 pachete cu produse de igiena, au fost de asemenea distribuite printre adaposturile temporare din Tegucipalpa, Valle de Angeles, San Juancito, Perspira, Morcovia, Orocuina, La Lima, Sama, La Ceiba, La Libertad, Baracoa si Tocoa si se asteapta sa fie complet distribuite pana la jumatatea lunii ianuarie.

"Aceste adaposturi apara cel mai mare grup de victime, cuprinzand pe cei cu nevoi mai mari, in special copii, femei si batrani," explica Juan Aparicio, corespondent ADRA in Honduras.

Pachetele cu mancare, fiecare cantarind 30 livre (13,5 kg), contin fasole, orez, zahar, ulei vegetal, spaghetti si supa, suficienta hrana pentru a hrani o familie din cinci doua saptamani, raporteaza Britton. Fiecare pachet pentru igiena contine pasta de dinti si periute, sapun, hartie igienica, un pahar de baut, perii si piepteni pentru par, lumanari, chibrituri, cearceafuri de pat si prosoape.

"ADRA a avut un bun impact asupra victimelor uraganului Mitch," declara Britton. "Ziarele de astazi raporteaza despre distribuirea pachetelor si informeaza cititorii ca ADRA este considerata una din cele mai consecvente agentii de asistenta ce ajuta oamenii in nevoie din Honduras."

ADRA ajuta de asemenea familii cu hrana din donatii de la World Food Programme (WFP). WFP aprovizioneaza ADRA cu suficienta hrana pentru a ajuta 1000 familii cu cinci membrii la fiecare 10 zile pana la trei ani, daca nevoile persista. Cu fonduri de la oficiile sale internationale, ADRA de asemenea construieste cateva case mici pentru victimele din Tegucigalpa.

ADRA, o organizatie non-guvernamentala Adventista recunoscuta pe plan international, a coordonat distribuirea a mai mult de 8 milioane $ constand in hrana, apa, medicamente, imbracaminte si adaposturi pentru a ajuta victimele uraganului Mich.[Beth Shaefer]

Biserica a obtinut accesul la o statie radio in Polonia

Warsovia, Polonia...[ANN] Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Polonia a negociat un contract cu Radioul de Stat Polonez pentru a transmite 12 programe pe an de pe postul national.

"Ceea ce este semnificativ este ca Biserica Adventista de Ziua a Saptea este singura biserica din Polonia, dupa Biserica Romano-Catolica si Consiliul Ecumenic Polonez, care a primit un asemenea privilegiu," raporteaza Roman Chalupka, director cu comunicatiile al Bisericii Adventiste din Polonia.

"Contractul da Bisericii garantia tansmiterii a 12 programe la radioul public - una pe luna," spune Chalupka. "Programul pregatit de Biserica va fi transmis in a doua sambata din luna si va acoperi intreaga tara."

Intelegerea a fost semnata pe 30 noiembrie, intre centrul media Vocea Sperantei al Bisericii Adventiste din Polonia si Radioul de Stat din Polonia, de catre Pastorul Wladyslaw Polok, presedintele Bisericii Adventiste din Polonia si dl. S. Popiolek, presedintele Radioului Polonez.

"Apreciem buna cooperare pe care o avem cu Radio Vocea Sperantei de multi ani si stim cat de mult va ingrijiti de oameni pentru o educatie sanatoasa, " spunea Popiolek.
Vocea Sperantei transmite in multe statii de radio FM locale si numarul este in crestere, in timp ce programele sale de televiziune sunt transmise prin 18 statii TV independente.

"Unele din aceste statii au lucrat cu noi de peste trei ani si au transmis deja multe programe, inclusiv seriile Net'96, indrumari pentru viata de familie si profetiile Biblice," spune Chalupka, "si noi credem ca acesta este doar inceputul."[Roman Chalupka/ANR/Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.