Stirile sãptãmânii: 12 octombrie 1999

Tinerii Brazilieni au scris o Biblie
Sa risipim Utopia: serii video pentru o societate secularizata
Biserica Universitatii Loma Linda lanseaza un program pentru televiziunea nationala

Tinerii Brazilieni au scris o Biblie in lungime de 3 km in 25 minute

Florianopolis, Brazilia...[ANN]   Un numar de 3794 de tineri brazilieni Adventisti de Ziua a Saptea au scris intreaga Biblie de mana pe o bucata de hartie lunga de trei km., pe un bulevard din Florianopolis.

Bucuria a fost amplificata de rezultat - intreaga Biblie a fost scrisa in doar 25 de minute! Orasul Florinopolis a privit acest eveniment si mass media l-a raportat in intreaga tara. Evenimentul a fost o parte din cea de-a patra zi a "Podului Sperantei", un mega-eveniment pentru tineretul din statele din sudul Braziliei, ce a avut loc intre 8-11 octombrie 1999, in orasul de coasta Florianopolis.

"Am venit cu totii sa construim un 'pod al sperantei' in comunitate. Este un simbol a ceea ce intentionam sa realizam in comunitatile in care locuim" spunea Udolcy Zukowski, director cu comunicatiile al Uniunii Sud Brazilia a Bisericii Adventiste, care s-a ocupat de acest eveniment.

"Dorim sa facem ceva mai mult decat sa ne intalnim si sa studiem impreuna. Planul este de a pune in practica Crestinismul nostru, ca membrii ai comunitatii in care cu totii traim," explica el.

A fost ales orasul Florianopolis datorita importantei sale simbolice. Orasul, care este situat pe o insula, este legat de continent printr-un pod binecunoscut, datand din 1926. Mai mult de 400 de poduri, cu acelasi design al lui David Steinman, au fost construite in lumea intreaga.

"Metafora podului este foarte importanta pentru noi," explica Zukowski. "Noi am venit sa punem in practica religia noastra in Florianopolis. Tinerii nostri se vor intoarce la propriile lor comunitati locale si vor fi inspirati 'de a construi poduri' indiferent de unde vin."

Pentru organizatori, legatura dintre evenimentul de scriere a Bibliei si activitatile denumite "podul sperantei" a fost evidenta. s-a explicat cu aceasta ocazie ca Isus Cristos este un pod intre cer si pamant. Dumnezeu este cel ce construieste podul iar Biblia poate fi considerata ca un "manual al ridicarii de poduri."

Guvernatorul statului Santa Catarina, Esperidiao Amim si Angela Amim, primarul orasului Florianopolis, impreuna cu alti administratori ai orasului, au luat parte la acest proiect. Amim a fost primul ce a scris Scriptura pe bulevardul orasului.

"Acest eveniment are o importanta deosebita pentru noi. Tinerii au scris parti din Cartea intelepciunii si a pacii intr-un moment cand pacea si intelepciunea sunt atat de necesare," declara Amim in timpul evenimentului. Acesta a fost coplesit de dedicarea tinerilor, "pentru ca actiunea lor a fost facuta din dragoste. Asa ca, haideti sa ridicam un pod din dragoste, potrivit I Corinteni 13:4,"  a comentat el.

"Podul sperantei" a fost planificat impreuna cu managerii orasului. Tinerii au participat la diferite activitati. Organizatorii au explicat ca evenimentul este acum re-focalizat  "si va acorda asistenta comunitatii, pentru imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate," spunea Zukowski.

Tinerii adventisti au dezvoltat si au participat la cca. 20 de proiecte comunitare diferite cu scopul de a spulbera prejudecatile dintre oameni si de a deschide inimile la mesajul evangheliei. Strazile orasului si plajele care cu mandrie sunt considerate printre cele mai bune din tara, au fost curatate si alte proiecte individuale includ modalitatile de a economisi energia  electrica, apa si calitatea sa.

"Intotdeauna mai este ceva de facut. A fost impresionant sa ne aducem contributia la eveniment, chiar daca aceasta a fost uneori numai simbolica. Avem multe de facut acolo unde lucuim. Aceasta este o provocare," spunea Alexandre, un student de 20 de ani din Santa Catarina.

"Ceea ce am vazut noi in Florianopolis a fost biserica lucrand impreuna pentru comunicarea sperantei si credintei noastre. Am realizat aceasta prin limbajul dragostei. Tinerii, pastorii, educatorii si specialistii in sanatate - toti au lucrat impreuna si asta in primul rand. Apoi ne-am unit in parteneriat cu ceilalti oameni printre care traim. Totul este extraordinar," spunea Zakowski.

"Nu numai aici, dar si in alte parti ale tarii biserica nu este atat de bine cunoscuta pe cat ar putea fi si ar trebui sa fie," explica de Almeida. "Este motivul pentru care simtim ca este important sa facem o declaratie despre cine sunt Adventistii de Ziua a Saptea."

Evenimentul nu a generat  numai emotii in randul tinerilor. Presa locala si nationala au inclus rapoarte despre evenimentul din Florianopolis. O prezenta asa de puternica a tinerilor si activitatile acestora au o semnificatie speciala pentru comunitatea de credinta Adventista din Florianopolis, care reprezinta un district pastoral. "Vom continua marturia noastra cu aceelasi entuziasm pe care l-am vazut in aceasta saptamana," a explicat unul din pastorii locali.[Ray Dabrowski].

Risipind Utopia: serii video pentru societatea secularizata

Sydney, Australia...[ANN]  Prezentarea mesajului Crestin societatii secularizate este probabil prioritatea cea mai inalta pentru Biserica Adventista din Australia, potrivit lui John Banks, liderul Adventist Media din Sydney. Aceasta a condus la realizarea unor noi serii video, numite "Sa risipim utopia".

"Atat cat imi pot aminti, noi intotdeauna ne-am straduit sa avem un impact semnificativ asupra societatii secularizate," spunea Banks. Adventist Media, un centru de productie din wahroonga, langa Sydney, este cunoscut in cercurile crestine pentru tehnologia de ultima ora si productiile standard care satisfac gusturile celor mai pretentiosi ascultatori si spectatori. "Suntem aici bine dotati, in talent si tehnologie, pentru a darui ascultatorilor nostri produsele cele mai bune. Cu "Risipind Utopia" noi ne angajam sa facem ceva complet nou prin potentialul sau," explica Banks.

Potrivit lui Banks, scopul acestei productii este sa prezinte valorile Crestine spectatorilor din Australia si Noua Zeelanda. "Trebuie sa ne gandim intotdeauna la contextul in care este lansat mesajul nostru. Ceea ce facem noi cu aceasta productie este sa pregatim calea pentru evanghelizare."

Saatchi & Saatchi, o agentie internationala de publicitate de renume, a asistat Adventist Media in gasirea drumului catre modul de gandire si de viata secularizat.

"Noi stim ca este nevoie sa realizam productii profesioniste. Saatchi & Saatchi a inclus un grup tinta intre 25-39 ani, necasatoriti sau casatoriti, cu sau fara copii. Cercetarile au dovedit ca sunt interesante subiecte cum ar fi: fericirea, bautura si drogurile, sexualitatea, finantele, rasismul, dezastrele, pentru a numi numai cateva," explica Banks. Avand acest rezultat, echipa creativa a centrului a propus 13 subiecte in seriale. Fiecare episod va dura 24 minute si doua episoade sunt deja terminate.

"Fiecarui episod i se va face o evaluare pentru a urmari impactul asupra oamenilor. Producatorii sunt interesati si in aflarea opiniei altora, nu numai a membrilor bisericii noastre, spunea Banks. Producatorii condusi de Gabe Reynaud, utilizeaza tehnici inovative contemporane in asa fel incat realizarea sa aiba calitatea de a atrage atentia retelei de TV. Nu va fi nici o parte cu rugaciuni," adauga Banks. "Pentru a raspunde genului de programe de televiziune, am optat pentru interviuri."

Producerea unor serii de filme pentru televiziune a fost aprobata din 1995. De atunci, biserica ce intentioneaza sa se adreseze unei societati secularizate, a abordat conceptul filozofic si financiar. Desi produse initial pentru Australia si Noua Zeelanda, seriile sunt destinate unei audiente internationale.[Ray Dabrowski]

Biserica Universitatii Loma Linda lanseaza un program pentru televiziunea nationala

Loma Linda, California, SUA...[ANN]  Un nou program pentru televiziunea nationala va fi lansat de Biserica Universitatii Loma Linda in aceasta saptamana in SUA.

Avand scopul de "a prezenta programe de calitate care sa reflecte o imagine pozitiva pentru biserica noastra," Loma Linda Broadcasting Network (LLBN), asa cum este denumita, va inaugura primul sau program national in direct sambata, 16 octombrie.

Potrivit lui Ganim Hanna, fondator si presedinte al LLBN, programul va include interviuri cu membrii remarcabili ai bisericii si ai comunitati, povestiri pentru copii, teatru si selectii muzicale.

Interesul pentru productii de televiziune cu specific mai mult decat local, dateaza din 1997, cand Biserica Universitatii Loma Linda a infiintat o organizatie non-profit pentru a-si dezvolta activitatea .

Programele sunt destinate pentru toate varstele si nevoile. Aflata la Centru Medical al Bisericii Adventiste, Universitatea Loma Linda, echipa realizatoare se situaza in topul expertilor medicali din SUA. Programele includ consiliere familiala, educationala, prezentari din domeniul medical si al sanatatii. "Programele noastre de televiziune scot in evidenta valorile familiei, sunt informationale si educationale," spune Walters.

"Speram ca aceasta ambitioasa stradanie va schimba vietile multor oameni din SUA si Canada," comenteaza Walters. "Scopul nostru este sa fim un catalizator pentru schimbare si binecuvantare in vietile poporului lui Dumnezeu.[Ray Dabrowski]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.