ANN Buletin - Adventist News Network

Decembrie 12, 2000

 

Bulgaria se indreapta catre o lege religioasa mai restrictiva

Instruire prin satelit

Dezvoltarea Bisericii in Cuba

Diviziunea Africa-Oceanul Indian

 

Bulgaria se indreapta catre o lege religioasa mai restrictiva

Bulgaria se indreapta cu pasi grabiti catre o lege mai restrictiva din punct de vedere religios - spune responsabilul cu libertatea religioasa din partea Bisericii Adventiste de Ziua a saptea din Bulgaria.

"Legea propusa se pare ca garanteaza libertatea religioasa, dar in realitate ea nu ofera nici macar posibilitatile actuale de practicare a credintei", a spus Evelin Velinov, intr-un interviu din 29 Noiembrie. "Este ca si cum ai da cu o mana dar in acelasi timp iei cu cealalta. Legea nu este in realitate o lege democratica, si favorizeaza o religie in detrimentul celorlalte."

Proiectul de lege a avut deja prima dezbatere in februarie acest an, dezbaterea finala fiind in curs.

"Multe drepturi vor fi restranse", spune Velinov. "Noi nu vom mai putea activa ca biserica asa cum dorim, datorita prejudecatilor locale pe care aceasta lege le va incuraja. Deja multe credinte minoritare trebuie sa faca fata ostilitatii si intolerantei. De cand Biserica Ortodoxa influenteaza conducerea la nivel local, libertatea religioasa este practic imposibila... Suntem acuzati ca nefiind patrioti si ca suntem agenti ai tarilor straine. Biserica Adventista a fost cunoscuta de-a lungul multor ani datorita lucrarilor bune, asa ca aceasta acuzatie este fara fundament. Dorim sa continuam dialogul cu legislativul cu privire la acest subiect vital pentru libertatea religioasa".

Proiectul de lege a condus la un apel impotriva adoptarii lui din partea unei coalitii care cuprinde Biserica Baptista, membrii Bisericii lui Dumnezeu, Congregationalisti, Metodisti, Mormoni, Penticostali, Catolici, Adventisti, membri ai Bisericii Unite. Alte organizatii care au semnat apelul au fost Comitetul Helsinki, Asociatia pentru protejarea libertatii religioase, Coalitia Crestina, Fundatia pentru Toleranta.

Unii comentatori sugereaza ca pasajul acestei legi religioase restrictive va fi o problema pentru propunerea intrarii Bulgariei in Comunitatea Europeana.

Instruire prin satelit

In timpul a ceea ce probabil a devnit cel mai mare atelier de instruire, 17000 de tineri au participat la un seminar de instruire via satelit, in opt orase din America de Sud, intr-o singura zi. Programul de trei ore in direct a fost transmis pe 3 Decembrie in portugheza pentru liderii de tineret din Brazilia, si a fost reluat in spaniola pentru Brazilia, argentina, Bolivia, Chile, Ecuador, Paraguay, Peru si Uruguay.

"In trecut, pentru comunicarea unui astfel de program al bisericii catre teritoriu erau necesare sute de ore de calatorie, tinute o multime de intalniri, expediate o multime de scrisori si faxuri, si chiar si asa multi ramaneau neinformati. Acum putem comunica instantaneu cu fiecare. Este de-a dreptul uluitor si maret" - a spus Jose Maria Barbosa, liderul de tineret al Diviziunii America de Sud.

Dezvoltarea Bisericii in Cuba

"In 1994 in Cuba erau 11000 de membrii botezati. Acum sunt mai mult de 23000. Noi nu am numarat copii; altfel cifra ar fi fost de trei ori mai mare sau chiar mai mult. Meritul este al lui Dumnezeu. Dar, in mod evident, noi ne-am implicat in acest plan" - spune Daniel Fontaine, presedintele Bisericii din Cuba. Din 1994 si pana acum au fost construite 100 de noi biserici si refacute alte 80.

"Sunt 11milioane de oameni in Cuba, asa ca posibilitatile de crestere a bisericilor crestine sunt mari. Secularismul in Cuba este foarte asemanator cu acela din timpul apostolului Pavel. Multi sunt agnostici. Dar biserica este sustinuta de Hristos, care poate raspunde acestei provocari" - spune Marcial Hernandez, secretarul Cosiliului Bisericilor din Cuba

Diviziunea Africa-Oceanul Indian

S-au implinit 20 de ani de la infiintarea acestei diviziuni. Organizata in 1980 cu 330 001 membri, biserica din aceasta parte a lumii raporteaza o crestere la mai mult de 1,452,735 de membri - tinta de botez pentru urmatorii cinci ani: 1 milion de noi membri, a spus Luka Daniel, presedintele Diviziunii Africa-Oceanul Indian.

Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a
Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de o echipa de voluntari.

In aceasta saptamana stirile au fost traduse de Lucian Floricel, pastor, Braila.