ANN Bulletin

Adventist News Network

Seventh-day Adventist Church World Headquarters

Martie 13, 2001
 

Oameni inarmati ucid doua persoane si iau alte patru ostatice, in Sudanul de Sud

Noi perspective asupra Bisericii Adventiste, in urma celui mai larg studiu realizat vreodata asupra denominatiunilor din Statele Unite

Un nou plan pentru cresterea bisericii in Euro-Asia

Un inalt diplomat afirma ca situatia libertatii religioase in Cuba s-a imbunatatit

Un lider al Bisericii din Marea Britanie apara educatia crestina
 
 

Oameni inarmati ucid doua persoane si iau alte patru ostatice, in Sudanul de Sud

Malakal, Sudan .... [Bettina Krause/ANN]

-------------------------------------------------------

In ziua de 8 martie, un grup de oameni inarmati a patruns intr-un sediu ADRA din sudul Sudanului, omorand o femeie si o fetita de 12 ani, dintr-un sat din apropiere, si luand ostatici pe patru dintre angajatii ADRA, dupa cum relateaza agentiile internationale de stiri. Rapoartele despre acest atac armat sunt sumare, precizand doar ca oficialii de la sediul ADRA International lucreaza in stransa colaborare cu Natiunile Unite si cu alte organizatii de acest fel si ca vor monitoriza cu atentie situatia.

Conducatorii Bisericii Adventiste s-au intalnit la sediul mondial al Bisericii, din Silver Spring, Maryland, si au inaltat o rugaciune speciala pentru familiile afectate de tragedie. Ei s-au rugat, de asemenea, pentru o rezolvare rapida si pasnica a situatiei ostaticilor.

ADRA, o agentie umanitara independenta, prezenta in peste 120 de tari, sustine in Sudanul de Sud inca din 1984 programe de sanatate si de educatie, precum si in alte domenii de dezvoltare. Sudanul este sfasiat de razboaie civile de peste 20 de ani; se estimeaza ca in aceasta tara, care a ajuns sa fie cunoscuta drept una dintre cele mai pline de violenta regiuni din lume, si-au pierdut viata, deja, peste 2 milioane de oameni.
 
 

Noi perspective asupra Bisericii Adventiste, in urma celui mai larg studiu realizat vreodata asupra denominatiunilor din Statele Unite

New York, New York, USA .... [Celeste Ryan/ANN Staff]

-------------------------------------------------------

Un profund simtamant al apartenentei la mostenirea lasata de inaintasi si o inalta bizuire pe autoritatea Scripturii sunt doar doua dintre observatiile care au rezultat in urma unui studiu comparativ, realizat pe 42 de denominatiuni si grupuri de credinciosi din Statele Unite. Descoperirile acestui studiu masiv, care au fost date publicitatii pe 13 martie, se bazeaza pe datele adunate de la un numar de 14000 de biserici, sinagogi si moschei din Statele Unite, compilate de consortiul de cercetare al Faith Communities Today (FACT). Raportul, care se intinde pe 60 de pagini, va furniza informatii care vor influenta in mod semnificativ Biserica Adventista din America de Nord si viitorul ei – dupa cum precizeaza oficialii Bisericii.

“Acest studiu nu numai ca ne ofera o perspectiva nemaiintalnita pana acum asupra religiei din America”, spune Monte Sahlin, reprezentantul Bisericii Adventiste in cadrul echipei de studiu a FACT, “dar ne si ajuta pe noi, ca adventisti, sa vedem unde ne aflam si cum ne raportam la comunitatea credinciosilor, in general. El ne permite, de asemenea, sa intelegem cum este intretesuta religia in cultura americana si cat de semnificativa va fi ea in viitor.”

Conform rezultatelor studiului, adventistii sunt tari in recunoasterea Scripturii si a Duhului Sfant ca singura sursa a autoritatii religioase. Comunitatile adventiste sunt, de asemenea, mai puternice decat majoritatea comunitatilor americane in exprimarea mostenirii denominationale. Pentru adventisti, un puternic indicator al cresterii bisericii il reprezinta entuziasmul membrilor cu privire la viitorul comunitatii lor, faptul ca biserica actioneaza ca un centru de slujire a societatii si proiectele bisericii de a sponsoriza o scoala elementara.

Studiul sugereaza ca activitatea care genereaza cea mai mare crestere a comunitatilor adventiste este aceea a implicarii membrilor in a-i ajuta pe oameni, in mod personal, sa dezvolte o relatie cu Dumnezeu si sa aprofundeze aceasta relatie.

Una dintre descoperirile majore ale studiului FACT o reprezinta legatura stransa dintre “strictete” si cresterea bisericii. Studiul arata ca adventistii acorda devotiunii familiale, restrictiilor de dieta, interdictiei asupra consumului de alcool si pazirii Sabatului o importanta mai mare decat majoritatea credintelor traditionale.

Studiul indica, de asemenea, ca adventistii se implica mai putin decat alti credinciosi in majoritatea activitatilor comunitatii sociale, dar ca ei se implica semnificativ mai mult decat acestia in programele legate de promovarea sanatatii. In acelasi timp, concluziile studiului arata ca foarte putine comunitati adventiste americane si-au schimbat modul de inchinare in ultimii cinci ani.
 
 

Un nou plan pentru cresterea bisericii in Euro-Asia

Moscova, Russia .... [ESD Staff/ANN Staff]

-------------------------------------------------------

Un plan pe termen lung, pentru instruirea a 300 de noi pastori, infiintarea a 300 de comunitati noi si construirea a 300 de biserici noi, inainte de anul 2003, a fost asezat inaintea conducatorilor Bisericii Adventiste din Euro-Asia. Planul, intitulat “300x300x300”, va implica toate nivelurile organizatiei Bisericii, de la administratie pana la membri laici, si va fi implementat pe intreg cuprinsul regiunii Euro-Asia, care include Rusia, Ucraina, Moldova si cateva tari din Asia Centrala. Cheia de bolta a initiativei este reprezentata de tinta de a instrui 300 de noi pastori, care vor lucra sa organizeze comunitati noi. Programul lor de studiu va fi adaptat la “lucrarea misionara activa” si va include “educatie spirituala si instruire pastorala practica”, spune Valery Ivanov, director al Departamentului.

“La inceput, unii dintre lideri erau ingrijorati in legatura cu numarul oamenilor care isi vor exprima dorinta de a participa”, relateaza Ivanov. “Dar in momentul de fata avem deja 336 de persoane care doresc sa fie instruite”.

“Pentru aceasta initiativa este nevoie de 4 milioane de dolari. Noi nu avem aceasta suma, dar stim ca Dumnezeu are mai mult de atat.”

In anul 2000, Biserica Adventista din Rusia a raportat o crestere cu 14% in anul precedent, aducand numarul total de membri la 135.688.
 
 

Un inalt diplomat afirma ca situatia libertatii religioase in Cuba s-a imbunatatit

Silver Spring, Maryland, USA .... [Jonathan Gallagher/IRLA News/ANN]

-------------------------------------------------------

S-au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste libertatea religioasa in Cuba, spune Dr. Fernando Remirez, cel mai de seama inalt-diplomat cubanez din Statele Unite, care a vizitat, pe 12 martie, Sediul mondial al Bisericii Adventiste, situat in Silver Spring,Maryland.

Intrebat cu privire la situatia actuala si la pozitia oficiala referitoare la religie si la libertatea de credinta si de inchinare, in particular, Remirez a facut referire la o crestere a interesului religios in Cuba.

Remirez a afirmat ca tara sa, Cuba, sustine separarea bisericii de stat. “Noi credem in libertatea religiei si a inchinarii pentru toti cetatenii”, a explicat el. “De aceea, incercam sa facem tot ceea ce depinde de noi in aceasta directie si, in ultimii ani, s-au inregistrat multe progrese.” Remirez a mai afirmat ca dezvoltarile politice reflecta o crestere a interesului religios in Cuba.

“Cresterea cea mai mare, in ceea ce priveste grupurile religioase, s-a inregistrat in bisericile protestante.”

Grupurile religioase trebuie sa fie inregistrate la Biroul Problemelor Religioase. Remirez a explicat rolul acestui for, care include stabilirea unui standard general in intreaga tara, pentru “a evita interpretarile locale ale legii”. “Noi dorim ca toate bisericile sa aiba aceleasi drepturi, dorim sa promovam egalitatea intre religii si sa evitam discriminarea. Inca nu avem o situatie perfecta, dar este in curs de imbunatatire”, a mai adaugat el.
 
 

Un lider al Bisericii din Marea Britanie apara educatia crestina

Stanborough Park, England .... [Bettina Krause/ANN]

Copiii educati in scolile crestine au tendinta de a deveni, in marea lor majoritate, niste adulti care respecta legile, angajati in proiectele caritabile si sociale ale comunitatii, dornici sa contribuie la binele general al societatii, spune Keith Davidson, director cu educatia al Bisericii Adventiste din Marea Britanie. Comentariile lui Davidson vin ca raspuns la articolul, publicat in numarul din 11 martie al ziarului The Times, care argumenteaza ca, in societatea de astazi, copiii nu ar trebui sa fie educati in “ghetourile religioase”, sugerand ca religia trebuie studiata doar ca un “fenomen istoric, laolalta cu astrologia, magia, si alte aspecte ale ignorantei omenirii, de la incepututrile ei.”

O dezbatere publica pe tema rolului educatiei religioase in Marea Britanie a fost generata de recentul elogiu adus de guvern scolilor religioase. Primul Ministru, Tony Blair, si-a exprimat entuziasmul fata de “simtul misiunii” pe care il manifesta aceste scoli, in timp ce secretarul cu educatia, David Blunkett, a dezvaluit planul guvernului de a suplimenta fondurile guvernamentale destinate scolilor de linie religioasa.

In articolul sau din ziar, Anthony Grayling, lector in filozofie la Universitatea Londrei, argumenteaza ca scolile religioase ajuta la inradacinarea intolerantei sociale. El sugereaza ca “indoctrinarea copiilor cu conceptii religioase” poate fi “o violare a dreptului lor la libertatea de a lua singuri o decizie in aceasta privinta, atunci cand vor fi in masura sa o faca.”

Dar Davidson spune ca in argumentatia lui Grayling exista carente fundamentale. “In timp ce pare sa militeze impotriva intolerantei si a dogmelor sectare”, afirma Davidson, “Grayling ne asaza inainte, el insusi, o propunere intoleranta si dogmatica, aceea ca toti copiii sa fie educati la un loc, pentru a fi invatati doar valori seculare.”

“Parintii trebuie sa aiba libertatea de a alege singuri sa-i educe pe copiii lor intr-o cultura seculara”, mai adauga Davidson. “Insa, in acelasi timp, parintii religiosi trebuie sa aiba si ei posibilitatea de a-si trimite copiii la scoli care sa le sustina convingerile si valorile”. El remarca faptul ca limbajul autorului articolului reflecta “intoleranta si rea-intentie – chiar viciile pe care incearca sa le puna in carca educatorilor religiosi”. Davidson spune ca studiile facute asupra succeselor inregistrate de educatia crestina arata clar ca “cresterea numarului cetatenilor avand principii religioase ne va intari societatea si va contribui la imbunatatirea vietii noastre.”

Biserica Adventista are o adevarata traditie in a acorda o importanta deosebita educatiei si actioneaza, in aceasta directie, printr-o retea de scoli si de institutii tertiare. In Marea Britanie, Biserica Adventista detine cateva scoli primare si secundare, precum si un colegiu de arte.
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.

ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri INTERCER News Network, Romania, iar traducerea este facuta de o echipa de voluntari. Pentru a reproduce stirile traduse in limba romana, va rugam sa pastrati aceasta nota de final.

Traducerea din aceasta saptamana este realizata de : Lucian Floricel, Braila

http://www.intercer.org/stiri