Stirile sãptãmânii: 13 iunie 2000

Indonezienii suporta conflicte religioase
Liderii Bisericii se alatura Chemarii Natiunilor Unite de stopare a violentei impotriva femeilor
Adventistii ajuta copii strazii in Peru

Indonezienii suporta conflicte religioase

Ambon, Maluku...[Bettina Krause / ANN] Conflictul violent dintre militantii islamici si Crestini in ceea ce a s fost cunoscut odata “Spice Islands” ,  a izbucnit din nou saptamana trecuta, soldat cu mai mult de 100 de morti si mult mai multi raniti. Liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din zona spun ca luptele de strada au determinat multi membrii ai bisericii din regiunea Maluku sa fuga din locuintele lor.

Noldy Sakul, un lider Adventist din Indonezia de est, raporteaza ca de cand au inceput violentele, 19 ianuarie 1999, in Batu Merah, Ambon, patru biserici Adventiste au fost arse pana in temelii si doua au fost distruse de manifestanti. El adauga ca cel putin 125 de case ale membrilor bisericii au fost arse sau distruse si mai mult de 350 Adventisti si-au parasit satele pentru a scapa de violente.

"Manifestatiile inca continua," spune Sakul. "Recent am primit vesti de la Ambon ca sunt tulburari si unul dintre membrii a fost impuscat de politie. Doua persoane au fost ucise si sunt 20 de raniti." Sakul adauga ca vietile rezidentilor din zona sunt complicate de pretul hranei si rata crescanda a somajului, datorita instabilitatii din regiune.

Dr. John Graz, directorul departamentului Relatii Publice si Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si-a exprimat parerea de rau in legatura cu violentele din Indonezia. "Ca si Biserica noi respingem folosirea violentei, in special a celei desfasurate in numele religiei," spune Graz. "Crimele nu vor putea justifica niciodata zelul religioas. In schimb, noi cautam sa aratam lumii un Dumnezeu cu o infinita compasiune, nu al fortei sau razbunarii."

Biserica Adventista are aproximativ 180.000 de membrii in Indonezia ce se inchina in mai mult de 1.100 de Biserici.

Liderii Bisericii se alatura Chemarii Natiunilor Unite de stopare a violentei impotriva femeilor

New York, NY, USA...[Bettina Krause / ANN]"Epidemia mondiala de violenta impotriva femeilor si fetelor" a fost analizata saptamana trecuta intr-un raport al agentiei pentru copii a Natiunilor Unite - UNICEF. Citand rata abuzurilor, inclusiv a violentei domestice, mutilarea genitala a femeilor, avorturile si legile slabe impotriva violului, raportul UNICEF arata ca in unele tari mai mult de jumatate din populatia feminina sufera din cauza violentei sexuale, mentale sau psihice.

"Marimea reala a acestor abuzuri in lumea intreaga si multiplele forme pe care le prezinta, nu este cunoscuta cu adevarat," spune Ardis Stenbakken, director al departamentului Lucrarii pentru Femei al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "Noi ne angajam sa atragem atentia asupra acestei chestiuni si sa lucram impreuna cu agentiile umanitare si alte organizatii religioase pentru a gasi solutii practice."

"In multe societati, femeile au drepturi restranse si putine locuri de refugiu pentru a se adaposti atunci cand intalnesc violenta," adauga Stenbakken, punctand infloritorul comert cu carne vie din estul Europei, Asia de sud-est si America de Sud. Anual peste 2 milioane de femei sunt mutilate genital. "Este important sa recunoastem ca abuzul domestic este suferit de asemenea si de femeile din vest."

Potrivit raportului UNICEF, o treime din femeile din Canada sunt subiectul violentei din parte sotului lor cel putin o data. Raportul de asemenea analizeaza rata crimelor in randul sotiilor, gasind ca femeile din Rusia ucise de soti sunt de 2,5 ori mai expuse decat cele din SUA, care la randul lor sunt de doua ori mai expuse dacat cele din tarile vest europene.

Ca si Crestini, spune Stenbakken, Biserica Adventista sustine eforturile UNICEF de a ajuta femeile din lumea intreaga ce sufera violenta. "Cristos, atunci cand El era pe Pamant, ne-a aratat ca avem o responsabilitate fata de cei slabi din societate."

Raportul UNICEF, prezentata la intrunirea Natiunilor Unite de pe 5 iunie de La New York, cheama la la o protectie legala mai mare pentru femeile din toata lume si declara ca "guvernele ar trebui sa ia masuri de siguranta pentru ca incidentele de violenta in familie sa fie investigate si pedepsite."

Adventistii ajuta copii strazii in Peru

Lima, Peru ...[Jonathan Gallagher / ANN]  "Cand vezi acesti copii locuind pe strada, chiar trebuie sa faci ceva," spune Maria-Elena Villasante, coordonator de proiect la un program de ajutorare a copiilor strazii din Lima.

Ingrijorata de conditiile tragice experimentate de acesti copii, Biserica Adventista de Ziua a Saptea, prin agentia sa ajutor, a stabilit “Nuevo Rumbo” (New Way) in 1998 pentru gasi caile de iesire din saracie, boala si moarte.

"Noi acordam o educatie de baza pentru acesti copii chiar aici pe strada," spune Villasante, un psiholog. "Ne jucam cu ei si ii invatam sa citeasca si sa scrie si ii ajutam in problemele lor. O modalitate este ca acestia sa corespondeze prin scrisori cu copii din scolile Adventiste, asa incat ei pot fi ajutati inca o data sa devina copii adevarati."

La acest proiect, desfasurat sub auspiciile Agentiei Adventiste de Dezvoltare si Ajutor (ADRA) din Peru, lucreaza 50 de voluntari cu varste intre 15-80 de ani - in principal din 16 Biserici Adventiste din Lima. Voluntarii au descoperit ca implicare lor in problemele copiilor strazii le-a schimbat si lor vietile, spune Villasante.

"Atunci cand am ajuns pe strazi, copiii fugeau pentru ca le era frica, sau erau violenti," explica Villasante. "Primul nostru pas a fost sa le construim increderea. Acum cand ne vad ca venim si purtam pe noi tricourile ADRA, copii vin alergand spre noi."

Copii strazii sunt expusi un risc social ridicat, 99% dintre sunt implicati in abuzul de substante, in particular inhaleaza mirosul de plastic. O treime din copii sunt fete si in jur de 10% sunt prostituate. Recent, o fata de 15 ani care era insarcinata in 8 luni inca muncea pe strazi - acum ea este ajutata impreuna cu copilul ei in programul Nuevo Rumbo.

"A venit la noi un cuplu cu un copil pe nume Brian, foarte bolnav," continua Villasante. "Mama avea doar 15 ani. Toti trei aveau nevoie de ajutor. Cu fonduri de la ADRA Norvegia am inceput Proiectul Brian prin care cautam sa redam copiii familiilor lor, daca este posibil, sau daca nu, sa-i incredintam unor familii voluntare. Am descoperit ca a aduna copii strazii impreuna intr-o institutie nu este cel mai bun raspuns. Vestea buna este ca acum bebelusul Brian este sanatos si puternic si face parte dintr-o familie reunita."

 De ce au nevoie mai mult acesti copii? "Ei au nevoie de dragoste," replica Villasante. "Oamenii le dau imbracaminte si medicamente si carti si bani, dar ei au nevoie de dragoste. Trebuie sa le acordati timp si intelegere."

Programul, ce cuprinde peste 100 de copii singuri din Lima, este nevoie sa fie extins, dar fondurile permit ca numai 50 de copii sa poata fi ajutati prin Proiectul Brian. Restul copiilor au nevoie de donatii publice pentru a putea fi ajutati.


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.