Stirile sãptãmânii: 13 iulie 1999

Centrul Medical al Universitatii Loma Linda anunta reduceri de personal si salarii
Un adventist de Ziua a Saptea va deveni Prim Ministru in Papua Noua Guinee
O decizie a Curtii de Apel a castigat pentru Libertatea Religioasa

Centrul Medical al Universitatii Loma Linda anunta reduceri

Loma Linda, California, USA...[ANN]  Executivul Centrului Medical al Universitatii Loma Linda prognozeaza concedieri temporare necesare pentru a inchide deficitul bugetar de 41,3 milioane $. Centrul Medical anunta ca va concedia temporar personalul, va reduce programele si va pretinde reduceri de salarii pentru cei 4500 de angajati ai sai ce lucreaza peste granita, in incercarea de a inchide deficitul bugetar.

"Pentru a realiza acest lucru, se vor reduce 14 mil. $ din cheltuieli prin reducerea salariilor pe o perioada de sase luni," declara B. Lyn Behrens, Presedinte al Centrului Medical al Universitatii Loma Linda intr-o scrisoare oficiala adresata tuturor angajatilor centrului. "Echipa executiva in  mod voluntar va avea 5% in plus reducere de salariu, ca si tot personalul managerial."

Potrivit scrisorii, angajatii din prima linie, cum sunt asistentele, terapistii si functionarii, vor avea 5% reducere de salariu. Reducerea va avea loc si pentru personalul de serviciu cum ar fi : bucataria, intretinerea, clerul si personalul de supraveghere.

"Nu am luat aceste decizii fara sa tinem cont de sacrificiu personal cerut fiecaruia dintre noi," spunea Behrens.
"Majoritatea finantarii spitalelor vine de la Medicare, Medi-Cal si de la pacientii din organizatii de intretinere a sanatatii , sau HMOs," declara Augustus Cheatham, vice presedinte al Centrului Medical.

Acest spital nonprofit dezvolta unele din cele mai mari programe clinice din Statele Unite in domenii cum ar fi chirurgia si transplantul de cornee. Unele din programele ce vor fi eliminate odata cu aceasta reducere de buget includ operatiile de radiografie a tesutului mamar si centrul de pregatire cu inalta tehnologie.

"Niciodata nu a trebuit sa facem o ajustare de asemenea magnitudine," spunea Cheatham, adaugand ca reducerile de personal si de programe sunt cele mai mari din ultimii 15 ani.

Alte spitale, incluzand University of California San Francisco/Stanford, Georgetown University Medical Center si University of Pennsylvania au facut de asemenea reduceri drastice pentru a ajusta bugetul. Spitalele spera sa stopeze pierderile printr-un lobby agresiv la Congres pentru schimbarea legislatiei.

Apreciind personalul spitalului pentru angajamentul si dedicarea sa in misiunea speciala a Centrului Medical, Behrens declara ca institutia trebuie sa ramana puternica, viabila si competitiva.

"Am remarcat atitudinea pozitiva reflectata de atat de multi dintre salariatii nostri," spunea Behrens. "Acest spirit de curaj este in acord cu sentimentele echipei de conducere si cu ajutorul lui Dumnezeu putem sa trecem prin aceasta situatie difcila si sa trecem cu bine."[Dixil Rodriguez].

Un Adventist de Ziua a Saptea va deveni Prim Ministru in Papua Noua Guinee

Port Moresby, Papua Noua Guinee ...[ANN]  Purtatorul de cuvant al Parlamentului din Papua Noua Guinee, John Pundari va fi ales noul Prim Ministru al tarii. Pentru compatriotii sai, Pundari este un tanar competent cu o cariera de politician. El este unul din membrii congregatiei Adventiste de Ziua a Saptea di Port Moresby.

Se asteapta ca miercuri si joi, Parlamentul tarii sa il voteze pe Pundari, 32 ani, ca si cel mai tanar leader national ce a fost vreodata in Papua Noua Guinee. Bill Skate, Primul Ministru ce a demisionat saptamana trecuta, l-a numit pe Pundari ca fiind succesorul sau. Potrivit unui raport de presa, cu cateva saptamani in urma, Pundari a criticat cu putere politica tarii, spunand ca are o datorie morala sa se lupte impotriva greselilor din economie si a coruptiei care este endemica in viata din Papua Noua Guinee.

Pundari, liderul partidului Advance PNG, a fost ales prima oara in Parlament numai acum sapte ani si va fi ales Prim Ministru fara sa fi fost ministru. Pundari a fost ales Purtator de cuvant in 1997. In aceasta functie, a devenit cunoscut pentru corectitudinea in atitudinea sa fata de guvern si de membrii opozitiei din Parlament.

In Februarie, Pundari, insotit de familia sa, a vizitat Sediul Mondial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Silver Spring, Maryland. A vorbit cu aceasta ocazie despre convingerile sale personale despre nevoia de a pastra valorile morale inalte in viata politica si sociala.

Pundari a identificat nevoile educationale si de sanatate ca fiind extrem de importante pentru PNG. "Educatia este unul din domeniile in care Biserica poate avea o contributie foarte buna," spunea Pundari. "Trebuie sa facem mult mai mult pentru scolile primare si secundare. De asemenea sunt foarte recunoscator pentru serviciile da sanatate oferite de Biserica Adventista, pentru ca avand o populatie sanatoasa dezvoltarea tarii este asigurata."
Adventistii de Ziua a Saptea, cu 175.000 de membrii, este cunoscuta in PNG pentru serviciile sale educationale, de sanatate si umanitare. Multi politicieni alesi in PNG sunt Adventisti.

Pundari de asemenea a scos in evidenta importanta valorilor familiei."Biserica are o atitudine pozitiva fata de valorile familiei. eu le promovez de cand am invatat mai mult ca membru al Bisericii Adventiste. Chem toate Bisericile sa educe parintii in important valorilor familiei, pentru ca puterea oricarei natiuni sta in familie."

Pundari a spus ca tara sa are nevoie de lideri onesti si a criticat membrii Parlamentului pentru distrugerea imaginii tarii prin comportamentul lor in timpul calatoriilor in alte tari.

In urma acestei stiri, John Graz, director Relatii Publice al Bisericii, a observat ca rapoartele media despre Pundari sunt pozitive, in special decizia de a lupta impotriva coruptiei si a lucra cat mai aproape de nevoile oamenilor.

In scrisoarea sa catre viitorul Primul Ministru, Graz a spus "Esti un Iosif modern, un Daniel modern, si un exemplu fabulos pentru membrii nostri si in special pentru cei tineri. Credinta ta in Dumnezeu si integritatea ta vor fi taria ta, si sa stii intotdeauna ca o retea mondiala de surori si frati se roaga pentru tine." [Ray Dabrowski]

O decizie a Curtii de Apel a castigat pentru Libertatea Relioasa

Carson City, Nevada, USA...[ANN]  O coalitie a organizatiilor pentru libertate religioasa, inclusiv Conferinta Generala a Bisericii Adventiste si Congresul Evreilor din America, au castigat o batalie pentru slvarea libertatii religioase in Statele Unite.

O decizie recenta a Curtii Districtuale a determinat ca un angajat nu are dreptul sa pastreze Sabatul. Intr-o victorie pentru toti cei ce pastreaza Sabatul, Curtea de Apel a SUA a anulat aceasta decizie.

"Anularea este importanta pentru noi ca Biserica," declara Mitchell Tyner, consilier legal al Bisericii Adventiste. Cazurile de acomodare religioasa implica conflicte intre politica muncii si credinta religioasa a unui angajat. Angajatului i se cere sa se acomodeze sistemului valoric al angajarii.

"Aceasta anulare este un rezultat pozitiv, o restaurare a dreptului la libertate religioasa asa cum ar trebui sa fie" spune Tyner.
[Heather Brannan]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.