Stirile sãptãmânii: 13 Octombrie 1998
Legislatia românã în favoarea egalitãtii tuturor Religiilor
Nouasprezece tari europene incalca dreptul libertatii religioase
 
Legislatia românã in favoarea egalitãtii tuturor Religiilor
Silver Spring, Maryland (USA):  Domnul Dan Martian, membru al Parlamantului Romaniei si presedintele Comitetului Drepturilor Omului, activeaza pentru libertatea religioasa si egalitatea intre religii.
In vizita pe care a facut-o pe 12 octombrie la "World Headquarters" din cadrul Conferintei Generale a Bisericii AZS din Silver Spring Maryland (USA), dl. Dan Martian si-a exprimat speranta ca noul proiect de lege privind drepturile religioase care este in curs de pregatire, sa asigure egalitatea tuturor religiilor in Romania.
"Acest nou proiect de lege a fost pregatit in consultanta cu bisericile recunoscute de stat si a durat ceva timp elaborarea lui", a spus dl. Martian.
"Consider ca este important ca aceasta noua lege sa aduca armonie in lumea religioasa, deoarece mai exista inca neintelegeri. Biserica Ortodoxa doreste ca aceasta lege sa-i recunoasca dreptul de biserica nationala. Personal, sper ca Parlamentul sa nu insereze aceasta in cadrul noii legi, cu toate presiunile care se fac".
Martian subliniaza ca actuala constitutie a Romaniei garanteaza egalitatea in drepturi a tuturor religiilor recunoscute de stat, fapt care nu a fost posibil in vechea constitutie nationala.
De asemenea, el s-a referit la legea privind religia Rusiei din septembrie 1997, care reduce drepturile si libertatea celorlalte noi confesiuni din tara.
"O clauza asemanatoare cu legea religiei Rusesti a fost dezbatuta in Parlamentul Romaniei, dar aceasta contravine principiilor Uniunii Europene si incalca de asemenea, principiile constitutionale ale libertatii religioase."
"Sper ca noua lege sa se bazeze pe respectul fata de toate religiile si sa fie in armonie cu standardele europene. De asemenea, sper ca noua lege adoptata, sa asigure egalitatea in drepturi a tuturor oamenilor si confesiunilor."
In replica, dr. Bert Beach, directorul Relatiilor Interconfesionale din cadrul Bisericii AZS, a aprobat parerile domnului Dan Martian. El a spus:
"Apreciem atitudinea d-lui Dan Martian, cat si atitudinea de sustinere a principiilor libertatii religioase, in special acelea care sunt precizate in noua lege.
Credem ca, atunci cand noua lege va fi aprobata, aceasta va garanta egalitatea tuturor religiilor ca pe un principiu de baza al justitiei."
(Jonathan Gallangher)
 
Nouasprezece tari europene incalca dreptul libertatii religioase
Le Mee-sur-Seine, Franta: Nouasprezece tari europene incalca dreptul libertatii religioase acordat in 1998 de catre Federatia Internationala a Drepturilor omului de la Helsinki.
Minoritatile religioase din estul Europei se confrunta astazi cu dificultati mult mai grave decat in timpul regimului comunist. Libertatea religioasa se afla intr-un mare pericol in inreaga Europa, deoarece guvernele tind sa sustina religiile traditionale in detrimentul celor minoritare.
Raportul anual contine investigatii privind respectarea drepturilor omului, investigatii facute in peste 41 de tari. S-au inregistrat incalcari ale libertatii religioase in 19 tari, precum: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Grecia, Kazakstan, Kirghistan, Latia, Republica Iugoslava, Moldova, Norvegia, Romania, Rusia, Turkmenistan, Uzbekistan.
Saisprezece state comuniste se afla pe aceasta lista. Printre tarile vestice, in legea Austriei din 1997, se interzice noile religii formate, altele decat cele 12 deja existente.
In Grecia, unde 97% dintre locuitori sunt membrii ai Bisericii Ortodoxe, protestantii si catolicii sunt victime ale discriminarilor, fapt care afecteaza de asemenea si celelalte minoritati religioase existente in tara. Multe alte natiuni din cadrul Uniunii Europene sunt in curs de pregatire a unor legi care sa intareasca si sa sustina religiile traditionale in detrimentul celorlalte confesiuni sau a micilor grupari religioase.
Editorul raportului adauga ca introducerea regulilor de restrictie religioasa in vestul Europei, reprezinta "o noua caracteristica", inregistrata in ultimii doi ani, ceea ce inseamna ca nici o tara nu poate fi data ca exemplu pozitiv in privinta respectarii libertatilor religioase.
(Buletin Informativ Adventist)


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.