Stirile sãptãmânii:  14 martie 2000

Croatia: Adventistii lucreaza impreuna cu Evanghelistii si Catolicii pentru pace
Protestantii au fost molestati intr-un sat din sudul Mexicului
Specialistii Bisericii in comunicatii adopta agenda pentru "a schimba lumea"

Croatia: Adventistii lucreaza impreuna cu Evanghelistii si Catolicii pentru pace

Osijek, Croatia...[ANN]  Membrii ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din orasul Osijek, estul Croatiei, lucreaza impreuna cu alti Crestini, incluzand Evanghelisti si Romano-Catolici, pentru o viitoare pace si reconciliere in aceasta zona anterior distrusa de razboi.

Dr. Wolf, un profesor din Statele Unite, a organizat intalniri in Osijek intre 6-10 martie, pentru a ajuta procesul de reconstruire a comunitatilor si rezolvare a conflictelor, raporteaza Marian Persinovic, pastor al unei Biserici Adventiste de langa Osijek.

"In fiecare dimineata participantii au avut discutii cu tema cum sa ajute victimele violentei din estul Slavoniei (Croatia), ca si pe cei care au avut alte necazuri," spune Persinovic. "Trei pastori Adventisti au participat in aceste conferinte si au contribuit cu experienta lor exprimand punctul de vedere Biblic al iertarii ca fiind singura cale ce aduce o viata sanatoasa, fericita si spirituala in regiune."

"Noi apreciem oportunitatea de a lua parte la aceste intalniri pentru reconciliere," spune Damir Super, pastor al Bisericii Adventiste Osijek. "Schimbarea de atitudine si promovarea unui climat de vindecare sunt atat de importante si reflecta mesajul evangheliei."

Membrii celor trei Biserici - Adventisti, Catolici si Evanghelisti - s-au intalnit pentru a se ruga pentru pace si pentru continuarea procesului de reconciliere dintre toate sectoarele comunitatii.

"Biserica Adventista de Ziua a Saptea ii sustine pe toti cei ce cauta restaurarea armoniei si pacii in societate," spune Damir Posavac, director cu comunicatiile al Bisericii Adventiste din Croatia. "Suntem incurajati de ceea ce se intampla in Osijek si ne reangajam sa sustinem procesul de pace. Biserica Adventista din lumea intreaga a fost intotdeauna angajata in rezolvarea conflictelor prin mijloace pasnice."[Jonathan Gallagher].

Protestantii au fost molestati intr-un sat din sudul Mexicului      

Chiapas, Mexico...[ANN]  Douasprezece familii de Adventisti de Ziua a Saptea au fost printre cele 72 de familii Protestante au fost excomunicate din satul Plan de Ayala pe 5 martie, de catre comunitatea majoritara Romano-Catolica. Mai mult de 150 rezidenti din numeroase denominatiuni evanghelice au fost molestati de indigenii majoritari. Acest incident este ultimul din seria conflictelor violente din timpul unei decade de tensiune dintre Crestinii Romano-Catolici si Protestanti din Plan de Ayala.

"Patrusprezece case au fost demolate si Protestantii au trebuit sa se refugieze," spune pastorul Isaias Espinosa, presedinte al Bisericii Adventiste din regiune. "Nu au fost raniti. Au fost sfatuiti de unul din pastorii lor sa fuga si sa nu-si riste vietile. Pastorului acestui district nu i s-a mai permis sa intre in comunitate," adauga Espinosa.

Refugiatii si-au intins corturile langa Palatul Municipal din orasul apropiat Las Margaritas. Fortele de secutitate din Chiapas State au fost dispuse in Plan de Ayala, impreuna cu oficiali ai statului care vor negocia o solutie pentru ca oamenii sa se reintoarca la casele lor.[Nancy Newball Rivera/Bettina Krause].

Specialistii Bisericii in comunicatii adopta agenda pentru "a schimba lumea"

Marusevec, Croatia...[ANN]  Specialistii Bisericii in comunicatii din Slovenia si Croatia s-au intalnit pe 12 martie pentru a adopta o agenda care ei spera ca va "schimba lumea."

Cei 80 de participanti ai seminarului din Marusevec au discutat variate teme noi si concepte pentru a aduce activitatile si valorile bisericii in atentia in atentia largilor comunitati prin seculara mass-medie.

Chestiunile ridicate includ ingrijorarile sociale cum sunt ilegalitatea drogurilor, distrugerile sanatatii si societatii prin fumat si abuzul de alcool, libertatea religioasa, mediul si educatia.

"Biserica are responsabilitatea de a avea un impact in societate si de a raspandi mesajul sperantei intr-o lume lipsita de sperante," a comentat Dragutin Matak, presedinte al Uniunii Adriatice a Bisericilor incluzand Croatia, Slovenia si Albania. "Viziunea noastra trebuie sa fie mai cuprinzatoare decat perspectiva Bisericii noastre si noi trebuie sa prezentam agenda noastra. Noi trebuie sa facem partea noastra pentru a schimba lumea."

Aceasta opinie a fost prezentata de Damir Posavac, director cu comunicatiile al Bisericii adventiste in regiune.

"Noi asteptam o implicare mai mare din partea specialistilor in comunicatii si a  membrilor Biserica in comunitatile lor. Noi nu dorim numai sa scoatem in evidenta activitatile si valorile Adventiste, dar si importanta observarii diferentelor care exista in viata noastra acolo unde locuim. Este nevoie ca Adventistii sa fie implicati si sa-l descopere pe Dumnezeu tuturor celor din jur prin cai foarte practice." Biserica Adventista din Croatia si Slovenia numara in jur de 4000 de membri botezati.[Jonathan Gallagher].


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.