Stirile sãptãmânii: 16 martie 1999
Biserica Adventista difuzeaza Raportul privind libertatea religioasa in lume
Un medic Adventist prezentat in New York Times

Biserica Adventista difuzeaza Raportul privind libertatea religioasa in lume

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Biserica Adventista de Ziua a Saptea a difuzat dosarele sale preliminare despre libertatea religioasa in intreaga lume. Raportul, publicat pe 4 martie, plaseaza natiunile lumii in una din cele cinci categorii, raportat la experienta Bisericii Adventiste, de la "libertate religioasa pentru toti" pana la "legislatie restrictiva" si "nu libertate religioasa".

"In principal, persecutiile vin din partea extremistilor religiosi," spune raportul. "Alte cauze sunt guvernele si institutiile guvernamentale. persecutiile sunt violente in special in India, Indonezia, Iran, Myanmar (Burma), Pakistan si Sudan, unde religiile principale sunt Budismul, Hinduismul si Islamul. Crestinii nu sunt insa singurii oameni persecutati deoarece intoleranta nu se opreste la nici o granita religioasa."

Printre tarile citate cu cele mai mari ofense impotriva libertatii religioase sunt Mauritania, Afganistan, Libia, Siria si Arabia Saudita. Raportul citeaza un numar de alte tari pentru violarea drepturilor la libertate religioasa si legi restrictive.

"Scopul acestui raport este de a scoate in evidenta diferitele tendinte din domeniul libertatii religioase in lumea intreaga," spune John Graz, Director pentru Relatii Publice si Libertate Religioasa (PARL) in cadrul Bisericii Adventiste. "Numeroase tari dau motive de puternica ingrijorare si prin acest raport noi dorim sa atragem atentia asupra diferitelor probleme cu care se confrunta cei ce nu apartin religiei majoritare. Noi sustinem libertatea religioasa ca pe un drept fundamental al omului, garantat de Articolul 18 din Declaratia Natiunilor Unite."

Copii ale raportului final vor fi disponibile la sfarsitul lui martie, la departamentul PARL, la Sediul Mondial al Bisericii Adventiste, 12501 Old Columbia Pike, Silver Spring, Maryland 20904-6600, USA.[Jonathan Gallagher].

Un medic Adventist prezentat in New York Times

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Dr. Linda Ferry, Sefa Sectiei de Medicina Preventiva la Centru Medical Jerry L. Pettis Veterans Affairs (VAMC) din Loma Linda, California, a fost prezentata in ziarul New York Times de saptamana trecuta, ca o recunoastere a cercetarilor sale medicale de succes si in tratamentul impotriva dependentei de nicotina.

Ferry a propus prima un tratament combinat cu un anti-depresiv, inlocuitor al nicotinei si sfaturi medicale pentru a spori sansa de succes printre oamenii care incearca sa renunte la fumat. Tratamentul se bazeaza bupropion, un medicament folosit ca tratament pentru depresie si in funtie de dozajul de nicotina inlocuit se distribuie sub forma de guma de mestecat, spray nazal sau inhalant. Sfaturile medicale sunt acordate fiecarui pacient in parte.

New York Times a raportat ca noul tratament este acum folosit in clinicile din toata tara, inclusiv in centrul medical din Loma Linda; Universitatea Wisconsin din Madison; la Baza Armata din Fort Knox; Centrul pentru Dependenta de Nicotina din Clinica Mayo ca si in clinici private. Rata de succes de 40-60% care s-a obtinut in studiile preliminare ale acestui nou tratament, au fost semnificative in comparatie cu rata de succes de 10-26 % printre fumatorii care au incercat sa renunte la fumat folosind doar inlocuitorul de nicotina, potrivit ziarului New York Times.

Ferry a identificat credinta ca fiind vitala in munca sa. Ea crede ca Dumnezeu a asezat-o acolo unde ea poate fi de ajutor si ii invita si pe altii sa faca acelasi lucru.

"Ii intreb pe pacientii mei daca au o baza spirituala in viata lor - vorbesti cu Dumnezeu, ii ceri ajutorul? In clasa mea de renuntare la fumat eu pun accentul pe acest lucru. La sfarsitul lecturilor mele le spun acestora 'Dumnezeu sa va binecuvanteze si eu ma voi ruga pentru voi'."[Dixil Rodriguez]
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.