Stirile sãptãmânii: 16 mai 2000

Preocuparile privind mediul inconjurator necesita o mai mare sustinere a Bisericii
Studii recente confirma ca nucile sunt benefice pentru sanatatea inimii

Preocuparile privind mediul inconjurator necesita o mai mare sustinere a Bisericii

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Ambasadorul din Antigua in SUA, Excelenta Sa Lionel Hurst, a declarat ca este nevoie ca bisericile sa fie mai angajate apararea mediul inconjurator impotriva amenintarilor la ecologia planetei.

In timpul unei intalniri ce a avut loc pe 10 mai la sediul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Hurst a punctat impactul masiv pe care poluarea il joaca in incalzirea globala a planetei.

"Poluarea cauzata de natiunile industrializate reprezinta o amenintare uriasa pentru climatul planetei, cu pericole pentru multe natiuni," sustine Hurts. "Frecventa furtunilor devastatoare este rezultatul incalzirii globale provocate de poluare. Mai mult de 30 milioane tone de dioxid de carbon sunt eliberate in atmosfera in fiecare an. Acesta este un domeniu in care bisericile isi pot exprima un punct de vedere comun si pot face ceva efectiv."

Antigua si Barbuda a suferit datorita impactului a cinci uragane in ultimii patru ani. Aceste furtuni tropicale au distrus economia insulei care este puternic dependenta de castigurile din turism.

"Bisericile din Europa trebuie sa fie mai mult decat o voce in chestiunile de mediu," continua Hurst. "Noi asteptam o implicare mai mare a bisericilor aici in SUA, ca si in Antigua. Daca oemenii creati de Dumnezeu si creatia sa in ansamblu sunt distruse, atunci Crestinii trebuie sa fie ingrijorati."

Adventistii din Antigua reprezinta 1/9 din populatie si sunt cel mai mare grup ce frecventeaza o biserica, potrivit ambasadorului Hurst.[Jonathan Gallagher].

Studii recente confirma ca nucile sunt benefice pentru sanatatea inimii

Barcelona, Spania...[ANN]  Consumul regulat de nuci imbunatateste semnificativ sanatatea inimii si sistemul cardio-vascular, potrivit unor studii recente.

Cercetarile asupra unor pacienti cu un nivel inalt de colesterol - 49 - la Spitalul Clinic Barcelona, Spania, au demonstrat ca inlocuirea a 2/3 din grasime in dieta cu cea din nuci reduce semnificativ nivelul colesterolului si reduce riscul bolilor coronariene cu 11 %.

"Studiile din ultimii doi ani facute in orasul meu natal Barcelona, Spania, arata ca folosirea nucilor reduce nivelul colesterolului chiar si la persoanele cu nivel redus ce au o dieta mediteraneana cu ulei de maslin," spune Dr. Joan sabate, profesor si sef al departamentului de nutritie la Scoala de Sanatate Publica, la Universitatea Adventista din Loma Linda, California. Sabate a ajutat la coordonarea studiului bazat pe expeienta sa din experientele anterioare.

"Dupa doctoratul meu de acum 10 ani, am lucrat la un Studiu de Sanatate Adventist care a analizta impactul dietei asupra sanatatii pentru multi ani," comenteaza Sabate. "Dintre 65 de alimente analizate, frecventa consumului de nuci a fost cea mai importanta pentru sanatatea cardio-vasculara. Am descoperit ca cu cat Adventistii consuma mai multe nuci in dieta lor, cu atat a fost mai mica incidenta bolilor cardio-vasculare. Aceasta confirma ceea ce Ellen White, unul din pionierii bisericii noastre de inceput, a spus despre beneficiile consumului regulat de nuci in cantitati mici."

Beneficiul adus de nuci in scaderea nivelului colesterolului a fost acum confirmat de numeroase studii. Un studiu recent in Spania demonstreaza beneficiul la pacientii barbati si femei cu varste intre 28-72 si a fost publicat in Analele de Medicina Interna luna trecuta.

"Nucile sunt bogate in grasimi poli-nesaturat, cum ar fi acidul alfa-linoleic, care este cunoscut pentru nivelul redus de colesterol," spune Sabate. "Grasimile reprezinta pana la doua treimi din greutatea nicilor si au un rol important si primar in reducerea colesterolului, impreuna cu consumul de proteine vegetale si fibre."

In timp ce dieta celor din vest contine o proportie mai mare de grasimi saturate decat dieta mediteraneana, este de asteptat ca folosirea nucilor sa aiba un impact mai mare asupra nivelului colesterolului si pe viitor sa reduca riscul bolilor de inima. Adventistii de Ziua a Saptea promoveaza de mult timp o dieta vegetariana bazata pe fructe, vegetale, cereale si nuci.[Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.