ANN Bulletin

Adventist News Network

Seventh-day Adventist Church World Headquarters

Aprilie 18, 2001
 

Olandezii legalizeaza eutanasia
Biserica emite un program de oprirea fumatului pentru femei
Milioane privesc emisiunile evanghelistice ale saptaminii sfinte.
 
 

 
Olandezii legalizeaza eutanasia
[ Amsterdam, Olanda ...Ansel Oliver/ANN ]

      Olanda devine prima tara in lume care legalizeaza eutanasia dupa ce Senatul sau a inaintat o legislatie pe 10 aprilie permitind uciderea din mila.Dr Allan Handysides, director al ministerului sanatatii pentru bisrica Adventista de Ziua a Saptea mondiala a spus ca eutanasia este contrara vederii crestine care vede viata ca ceva care este pretios si dat de Dumnezeu" Nu este rolul nostru de a ucide" a spus Handysides. El spune ca Biserica Advetista are un rol de jucat in ajutarea altora de a vedea vasta prapastie morala intre retragerea sistemelor de suport a vietii in citeva circumstante si anganajarea in eutanasie.
    O afirmatie oficiala eliberata de biserica Adventista in 1992, a schitat o distinctie clara intre "interventiile medicale anterioare, care doar prelungesc suferinta si aminarea momentului mortii" si "actiunile care au ca intentia lor primara luarea directa a unei vieti".
    In conformitate cu principiile biblice ale valorii vietii umane, afirmatia respinge eutanasia si afirma angajarea Bisericii Adventiste in descoperirea Harului lui Dumnezeu prin minimalizarea suferintei.
    Sub legislatia Olandeza, doctorii vor infrunta inca urmarirea in justitie daca ei esueaza sa urmeze regulile stricte. Noua lege afirma ca pacientii adulti trebuie sa fi facut o cerere "voluntara bine considerata si de lunga durata" de a muri. Pentru a fi eligibil conform legii pacientii trebuie sa infrunte viitorul unei suferinte insuportabile si trebuie sa nu existe o alternativa rezonabila.
    Un al doilea doctor trebuie sa fie consultat si viata trebuie sa fie sfirsita intr-o "maniera medicala corespunzatoare". In noiembrie 2000organele legislative ale Olandei au votat legea permitind suicidul asistat de medic, pentru pacientii cu boli in faze terminale.
    Saptamina trecuta actiunea Senatului a confirmat votul camerei inferioare. 75 de membri ai Senatului au votat in favoarea masurii care vaintra in vigoare cand regina Olandei o va semna.

Biserica emite un program de oprirea fumatului pentru femei
[ Silver Spring, Mariland, SUA... Ansel Oliver/ANN ]

      Biserica Adventista de Ziua a Saptea a initiat un nou program de oprirea fumatului, cu scopul de a reduce rata fumatului intre femei. Pentru prima data rata fumatului intre femei este egala cu aceea a barbatilor a spus Ardis Stenbakken, director al departamentului femeilor pentru biserica mondiala.
       Programul "Respiratie libera pentru femei" este un raspuns direct la aceasta tendinta; el a fost dezvoltat de femei, pentru femei.    Statisticile facute in martie in SUA arata ca diferenta ratei fumatului intre sexe nu este mare: circa 22% pentru femei, comparativ cu rata de 26% a barbatilor care fumeaza in SUA.
    Dr.Linda Hyder Ferry, un cercetator care se ocupa cu dependenta de nicotina spune ca aceasta este o tendinta care a fost dezvoltata inca din 1963. Mai multi barbati renunta la fumat decit femei spune Hyder care este profesor asociat al Universitatii scolii de Medicina din Loma Linda, o universitate proprietate a Bisericii Adventiste localizata in sudul Californiei.
    Hyder puncteaza ca fumatul are un impact psihologic asupra femeilor care sunt mai sensibile la nicotina.    Ea spune ca femeile care fumeaza intre 17 si 20 tigari pe zi primesc aceleasi efecte daunatoare ca si barbatii care fumeaza intre 21 si 26 de tigari pe zi. Companiile de tutun recunosc ca femeile fumeaza cite o data pentru motive diferite decit ale barbatilor, incluzind depresia adauga Hyder. Femeile au probabilitatea de doua ori mai mare de a suferi episoade de depresie, a spus ea.
    Dorothy Eaton Watts, care a dezvoltat programul respiratiei libere pentru femei, spune despre abordarile provocarii de a renunta la fumat din punctul de vedere al unei femei.   "Femeile se comporta diferit cind ele sint intr-un grup omogen; ele sunt mai deschise si se simt mai confortabil vorbind", spune Watts. Ea explica, in timp ce majoritatea programelor de renuntare la fumat utilizeaza statistici pentru a convinge, respiratia libera pentru femei se focalizeaza asupra relatiei intre o femeie si aspectul ei, sexualitate, copii si familie.
    Raportul statistic amintit mai sus subliniaza, de asemenea, faptul ca industria tutunului a promovat fumatul pentru femei ca o cale pentru independenta si putere. Hyder numeste acesta efectul "MADISON AVENUE", companiile de tutun tintuind femeile cu anumite stigmate.    Noul program de renuntare la fumat pentru femei este bazat pe "respiratie libera", un program de renuntare la fumat cuprinzator dezvoltat de Stoy Proctor director asociat departamentului sanatatii Bisericii Adventiste si de sotia sa Leilani, in 1984.
    "Respiratia libera" este un program de renuntare la fumat oficial in multe tari incluzind Olanda, China, Taiwan si Filipine si este unul din trei programe nationale din SUA.
    Ca director al departamentului femeilor pentru Biserica Adventista, Stenbakken spune ca ea a lucrat din greu pentru a introduce programul "respiratiei libere pentru femei" in comunitate. Ea raporteaza ca programul s-a dovedit cu succes, in testele facute in domeniu si ca in urmatorul an o echipa internationala a liderilor departamentului femeilor va incepe sa introduca programul in comunitatile locale, pentru a-i putea ajuta pe cei din afara Bisericii. Pentru mai multe informatii despre "respiratia libera pentru femei" email-ul departamentului de sanatate al Bisericii Adventiste de la Conf.Generala este:  102555.1445@compuserve.com

Milioane privesc emisiunile evanghelistice ale saptaminii sfinte.
[ Brasilia ...Siloe de Almedia/ASN/ANN Staff ]

     O serie de emisiuni ale saptaminii sfinte care s-au derulat in perioada 7 -14 aprilie au atins noi audiente in intreaga America Latina si in jurul Lumii, spun organizatorii seriilor.    Evenimentul sponsorizat de Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Brazilia a fost transmis prin radio, televiziune satelit si Internet ajungind la o cifra estimativa de 10 milioane de oameni in auditoriu, biserici si case private.
    Acesta evanghelizare a saptaminii sfinte, in Brazilia este o traditie care a fost facuta mai cu putere o data cu raspindirea prin satelit si internet spune Williams Costa Jr, director al ADSAT/NOVO Tempo, statia de televiziune adventista  care a ajutat difuzarea evenimentului. El spune ca pentru multi ani adventistii au condus serii evanghelistice din intreaga Brazilie in timpul saptaminii sfinte, focalizate pe subiectul rastignirii si invierii lui Isus.
    "Prin utilizarea satelitului, un program care era deja stabilit a devenit astfel mai puternic", spune Costa.    "Rezultatele sunt fantastice, oricine poate invita prieteni care sunt interesati sau care studiaza Biblia".
    Prezentarile facute prin Globo.com, site-ul de Internet ce a gazduit transmisiile, au aratat ca numai in seara deschiderii de simbata mai mult de doua milioane de vizitatori au fost inregistrate in timpul predicii prezentate de pastorul adventist Neumoel Stina.
    Serile de limba engleza au fost, de asemenea, transmise prin radio si televiziune prin cablu in Brazilia, si prin satelit in alte tari in America de Sud si America de Nord si Inter America.
   NOVO Tempo, de asemenea, a derulat programe ale saptaminii sfinte in Spania transmitind o serie evanghelistica condusa la inceputul acestui an in Havana, Cuba prin evanghelistul si scriitorul Alejandro Bullon. Seria de limba spaniola a fost transmisa prin satelit pentru Spania, Australia si parti din Asia, la fel de bine acoperind America de Nord, de Sud si Inter America.
    Adresa de Internet a Novo Tempo este: www.tvadsat.org.br
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.

ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri INTERCER News Network, Romania, iar traducerea este facuta de o echipa de voluntari. Pentru a reproduce stirile traduse in limba romana, va rugam sa pastrati aceasta nota de final.

Traducerea din aceasta saptamana este realizata de : Laurian Pantaia, Toronto, Canada

http://www.intercer.org/stiri