Stirile sãptãmânii: 18 iulie 2000

Legea franceza anti-secte violeaza Drepturile Fundamentale ale Omului
Oficialitati din Turkmenistan numesc Adventistii "oameni pasnici"
De la comunism la Cristos: o economista romanca de prestigiu isi spune povestea

Legea franceza anti-secte violeaza Drepturile Fundamentale ale Omului, declara liderul Adventist

Washington, DC, USA...[Bettina Krause/ANN]  O lege "anti-secte" propusa in legislatura curenta franceza, violeaza drepturile internationale ale omului, spune Dr. John Graz, Secretarul General al Asociatiei Internationale pentru Libertate Religioasa.

Legea, care a fost adoptata de France National Assembly pe 22 iunie si asteapta aprobarea senatului, sustine dizolvarea grupurilor angajate in activitati ce includ "manipularea mentala." Graz a numit legea "inerent discriminatorie" si "un pas inainte impotriva libertatii religioase in Franta."

Propunerea de lege arata ca intentia sa este de a "pune la dispozitia autoritatilor publice noi modalitati de actiune care sa le permita paralizarea activitatii organizatiilor de cult." Parlamentul francez publicat o lista de 172 de secte ce include Scientologistii, Unificationistii si Martorii lui Iehova.

"Ingrijorarea noastra nu este in legatura cu dorinta guvernului francez de a-si proteja cetatenii impotriva potentialei violente manifestate in numele religiei," spune Graz. "Acest scop insa poate fi atins prin implementarea legii existente in prezent. Nu este necesar sa existe o legislatie specifica cu destinatie religioasa." Graz il citeaza pe Prof. Jacques Robert, fost membru al Consiliului Constitutional Francez si Presedintele Centrului Francez pentru Legi Comparative, care spune "Sectele nu sunt mai presus de lege, ca si alte grupuri religioase. Daca acestea sunt vinovate de actiuni criminale atunci trebuie sa raspunda in fata legii, dar nu printr-o 'vanatoare de vrajitoare'."

Desi Biserica Adventista nu este inclusa pe "lista franceza a sectelor," Graz spune ca o astfel de legislatie creaza un mediu in care toate minoritatile religioase se confrunta cu o crestere a discriminarii si ostilitatii. El puncteaza cresterea numarului de dificultati intampinate de studentii si profesorii Adventisti din Franta care solicita sa nu frecventeze scoala sambata (ziua lor de inchinare).

In ciuda existentei unei intelegeri cu Statul pentru a permite asemenea exceptii pentru Sabatarieni, se raporteaza o crestere a numarului de studenti ce sunt fortati sa frecventeze scoala sambata si profesori ce sunt amenintati cu pierderea slujbelor datorita acestei probleme, spune Graz.

Aceasta lege nu este reprezentativa pentru "traditia franceza a tolerantei," spune Graz, "ci este rezultatul politicii actuale de intoleranta religioasa impotriva minoritatilor religioase din Franta. Ca biserica, noi credem ca dreptul de a alege o religie sau de a nu avea o religie, este o libertate fundamentala pe care noi avem responsabilitatea sa o promovam si sa o aparam."

Oficialitati din Turkmenistan numesc Adventistii "oameni pasnici" 
Ashgabat, Turkmenistan...[Bettina Krause/ANN]  Intr-un interviu fara precedent cu un jurnalist independent, un oficial
din Consiliul pentru Probleme Religioase (CPR) din Turkmenistan, spunea ca el crede ca Adventistii sunt "oameni pasnici" ale caror activitati nu ameninta statul Turkmenistan, raporteaza Keston News Service. Comentariul vine dupa mai multe luni de presiuni ale guvernului impotriva Bisericilor Protestante din Turkmenistan, in timpul carora statul a exilat pastori Baptisti, a desfiintat biserici Penticostale si a terorizat o Biserica Adventista de Ziua a Saptea din capitala Ashgabat. (Vezi stirile ANN de pe 16 nov. 1999).

Mered Chariyarov, un oficial CPR  a confirmat in cadrul interviului din 11 iulie ca Baptistii, Adventistii si Penticostalii au fost inregistrati oficial in Turkmenistan, dar apoi au pierdut acest drept deoarece nu au intrunit numarul necesar de semnaturi ale membrilor pentru a avea recunoasterea oficiala. El a spus ca aceste grupuri trebuie sa plece acum dar "poate isi vor gasi linistea pe undeva."
 Anterior un stat comunist, Turkmenistanul a reprimat toate activitatile religioase si a promovat ateismul pana in 1991 cand s-a castigat independenta fata de fosta Uniune Sovietica. Sub noul regim, libertatea religioasa este permisa numai membrilor a doua religii recunoscute in Turkmenistan: Musulmanii si Biserica Ortodoxa Rusa.

De la comunism la Cristos: o economista romanca de prestigiu isi spune povestea

Toronto, Canada...[Jonathan Gallagher/ANN]  O economista romanca de prestigiu, dr. Steliana Sandu si-a relatat experienta sa de viata de la munca din fostul regim comunist al dictatorului Nicolae Ceausescu pana la a-si servi tara ca Adventist de Ziua a Saptea - in timpul unui interviu la Sesiunea Mondiala Adventista de la Toronto.

Sandu a explicat ca a detinut o pozitie inalta in Romania din fostul regim, unde a condus un program economic national si a predat la prestigioasa Academie de Studii Economice din Bucuresti. Odata cu caderea regimului in 1990, ea a inceput sa caute un mod de viata mai bun si a adoptat vegetarianismul. "Imi era rau de la bautura si de la mancarea de porc," explica ea. "Dupa ce am renuntat la alcool si carne m-am simtit mult mai bine. Asa ca atunci cand am auzit despre Adventisti si preocuparile lor pentru o viata sanatoasa am stiut ca ceea ce spun ei este adevarat."

Pentru ca nu a avut o Biblie in regimul comunist, Sandu spune ca a avut mult de invatat. "Inainte eram convinsa ca nu exista Dumnezeu - eram o ateista convinsa," spune ea. "Traiam numai pentru bani si statut social. Acum cand il cunosc pe Cristos am o viata mult mai fericita si mai linistita."

"Prin experienta mea cu Dumnezeu, am castigat atat de mult si in munca mea am chiar mai mult succes," comenteaza ea. "Eu explic studentilor mei aplicabilitatea Bibliei in viata in fiecare curs de economie, pentru ca versete din parabolele lui Isus ne invata importante adevaruri economice."


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.