Stirile sãptãmânii: 18 august 1998

Adventistii protesteaza impotriva cresterii intolerantei religioase in Europa
Religia este buna pentru tine: recunoastere oficiala
Unul din trei americani se indreapta spre nicaieri



Adventistii protesteaza impotriva cresterii intolerantei religioase in Europa

Oslo, Norvegia...[ANN] Luand cuvantul la Conferinta pentru Libertate Religiei sau a Credintei, pe 14 august la Oslo, John Graz, Secretarul General al Asociatiei Internationale pentru Libertate Religioasa, a protestat impotriva cresterii intolerantei religioase din Europa de vest.

Ca Adventist de Ziua a Saptea, Graz a inceput prin a elogia progresul in directia respectarii libertatii religioase in Ungaria, Italia, Polonia, si Spania. Pe de alta parte in alte tari discriminarea religioasa creste, spune Graz, impreuna cu un climat "anti-secte" in care religiile minoritare sufera.

"Orice semn de intoleranta religioasa in tarile democratice ale Europei poate avea un efect dezastruos in lume," comenteaza Graz. "In timp ce Europa de vest este inca o regiune in care drepturile omului sunt respectate, climatul de intoleranta impotriva minoritatilor religioase ar putea sa-i alerteze pe toti cei ce cred in libertatea religioasa."

"Organizatia noastra afiliata din Franta a lucrat la 45 cazuri ce implicau elevi din familii de adventisti si evrei ortodocsi. Elevii aveau probleme cu prezenta la orele de curs si in acelasi timp cu pastrarea Sabatului (Sambata). Patru din ei au fost exclusi din scoala. Doi si-au pierdut intretinerea din partea familiei.Cincisprezece din ei au fost obligati sa se inscrie in alte scoli sau sa-si schimbe domiciliul in alte localitati. Din fericire, 23 de cazuri au fost rezolvate prin negociere. Mesajul a fost clar: 'Daca vreti sa aveti pace si respect, renuntati la credinta voastra.' "

Graz de asemenea se refera la adoptarea de catre Senatul Francez, pe 30 iunie, a doua legi cu caracter de constrangere pentru scoli. Legea este indreptata impotriva sectelor si va produce discriminari impotriva minoritatilor religioase.

"Familiile ai caror copii nu frecventeaza scoala sambata de exemplu, vor intampina acum serioase dificultati deoarece Articolul 4 al uneia din din noile legi stabileste ca elevii absenti de la scoala mai mult de patru zile pe luna fara un 'motiv valid' sau o 'scuza legitima' vor fi amendati cu 160 dolari. Daca absentele se repeta, amenda va fi 1600 dolari."

"Puteti fi siguri ca daca biserica sau organizatia dvs. religioasa este inregistrata ca o secta, sau chiar mentionata ca o secta, copii dvs. vor avea probleme," declara Graz.

El s-a adresat Natiunilor Unite si Comisiei pentru Drepturile Omului sa regaranteze sustinerea Articolului 18 din Declaratia Universala a drepturilor omului care proclama libertatea religiei si a credintei ca fiind un drept fundamental al omului. [Jonathan Gallagher]
 
Religia este buna pentru tine: recunoastere oficiala

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Un raport recent de presa a facut legatura intre credinta religioasa si beneficiile aduse sanatatii a confirmat ceea ce Adventistii de Ziua a Saptea au stiut si au gandit de mai mult de 100 de ani, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al Bisericii Adventiste.

"Chiar daca a durat mult, adevarul a iesit la suprafata," declara directorul pentru sanatate Tom Neslund."Adventistii au fost priviti in trecut ca avand unele conceptii ciudate. Dar astazi, studiile stiintifice in mod repetat confirma efectul lor pozitiv."

Neslund s-a referit la un studiu nou efectuat de Universitatea Duke, ce demonstreaza ca cei ce sunt prezenti la serviciile din biserica si sunt implicati in activitati religioase au posibilitatea redusa cu 40% de a avea tensiune arteriala mare.

"Studiul puncteaza ca participarea activa la serviciile religioase si credinta in Dumnezeu, reduc tensiunea arteriala," comenteaza Neslund. "Cu multi ani inainte ca stiinta sa faca legatura intre sanatate si viata spirituala, Ellen White, co-fondator al Bisericii Adventiste scria ca 'Curajul, speranta, credinta, simpatia, dragostea, promoveaza sanatatea si prelungesc viata."

Neslund de asemenea a observat o paralela biblica din Proverbe 17:22: "O inima vesela este un leac bun," si continua "Nu-i asa ca este minunat cand stiinta in sfarsit descopera ceea ce comunitatea de credinciosi stia de mult timp?"[Jonathan Gallagher]
 
Unul din trei americani se indreapta spre nicaieri

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Un recent sondaj de opinie Harris realizat cu 1000 de americani, avand ca intrebare unde merge omul dupa moarte, a aratat ca 64% cred ca merg in cer, potrivit unui raport din publicatia Religia Astazi. Numai 2% cred ca sunt indreptati spre iad, si alte 4% cred ca vor merge in purgatoriu.

"Aceasta demonstreaza ca 30% se indreapta spre nicaieri," comenteaza Ray Dabrowski, director cu comunicatiile al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. "Este un comentariu interesant pentru vremurile noastre, si reflecta declinul din atitudinea si valorile Crestine intr-o perioada in care se dezvolta credinta ca aceasta viata este tot ce avem. Un astfel de climat arata ca mesajul si misiunea Bisericii sunt la fel de importante astazi ca intotdeauna."

"Crestinii au in acest caz un domeniu in care isi pot manifesta influenta in lume. Statistica ofera speranta. Acesta este un lucru pozitiv." [Jonathan Gallagher]



Stirile au fost obtinute din INTERNET prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.