ANN Bulletin

Adventist News Network

Seventh-day Adventist Church World Headquarters

Martie 20, 2001
 

Servicii divine subminate, Adventisti atacati in Mexic

Liderii Asociatiei Libertatii Religioase condamna violentele din Turkmenistan

Biserica Adventista din Finlanda lanseaza seviciile divine prin Internet
 
 

Servicii divine subminate, Adventisti atacati in Mexic

Comitan, Chiapas, Mexic .... [Armando Miranda/ANN]

Cincizeci de membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Sapteaa au fost atacati si expulzati din orasul Justo Sierra din Chiapas, Mexico. Unii au suferit vatamari serioase, raporteaza Samuel Castellanos, presedintele Bisericii Adventiste regiunea Chiapas. Membrii bisericii au fost expulzati din oras deoarece au refuzat sa lucreze simbata, in Sabat, pentru a pregati orasul pentru anumite festivitati religioase locale, si pentru ca adventistii nu au cumparat alcool pentru a fi servit cu ocazia festivitatilor respective. De asemenea au fost expulzate din Justo Sierra alte 16 familii care erau membre ale Bisericii Penticostale.

De mai bine de zece ani, intre protestanti si indigenii romano-catolici, majoritari in Chiapas, relatiile sunt incordate. Compass News Service raporteaza ca pe 23 februarie un serviciu divin din Biserica Adventista a fost intrerupt de alti localnici care i-au batut pe inchinatori cu ciomege si cu pumnii.

Castellanos spune ca liderii bisericii din Regiunea centrala Chiapas, discuta cu oficialii guvernamentali, pentru ca drepturile familiilor expulzate de localnici sa fie respectate. Negocierile pentru reantoarcerea in siguranta la casele lor decurg bine, spune Castellanos.

Pana la intoarcerea lor acasa, cei expulzati din Justo Sierra, locuiesc tntr-un auditoriu din Las Margaritas, o localitate din apropiere. Biserica Adventista din regiunea centrala a Chiapasului, le asigura hrana nevoile de baza.

“Fratii si surorile noastre sunt plin de curaj si incredere in Dumnezeu,” spune Castellanos. Ei sunt gata mai degraba sa moara decat sa-si compromita credinta, a adaugat el.

Incidentul din Justo Sierra este ultimul dintr-o serie de actiuni indreptate impotriva protestantilor din Chiapas. In martie 2000, 12 familii adventiste dintr-un numar de 72 de familii protestante, au fost expulzate din localitatea Plan de Ayala, din cauza neparticiparii la evenimentele religioase locale.
 

Liderii Asociatiei Libertatii Religioase condamna violentele din Turkmenistan

Hamilton, Bermuda .... [Jonathan Gallagher/IRLA News/ANN Staff]

Delegatii participanti la lucrarile ale Asociatiei Internationle a Libertatii Religioase, conferinta tinuta in Bermuda, au dat, pe 16 martie, o rezolutie care condamna violarile libertatilor religioase, concentrandu-se in particular asupra situatiei din Turkmenistan, tara din Asia centrala.

Rezolutia critica Republica Turkmenistan pentru “interzicerea oficierii serviciilor religioase, atat in biserici, cat si in casele particulare”, si afirma ca guvernul a “demolat cladiri religioase” si a “distrus materialele religioase ale multora dintre aceste asociatii religioase.”

Rezolutia conferintei din Bermuda continua prin a afirma ca “aceia care au aderat la comunitatile religioase si au participat la intalnirile religioase au fost arestati, interogati si fortati sa semneze documente prin care sa se angajeze ca nu se vor mai intalni niciodata cu credinciosii respectivi” si ca “liderii religiosi au fost, de asemenea, arestati, intemnitati si amenintati cu o lunga perioada de detentie si chiar cu moartea, pentru ca au oficiat servicii religioase si pentru ca si-au indeplinit indatoririle care le reveneau, ca clerici.”

O Biserica Adventista din Ashabat, capitala Turkmenistanului, a fost demolata, din ordinul guvernului, in noiembrie, 1999. Credinciosii care au continuat sa participe la serviciile religioase in caminurile lor au fost hartuiti de catre oficialii locali si au fost amenintati cu confiscarea locuintelor. Pavel Fedotov, pastor adventist, a fost arestat pe 21 octombrie, in timp ce oficia serviciul divin intr-un apartament privat, si a fost tinut in inchisoare timp de trei zile, sub acuzatia de a fi participat la “intalniri religioase ilegale”.

Conferinta IRLA s-a tinut in perioada 14-16 martie, la ea participand 120 de delegati, incluzand si specialisti in domeniul libertatii religioase, din Rusia, Spania, Franta, Coreea, Coasta de Fildes, Marea Britanie si Statele Unite.

Fondata de Biserica Adventista in anul 1893, IRLA este o organizatie independenta, non-denominationala, avand drept scop promovarea libertatii religioase.
 

Biserica Adventista din Finlanda lanseaza seviciile divine prin Internet

Helsinki, Finlanda .... [ANR Staff/ANN]

Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Finlanda transmite serviciile divine “live” via Internet. Proiectul care a fost lansat la inceputul acestui an, pemite celor ce au acces la Internet, sa urmareasca, sambata sau duminica, serviciile divine, precum si programul special al Bisericii Adventiste din Helsinki.

Biserica din Helsinki este “foarte internationala”, cu vorbitori de limba suedeza, engleza, rusa, si multe alte limbi care apar frecvent, spune Henrick Ingo de la Media 7. Media 7, care coordoneaza transmisiunile prin Internet, este un centru media, care opereaza din sediul Bisericii Adventiste din Finlanda.

Miroslav Pujic, Directorul Departamentului de Cominicatii al Bisericii Adventiste, diviziunea Trans-Europeana, spune ca Biserica din Helsinki a recunoscut “valoarea si importanta folosirii noii tehnogii.”

“Sper ca o astfel de lucrare va incuraja bisericile din regiunea noastra sa infiinteze sau mai degraba sa dezvolte aceste metode de misiune,” a adaugat el

Transmisiunile directe poate fi accesat la adresa http://www.media7.adventtikirkko.fi/


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.

ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri INTERCER News Network, Romania, iar traducerea este facuta de o echipa de voluntari. Pentru a reproduce stirile traduse in limba romana, va rugam sa pastrati aceasta nota de final.

Traducerea din aceasta saptamana este realizata de : Lucian Floricel, Braila

http://www.intercer.org/stiri