Stirile sãptãmânii: 20 iulie 1999

Producatorii video internationali se intalnesc in Miami, Florida
Avantajul Adventist*

Producatorii video internationali se intalnesc in Miami, Florida

Miami, Florida, USA...[ANN]  Producatorii video Adventisti si personalul tehnic din 23 de tari se intalnesc in Miami, Florida, intre 12-22 iulie, in primul eveniment de acest gen organizat si coordonat de Reteaua Globala de Comunicatii Adventista (RGCA). Infiintata in aprilie 1997, RGCA coordoneaza transmisiunile Bisericii Adventiste prin satelit, in toata lumea.

Organizata ca un seminar, intalnirea ofera mai mult decat o prezentare a productiilor si a tehnicii. Intalnirea este un forum, unde reprezentanti din diferite parti ale lumii pot forma parteneriate pentru viitoare initiative media. Peste 50 de oameni participa la acest seminar.

"Acest seminar ne ofera oportunitatea de a dezvolta domeniul nostru si de a cladi parteneriate in randul producatorilor video Adventisti din 23 de tari ale lumii," explica Philip Follett, vice presedinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si presedinte al RGCA. Acesta a avut initiativa de a aduce impreuna un grup international de producatori la acest eveniment. "In timpul cursurilor seminarului, noi am invatat sa ne intelegem potentialul unii altora si sa pretuim angajamentele. Vom fi cu totii mai puternici in slujirea Bisericii ca rezultat al experientelor pe care le-am impartasit in aceasta instruire istorica," adauga acesta.

Seminarul din Miami a prezentat 15 specialisti in comunicatii, tehnicieni, profesori si producatori video. Intalnirile individuale, mesele rotunde si orele de curs au dazbatut teme ca: "Tendinte in Comunicatiilie Bisericii", "Video si Evanghelismul", "Arta povestitului", Cercetare si Demografie in Productiile Video", "Comunicatiile si Misiunea Bisericii" si "Transmisiunile prin Satelit".

Adventismul traieste astazi o explozie in domeniul telecomunicatiilor, in special datorita rezultatelor incurajatoare a variatelor programe de evanghelizare prezentate prin satelit din 1995.

Reprezentantul transmisiunilor prin satelit ale Bisericii in America de Sud, William Costa, Jr., noul director ales al ADSAT TV din Novo Friburgo, Rio de Janeiro, Brazilia, spunea ca acest eveniment este in mod special important pentru el deoarece ii ofera ocazia de a intalni alti producatori de televiziune si video Adventisti.

"Acesta este un aveniment deosebit," spunea el. "Mai mult decat noi cunostinte si experiente, noi luam legatura cu noi programe care vor imbogati centrul nostru de transmisiuni, ADSAT TV si vor aduce o atmosfera internationala prin programe noastre."

Un participant din Africa, George Mwansa, director cu comunicatiile al Diviziunii Africa de Est din Harrare, Zimbabwe, a spus ca evenimentul "ofera aspecte practice pentru productiile ce pot fi utilizate local".

Programul a inclus exercitii practice si o conferinta video cu Mark Finley, unul din primii evanghelisti prin satelit ai Bisericii si Crainic Director al emisiunii TV "It is written" - "Este scris". Participantii de asemenea au privit si evaluat productiile video realizate in diferite parti ale lumii.

 "Acest eveniment ofera o viziune mondiala a ceea ce facem in acest domeniu," spunea unul din participantii din Europa. "Noi suntem o Biserica mondiala si prin aceasta intalnire ne imbogatim experienta noastra in a influenta lumea in locurile unde noi traim si muncim."[Personalul ANN impreuna cu William Costa, Jr.]

Avantajul Adventist*

    Cercetarile sugereaza ca un stil de viata Adventist contribuie la o viata mai buna si mai lunga
 
    de Larry Beeson*

In ultimele decenii, organizatiile de sanatate din SUA si din lume (de exemplu: the National Institutes of Health, the American Cancer Society, the American Heart Association, the U.S. Department of Health and Human Services, the World Health Organization) au adus dovezi epidemiologice din lumea intreaga potrivit carora caracteristicile stilului de viata contribuie la starea de sanatate si impiedica procesele de imbolnavire.

O parte din dovezi sunt rezultatul cercetarilor facute cu Adventistii de Ziua a Saptea. Cercetarile de sanatate s-au facut pe Adventisti din doua motive. In primul rand, ei au grija ce stil de viata aleg, cum ar fi evitarea alcoolului si a tutunului. In al doilea rand, ei sunt mai diversi in obiceiurile nutritionale: ei sunt vegetarieni (nu consuma produse animaliere), lacto-ovo-vegetarieni (a caror dieta include laptele si ouale, insa nu carnea) si omnivori (consuma carne).
      
Mai mult de 250 de articole stiintifice s-au publicat in lumea intreaga, referitoare la avantajul Adventistilor. Cele mai multe din cele descrise in continuare se refera la cercetarile facute de oamenii de stiinta de la Loma Linda University pe Adventistii din California. Dar descoperiri similare au fost raportate pentru Adventistii din Norvegia, Olanda, Polonia, Danemarca, Japonia, Australia si alte tari.
 
Studiul Mortalitatii Adventistilor (SMA)

Primul studiu epidemiologic major a inceput in 1958. Este cunoscut ca Studiul Mortalitatii Adventistilor (AMS) si a implicat 22.940 Adventisti non-Hispanici albi rezidenti in California. Descoperirile acestui studiu asupra Adventistilor au fost comparate cu un studiu similar pe non-Adventisti condus de American Cancer Society in timpul aceleiasi perioade
Ambele studii au avut ca subiecti voluntari din California ce erau mai bine educati decat media din California. Ambele studii au obtinut copii dupa certificatele de deces ale participantilor la studiu care au decedat in anii urmatori. Similitudinile dintre grupuri au fost importante deoarece s-a descoperit ca voluntarii pentru aceste studii sunt mai sanatosi decat populatia in general si cei din clasele de sus din punct de vedere economic prezinta o rata mai mica a imbolnavirilor pretutindeni. Astfel, Studiul Mortalitatii Adventistilor si studiul facut de American Cancer Society ofera o comparatie intre Adventisti si non-Adventisti.
 
Comparatia releva urmatoarele:
Daca mortalitatea prin cancer la American Cancer Society a fost 100, mortalitatea pentru Adventisti a fost 60 la barbati si 76 la femei. Aceasta inseamna ca barbatii Adventisti au avut o rata a decesului semnificativ mai mica. Barbatii Adventisti mor totusi de cancer dar la o varsta mult mai inaintata decat barbatii non-Adventisti. Acelasi lucru se poate spune despre femeile Adventiste. Atata timp cat nu este nici un motiv sa se creada ca Adventistii din California sunt genetic diferiti decat non-Adventisti, ipoteza este ca una sau mai multe caracteristici ale stilului de viata sau influentele de mediu pot fi responsabile pentru o intarziere a decesului datorat cancerului.

De cand fumatul a fost aratat ca fiind un factor major in riscul cancerului, cercetatorii de la SMA au comparat ratele mortalitatii la nefumatori din ambele populatii. Asa cum era de asteptat, rata mortalitatii la non-Adventisti a fost apropiata de cea a Adventistilor. Oricum, un avantaj pentru Adventisti persista in general. Astfel, alte caracteristici ale advetistilor, ce decurg din statutul lor de nefumatori, cum ar fi dieta si probabil suportul social, sunt de asemenea in mod clar importante in reducerea riscului bolii.

A rezulta din studii si ca Adventistii au po intarziere a decesului datorat bolilor cardiovasculare. Daca rata mortalitatii din boli coronariere din studiul facut de American Cancer Society a fost de 100%, barbatii Adventisti au avut numai 66% iar femeile Adventiste au avut doar o reducere mica, cu 98%. Barbatii Adventisti mor de asemenea de atac de cord, dar rata mortalitatii a fost de numai 72% comparativ cu non-Adventistii, Pentru femei, rata a fost de 82%.

Astfel, potrivit acestor studii, este clar evident ca stilul de viata Adventist ofera o protectie in fata cancerului si a altor boli fatale. Dar diferentele intre ratele mortalitatii la Adventisti si la alti oameni au ca explicatie cel putin doua scenarii:
1. Adventistii pot contacta o boala particulara cu aceeasi probabilitate ca si ceilalti, dar supravietuiesc mai mult cu boala datorita unui acces mai bun la ingrijire medicala sau unui sistem imunitar imbunatatit sau datorita unui stil de viata mai bun; si/sau 2. Adventistii de fapt contacteaza o boala cu o rata de incidenta mai mica decat non-Adventistii. Poate ambele posibilitati contribuie la rate reduse ale mortalitatii printre Adventisti. Dar studiile asupra mortalitatii, cum este cel al SMA nu ar putea rezolva aceasta chestiune. SMA ridica un numar de intrebari interesante. Ce anume din stilul de viata permite Adventistilor sa traiasca mai mult? Ar putea diferentele de stil de viata in sine sa produca diferite riscuri de a contacta boli specifice fatale si nonfatale?

Studiul de Sanatate Adventist (SSA)

SSA este al doilea studiu major al Adventistilor din California.
Fondat de National Cancer Institute si National Heart, Lung, and Blood Institute, studiul o fost inceput in 1974 si a fost condus de cercetatori de la Loma Linda University.

Studiul a analizat incidenta cancerului si a bolilor de inima in contextul caracteristicilor stilului de viata Adventist, ce a permis Adventistilor sa aiba "avantaje de sanatate." Similar studiului SSA, certificatele de deces au subliniat cauza mortii pentru cei ce au decedat in timpul studiului.

SMA si SSA au cateva diferente. SSA este destinat sa afle ce componente ale stilului de viata Adventist ofera protectie impotriva bolilor. SSA analizeaza variatiile stilului de viata printre Adventisti si cum aceste variatii se pot transforma in riscuri de imbolnavire.

Ghidul piramidei de hrana vegetariana

Bazate pe descoperirile internationale din ultimele decenii, care includ rezultate ale studiilor facute pe Adventisti, organizatiile de sanatate din lumea intreaga sunt aparatorii unui stil viata ce duce la reducerea riscului cancerului, a bolilor de inima si a altor boli cronice.

Ghidul piramidei vegetariene ilustreaza contributia acestor alimente.
    - La temelia piramidei se afla painea integrala din grau si cerealele.
    - Urmeaza fructele si vegetalele. Multi oameni nu mananca suficiente elemente de protectie cum sunt vitaminele.
    - Urmatorul nivel al piramidei sunt alimentele care furnizeaza proteine si minerale. Din acestea avem nevoie de mai putine.
    - In sfarsit, la varful piramidei se afla dulciurile, grasimile si uleiul din care avem nevoie foarte putin.

Daca aceste recomandari sunt de fapt ajutatoare in reducerea bolilor cronice, atunci este logic ca ar trebui sa observam o reducerea a acestor boli in randul unei populatii care urmeaza aceste principii de peste 100 de ani. Si acest lucru este exact ceea ce am descoperit in studiile Adventistilor de Ziua a Saptea.
       _____________

      *Adaptat dupa un articol publicat in [College and University] Dialogue, un jurnal international de credinta, gandire si actiune, vol. 11, no. 2/1999. Retiparirea permisa.

       **Larry Beeson (Dr. P.H. candidate, Loma Linda University) preda epidemiologia si bio statistica la Scoala de Sanatate Publica si Scoala de Medicina a Universitatii Loma Linda. A participat la Studiul de Sanatate Adventist.
            Adresa: School of Public Health; Loma Linda University; Loma Linda, California 93350; U.S.A.
                         E-mail address; lbeeson@sph.llu.edu.


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.