Stirile sãptãmânii:  21 martie 2000

"Putem sa schimbam atitudinile rasiste"
Republica Ceha: Adventistii intentioneaza sa influenteze opinia publica
Seful Departamentului de Sanatate al Bisericii deplange campania de inlocuire a laptelui cu berea

"Putem sa schimbam atitudinile rasiste," declara un consultant Adventist in relatiile dintre rase

Londra, Anglia...[ANN]  Schimbarea comportamentului rasist in societate presupune transformari personale, declara Dr. Albert Waite, un expert Adventist de Ziua a Saptea in relatiile dintre rase, ce a fost intervievat recent la televiziunea nationala Britanica.

Waite, care conduce programe de antrenament despre relatiile dintre race, pentru fortele de politie Britanice, a luat cuvantul la prima aniversare "McPherson Report" - un expozeu despre rasismul politiei care a fost demonstrat de investigarea esuata a uciderii unui adolescent negru.

"Nu este de ajuns sa schimbam numai comportamentul rasist," spune Dr. Albert Waite. "Scopul meu este sa schimb atitudinile."

"Noi exprimam ganduri rasiste fara sa o stim," spune Waite. "Dar educatia este un mod de a face oamenii mai atenti la actiunile lor. Ajutand oamenii sa vada atitudinile rasiste in ceea ce fac sau spun, inseamna ca ei nu pot sa mai ignore mult aceste lucruri. Si vor fi capabili sa faca schimbari pozitive."

Waite, cu o pregatire in educatie, management, stiinta si filozofie, a lucrat in ultimii doi ani ca si consultant in relatiile rasiale. In interviul sau din 23 februarie de la BBC, Waite a discutat despre antrenamentele sale cu fortele de politie Britanice si a afirmat angajamentul sau de a schimba nu numai actiunile rasiste, dar la fel de bine si atitudinile.[Bettina Krause].

Republica Ceha: Adventistii intentioneaza sa influenteze opinia publica

Brno, Republica Ceha...[ANN]  Crestinii ar trebui sa fie mai deschisi mass-mediei si prin intermediul comunicatiilor, sa incerce sa schimbe in bine societatea si situatia din tarile lor. Aceasta a fost concluzia unui seminar in domeniul comunicatiilor ce s-a desfasurat in Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Brno, intre 18-19 martie.

Dr. Jonathan Gallagher, venit de la Sediul Mondial al Bisericii Adventiste din Washington, a vorbit despre convingerile sale privind comunicatiile Crestine.

"Folosind tot potentialul nostru moral si intelectual noi trebuie sa scoatem in evidenta binele, in lumea materiala si spirituala, ajutand oamenii sa duca o viata mai buna," spunea Gallagher.

Adresandu-se celor 200 de membrii ai Bisericii Adventiste din Slovacia si Republica Ceha, Gallagher spunea ca Adventistii mai au inca probleme cu media. Biserica a experimentat persecutia in timpul regimului Comunist, dar acum este nevoie sa fie mai deschisa.

Adventistii din regiune sunt bine cunoscuti pentru munca lor de promovare a sanatatii prin societatea "Life and Health," pentru ajutoarele acordate prin Agentia Adventista de Dezvoltare si Ajutor si pentru ajutorul acordat copiilor si tinerilor.

"Bisericile Adventiste isi imbunatatesc contactele cu mass-media," a comentat Karel Nowak, presedinte al Bisericii Adventiste in Republica Ceha si Slovacia. "Dezvoltam relatiile noastre cu alte organizatii si agentii si punem la dispozitie informatii despre contributia practica a Bisericii in societate, in special prin Internet."[Tomas Kabrt].

Seful Departamentului de Sanatate al Bisericii deplange campania de inlocuire a laptelui cu berea

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  O campanie a unui grup ce militeaza pentru drepturile animalelor si indeamna studentii sa inlocuiasca laptele cu berea, a primit critici din partea purtatorului de cuvant al departamentului sanatate al Bisericii Adventiste.

Campania anti-lapte a grupului "People for Ethical Treatment of Animals" indeamna studentii sa bea bere in locul laptelui pentru ca "berea este mai buna pentru voi dacat laptele."

"Chiar daca argumentele despre animale sunt benefice, este total iresponsabil sa incurajezi consumul de bere ca alternativa," comenteaza Thomas Neslund, director asociat la departamentul sanatate al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Mondiale. "Argumentul ca berea este preferabila submineaza importanta programului de reducere a consumului de alcool din campusurile colegiilor si creste probabilitatea abuzului de alcool. Daca nu vreti sa consumati lapte, atunci exista o multime de alternative sa beti alcool." Neslund este de asemenea director executiv al Comisiei Internationale pentru Prevenira Alcoolismului si a Dependentei de Droguri.

Biserica Adventista a sustinut permanent beneficiile unui stil de viata fara alcool, inca de la inceputurile sale in 1863.[Jonathan Gallagher].


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.