Stirile sãptãmânii: 22 iunie 1999

Afganistan, Programul adventist de ajutor medical
Vremuri grele in Solomon
Un leader pentru sanatate Adventist ridica problema hranei modificate genetic

Afganistan: Programul Adventist de Ajutor Medical

Kabul, Afganistan...[ANN]  Adventistii au avut recent o oportunitate fara precedent de a ajuta Emiratul Islamic Afganistan. Universitatea Loma Linda din California implementeaza un program al Misiunii Globale in aceasta tara de mare prioritate.

La invitatia guvernului Taliban, Universitatea Loma Linda in curand, printre alte lucruri, va ajuta la refacerea Programului Universitatii Medicale din Kabul. "Nevoile sunt atat de mari asa incat cu un efort minim se va realiza o mare diferenta," spune Joan Coggin, decan al Programului International al Scolii de Medicina din Loma Linda.

Mawlawi Hamdullah Nomani, Ministrul Educatiei Superioare al Emiratului Islamic Afganistan, a gazduit recent in Kabul o delegatie reprezentand Universitatea Loma Linda. Nomani este unul din liderii de frunte ai actualului guvern Taliban. Discutiile au inclus: stabilirea unui specialist medical in Kabul pentru a ajuta scoala medicala; infiintarea unui centru american in aceasta scoala echipat cu computere, scannere, copiatoare, un sistem telefonic prin satelit cu posibilitati de conectare la Internet. Delegatia a discutat de asemenea posibilitatile de organizare a unor cursuri de invatare a limbii engleze pentru studenti.

"Adventistii nu au avut niciodata ocazia de a raspunde nevoilor din Afganistan," spune Mike Ryan, director al Misiunii Globale, "asa incat este o onoare si un privilegiu pentru noi de a primi aceasta invitatie din partea guvernului pentru a acorda ajutor umanitar."[Gary Krause].

Vremuri grele in Solomon

Honiara, Insulele Solomon...[ANN]  Honiara, capitala Insulelor Solomon se afla in stare de urgenta datorita tensiunilor etnice. Ca raspuns la aceasta situatie, Neil Watts, conducatorul Bisericii Adventiste din aceasta zona, a facut apel la membrii Bisericii si la prietenii lor sa ramana calmi si sa-si aminteasca principiile lor Crestine.

"Ca Biserica, ne declaram neutralitatea in tensiunile prezente si recomandam tuturor membrilor sa nu se implice in conflictele rasiale ori politice," spune Watts. " Doresc sa amintesc oamenilor ca adevaratul test al Crestinismului sta in capacitatea lor de a urma invataturile lui Isus care ne-a spus sa ne iubim dusmanii si chiar sa le facem bine."
[Cheer Reyes]

Un leader pentru sanatate Adventist ridica problema hranei modificate genetic

Washington, D.C., USA...[ANN]  Posibilul impact negativ al "bioengineered foods" - hrana modificata prin manipulari genetice - a fost subiectul prezentat la o Conferinta tinuta pe 17 iunie in Washington de catre Dr. DeWitt Williams, director pentru sanatate al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din  Nord America.

Dupa ce a declarat clar ca Biserica Adventista nu a luat inca o pozitie oficiala in problema hranei modificate genetic, Williams a pus accentul pe pozitia ferma a bisericii in salvarea balantei ecologice ca parte a creatiei lui Dumnezeu.

"Noi credem ca cosmosul este produsul unui Creator inteligent si generos," spunea Williams, asa ca "este timpul ca acei ce il respecta si slavesc pe Dumnezeu sa ia pozitie impotriva expansiunii nechibzuite a bioingineriei si a asaltului sau asupra integritatii creatiei lui Dumnezeu."

In timp ce produsele modificate genetic au fost prezentate prin reclama ca un raspuns la criza alimentara mondiala, deja au inceput sa apara probleme si efecte neasteptate. La inceputul acestui an, cercetatorii au raportat ca polenul porumbului modificat genetic pentru a rezista atacului insectelor a provocat moartea fluturilor monarh.

Williams a solicitat sustinere in campania de a eticheta hrana obtinuta prin bioinginerie astfel incat consumatorii sa fie informati cand aleg aceste produse.

"Salvarea creatiei lui Dumnezeu include respectarea balantei ecologice a lumii naturale," spunea Williams, referindu-se la pozitia Bisericii. "Exploatarile si manipularile ce ar putea distruge balanta naturala sau degrada lumea creata de Dumnezeu ar trebui sa fie prohibite."[Jonathan Gallagher]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre (genius@cicnet.ro) Slobozia.