Stirile sãptãmânii: 23 februarie 1999
Natiunile sunt chemate sa acorde mai multa atentie libertatii religioase
Naxcivan: Agentia Adventista de Ajutor dezvolta serviciile pentru sanatate
Biserica promoveaza un stil de viata sanatos pentru elevi

Natiunile sunt chemate sa acorde mai multa atentie libertatii religioase

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Libertatea religioasa a fost identificata ca un domeniu in care bisericile, in timp ce isi mentin propria lor identitate, se pot diferentia lucrand impreuna pentru a raspunde "tulburarilor religioase din lumea intreaga," declara Gunnar Stalsett, presedintele Asociatiei Internationale pentru Libertate Religioasa (IRLA).

Stalsett este presedintele IRLA in anul 1999 si pe 23 fenbruarie a participat la intalnirea Comitetului de Conducere a organizatiei, la sediul sau din Silver Spring, Maryland, SUA.

Libertatea religioasa castiga o importanta crescuta in lumea intreaga. Stalsett a identificat semne de deschidere in chestiunile religioase in China si Cuba, dar nu si in India unde situatiile de ingradire a comunitatilor religioase sporesc ingrijorarea nationala si internationala. El a declarat ca este necesar ca IRLA si alte organizatii sa acorde mai multa atentie pentru a scoate la iveala problemele de libertate religioasa.

Stalsett de asemenea a adresat o chemare pentru "eforturi sustinute ale bisericilor si ale altor organizatii non-guvernamentale pentru a atrage atentia natiunilor si guvernelor lor" pentru a rezolva problemele de libertate religioasa.

Membru al Comitetului Premiului Nobel pentru Pace, Stalsett a vorbit despre ocazia sa de a observa tendintele din societatile pluraliste care accepta diferite culturi si religii.

"Este nevoie sa raspundem intr-un mod care sa se situeze deasupra identitatilor culturale si religioase. In acest fel integritatea noastra este cu adevarat testata," declara Stalsett.

Gunnar Stalsett, care este in prezent Episcop de Oslo al Bisericii Luterane din Norvegia si inainte de aceasta a fost Secretar General al Federatiei Mondiale Luterane, a initiat un dialog Adventist-Luteran care a avut a patra sesiune de lucru anul trecut. In timp ce in Silver Spring, Episcopul Stalsett a fost oaspete la masa oficiala oferita de G. Ralf Thompson, presedintele actual al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a saptea. Thompson a vorbit despre concluziile dialogului si cooperarii dintre Adventistii de Ziua a Saptea si Crestini de diferite confesiuni in domeniul libertatii religioase.[Ray Dabrowski]

Naxicivan: Agentia Adventista de Ajutor dezvolta serviciile pentru sanatate

Naxcivan City, Naxcivan...[ANN] Serviciile pentru ingrijirea sanatatii in Republica Autonoma Naxcivan (NAR), enclava muntoasa din Azerbaijan, sunt sustinute de Agentia Adventista pentru Dezvoltare si Ajutor (ADRA). Cea mai recenta completare la acest proiect este deschiderea in aceasta luna a singurului laborator de testare a sangelui din NAR. Noile clinici rurale si-au inceput operatiunile in ianuarie, cu un total de 46 angajati.

Finantat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), proiectul a fost fondat de ADRA Ajerbaijan cu un an in urma pentru a acorda ajutor uneia din cele mai izolate si inaccesibile zone ale lumii. In prezent se acorda aproximativ 13.000 de consultatii in fiecare luna, celebrandu-se consultatia cu numarul 100.000 pe 4 ianuarie.

"Desi proiectul pentru sanatate ADRA este destinat unei treimi din populatie, cei mai multi refugiati de razboi, pupulatie deportata si familiilor cu venit redus care au venit in aceasta zona din jurul Muntilor Ararat in 1994, serviciile aduc multe beneficii intregii populatii," spune Conrad Vine, manager ADRA al proiectului pentru sanatate NAR.

Trei medici pediatri au fost adaugati angajatilor din sanatate astfel incat fiecare dintre cele trei unitati mobile sanitare au doi specialisti pentru copii, un generalist si o sora medicala. Acest lucru este necesar deoarece ADRA este responsabila pentru imunizarea tuturor copiilor din NAR printr-un program de imunizare a copiilor finantat de Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Recent ADRA a infiintat servicii ginecologice ce asigura ingrijire prenatala si postnatala pentru mamaele care reprezinta aproape jumatate din adultii refugiati si persoanele deportate din NAR.

"Noi avem aproximativ 6000 de mame insarcinate si care alapteaza in proiectul de ingrijire a sanatatii in fiecare luna, asa ca oferirea de asistenta ginecologica este o adaugare normala la proiectul de sanatate," spune Vine.

Jeanne Russell, fost director si consilier al Fondului Salvati Copiii, a reprezentat USAID-ul intr-o vizita la noul program ADRA, ce a avut loc in februarie. Ea a declarat ca acesta este: "cel mai bine structurat program de sanatate din intreaga tara datorita imbinarii excelente dintre educatia sanitara, medicala si expertiza clinica."[Beth Schaefer]

Biserica promoveaza un stil de viata sanatos pentru elevi

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Biserica Adventista de Ziua a Saptea din America de Nord promoveaza importanta unui stil de viata sanatos pentru elevi printr-un concurs scolar.

La concurs se pot inscrie cu clip-uri video, eseuri, poezii si programe pe calculator care sa accentueze un stil de viata sanatos pentru elevi. Avand tema "Ce inseamna pentru mine a fi sanatos" concursul intentioneaza sa incurajeze participantii sa se gandeasca la un stil de viata sanatos si la impactul pe care acesta il poate avea asupra elevilor din clasele 1 pana la 12. Inscrierile pentru concurs se fac pana pe 2 aprilie.

"Ca Biserica, noi vrem sa accentuam importanta unei vieti sanatoase ca parte a mesajului nostru ce se concentreaza asupra intregii fiinte - aspectele spirituale la fel de bine ca si cele mentale," spune DeWitt Williams, Director al Departamentului Sanatate al Bisericii Adventiste din America de Nord. "Prin implicarea elevilor credem ca impactul acestui program va fi mult mai semnificativ. Angajamentul nostru este sa ajutam elevii sa recunoasca faptul ca aspectele esentiale ale unei bune sanatati pot asigura o viata cu standarde ridicate."[Jonathan Gallagher]
 


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.