Stirile sãptãmânii: 23 martie 1999
Gorbaciov intrebat despre libertatea religioasa in Rusia
Agentia de Ajutor Adventista colaboreaza pentru imbunatatirea ingrijirii sanatatii in lumea intreaga

Gorbaciov intrebat despre libertatea religioasa in Rusia

Cambridge, England...[ANN]  Mihail Gorbaciov, fostul presedinte al Uniunii Sovietice, a raspuns intrebarilor despre libertatea religioasa in Rusia, puse de Gina Wahlen, Adventista de Ziua a Saptea, in timpul unei prelegeri la King's College, Cambridge, Anglia, pe 15 martie.

"Cum vedeti dvs. libertatea religioasa in viitorul Rusiei? Va fi o religie de stat, sau se va acorda statut egal si altor religii?" a intrebat Wahlen, dupa ce Gorbaciov si-a prezentat prelegerea sa intitulata "Rusia: intre trecut si viitor."

"Aceasta intrebare mi-a mai fost adresata" a raspuns Gorbaciov, referindu-se la un proiect de lege de care a raspuns in anii 1980. "Pana acum s-au facut pasi siguri inapoi, dar aceasta s-a facut cu scopul de a combate unele secte periculoase."

Gorbaciov a numit apoi un grup sigur din Rusia despre care se pretinde ca este responsabil pentru crime. "Toate religiile se bucura insa de drepturi si sustinere. Multe cladiri ale bisericilor au fost returnate bisericilor si toate sunt libere. Religia va avea de castigat," e prevazut el, "ca intotdeauna in vremurile grele. Biserica Ortodoxa si altii lucreaza pentru a sustine moralul oamenilor."

Gorbaciov a adaugat  apoi ca a participat recent la a 70-a aniversare a zilei de nastere a Patriarhului Ortodox Rus Alexei II. El a spus ca la celebrare patriarhul l-a asigurat (pe Gorbaciov) ca el "este inca angajat ideiilor" ce au fost prezentate la conferinta pentru libertate religioasa ce a avut loc la sfarsitul anilor '80, care au permis noi libertati religioase in Uniunea Sovietica. Gorbaciov si-a incheiat raspunsul la intrebare cu declaratia: "Doresc ca biserica sa fie departe de politica."

Comentariile lui Gorbaciov au fost facute in ajunul congresului pentru libertate religioasa ce are a avut loc intre 23-24 martie la Moscova, sub auspiciile Asociatiei Internationale pentru Libertate Religioasa. Prezentarile la aceasta importanta conferinta includ: "Egalitate inaintea Legii - o conditie indispensabila a intelegerii inter-confesionale," "Metode de conlucrare pentru stat si organizatiile religioase: Perspectivele mentinerii garantiilor de libertate religioasa," si "Garantia drepturilor pentru minoritati religioase ca factor de stabilitate sociala." ANN va raporta de la acest congres.[Jonathan Gallagher].

Agentia Adventista de Ajutor colaboreaza pentru imbunatatirea ingrijirii sanatatii in lumea intreaga

Silver Spring, Maryland, USA...[ANN]  Agentia Adventista pentru Dezvoltare si ajutor (ADRA) in colaborare cu International Medical Equipment Collaborative (IMEC) contribuie la imbunatatirea serviciilor de ingrijire a sanatatii in lumea intreaga. Cele mai recente colaborari ale celor doua organizatii non-profit au fost o incarcatura de mai mult de 250.000 $ SUA, cu echipamente medicale si alte provizii pentru oficiile ADRA din Vietnam si Liberia, anul trecut.

Ultima donatie IMEC in echipamente pentru spital si provizii, inclusiv aparatura pentru raze X, paturi pentru spital, medicamente si altele - suficient pentru a umple un container de 20 picioare lungime - este programat sa ajunga la oficiul ADRA din Vietnam pe 26 martie. Articolele vor fi date unei mici clinici din Tan Hoa Commune, provincia Ha Tay, la aproximativ 35 km. vest de capitala Hanoi. Clinica nou construita va acorda ingrijire medicala pentru 7.000 de oameni ce locuiesc in Tan Hoa, ca si oamenilor din comunele vecine.

"In timpul ceremoniei de deschidere a clinicii in iulie 1997 s-a facut aceasta cerere pentru echipament care sa imbunatateasca calitatea prestatiilor medicale ale clinicii," spune Roger Kopitzke, director ADRA Vietnam.

"Personalul nostru este stimulat de incarcatura pentru ADRA Vietnam si de ocazia de a lucra cu personalul din sanatate acolo," spune Tom Keefe, Presedinte IMEC. "Sa lucrezi cu oameni atat de buni la suflet este un dar pe care noi il apreciem profund. Oportunitatea de a colabora cu ADRA va avea ca rezultat posibilitatea de a trata mii de oameni cu suferinte, care altfel nu ar primi ingrijire medicala."

ADRA si IMEC au colaborat de asemenea la o incarcatura pentru Cooper Memorial Hospital din Liberia, in aprilie si decembrie 1998. Colaborarea a venit dupa ce Jim Lanning, director ADRA pentru achizitii, a vizitat spitalul. Lanning a scris catre IMEC si a cerut donatii de materiale pentru a inlocui pierderile spitalului.

"Dupa ce am fost martorul distrugerilor razboiului civil, am simtit nevoia sa ma adresez IMEC si sa le explic ce am vazut si sa cer ajutorul lor," explica Jim. "Pentru ca sistemul postal in Liberia a fost distrus, a trebuit sa astept sa ajung in Cote d'Ivoire ca sa expediez scrisoarea de noua pagini. Tom mi-a spus ca ei au primit scrisoarea in ziua intalnirii comitetului director IMEC si tot personalul a fost profund miscat sa raspunda."

Incarcatura din aprilie a continut diferite articole incluzand medicamente si echipament medical, 90 baloti de haine si seminte de gradina. Incarcatura din decembrie a continut mai multe echipamente si provizii, inclusiv o aparatura EKG si alte echipamente de specialitate. Dupa ce se vor transmite din nou nevoile spitalului, se va trimite o a treia incarcatura.

Dl. Adoley Sonii, administratorul Cooper Memorial Hospital, spunea despre cele doua donatii ADRA si IMEC: "Suntem profund recunoscatori pentru donatiile in echipamente medicale esentiale si alte provizii pentru spital. Aceste materiale au imbunatatit semnificativ eficienta serviciilor noastre medicale catre oamenii din Liberia."

Infiintat in 1994, IMEC este o corporatie non-profit dedicata sa furnizeze echipament medical nou si reconditionat, sa infiinteze clinici si spitale in strainatate cu scopul de a contribui la ridicarea standardelor ingrijirii medicale in tari cu nevoi mari, ce includ Africa, America de Sud si Centrala, Europa de Est si Orientul Indepartat.

ADRA a colaborat de cel putin alte patru ori cu IMEC la incarcaturi pentru clinici medicale in nevoi. In ianuarie 1997, cele doua organizatii au trimis prima lor incarcatura comuna in Zimbabwe. In octombrie acelasi an, a fost o incarcatura pentru Romania. In februarie anul trecut, ADRA a avut doua incarcaturi: una pentru Bolivia si alta pentru Nepal. Impreuna, aceste patru incarcaturi au ajutat 80.000 de oameni.

Alte doua incarcaturi viitoare cu echipament medical si provizii de la ADRA si IMEC sunt programate: una pentru Ucraina la sfarsitul acestei luni si cealalta pentru Myanmar in aprilie. Impreuna aceste incarcaturi vor ajuta 30.000 de oameni.[Beth Schaefer]


Stirile au fost obtinute prin amabilitatea Adventist News Network.
ANN World News Bulletin este o revista cu stiri si informatii editata de Departamentul Comunicatii al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea de la Conferinta Generala, Silver Spring, Maryland, USA. Informatiile editate in acest buletin pot fi reproduse fara a cere permisiunea, specificand insa sursa "Adventist News Network".
Stirile fac parte din pagina de stiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Slobozia, Ialomita, Romania, iar traducerea este facuta de Mariana Petre, Slobozia.